Asylinvandring före flyktinghjälp – nu räcker inte maten

Regeringen prioriterar att hjälpa den lilla andel flyktingar som kan bekosta en flygbiljett till norra Europa medan de mest nödställda blir kvar. Fokus och pengar läggs istället på att flyktingar som egentligen bara ska ha temporärt skydd för att klara livhanken istället ska genomgå långa integrationsprogram och bli permanenta medborgare. Men prioriteringarna får kritik och konsekvenserna börjar bli allvarliga då man kraftigt skurit i utlandsbiståndet.

publicerad 16 december 2014
Syriskt flyktingbarn i UNCHR:s läger i Jordan

Efter att regeringen sänt ut flera signaler, bland annat genom att tillämpa Europas liberalaste tolkning av asylrätten samt meddelat att alla syrier som söker asyl per automatik ska få permanent uppehållstillstånd, har asyltrycket till Sverige ökat kraftigt. Trots de skyhöga kostnaderna för asyl i Sverige till ett förhållandevis litet antal flyktingar väljer regeringen att skära ned på utlandsbiståndet till det stora antalet nödställda i krisområdena.

Detta börjar få allvarliga konsekvenser för FN:s mat- och livsmedelsprogram World Food Programme som på grund av bristande resurser tvingats stoppa mathjälpen till de cirka två miljoner syriska flyktingar som finns i Syriens grannländer.

Nu växer kritiken och bl.a. Kristina Henschen, chef för LO-TCO Biståndsnämnd och tidigare anställd på biståndsorganet Sida, är starkt kritisk till hur såväl Sveriges nuvarande rödgröna som den tidigare blå regeringen tar stora summor från biståndet till nödställda flyktingar runt Syrien och använder till att bekosta ytterligare ökad invandring till Sverige.

– Sverige har blivit bäst i EU på att trixa med biståndet, berättar Henschen.

Officiellt ger Sverige en procent av BNP – dvs mer än de 0,7 procent som man enligt internationella överenskommelser är förbunden att ge – men i realiteten utnyttjar regeringen maximalt kryphålen i den s.k. ODA-defintionen för att kunna använda så stora delar som möjligt av biståndspengarna till flyktingmottagning i Sverige.

Nästa år kommer Dalarna att ta emot lika mycket biståndspengar för sitt asylmottagande som UNHCR och andra hjälporganisationer totalt kommer att erhålla för att hantera de miljontals flyktingar som finns i Syriens närområden, berättar Henschen.

Kostnaden för en enda asylprocess i Sverige uppgår till omkring 166 000 kronor vilket motsvarar kostnaden för hjälp till 166 flyktingar i UNCHRs läger i ett helt år. Pengar som UNCHR hävdar att de omsätta om pengarna bara kom fram.

 

Hör Kristina Henschen kritiken mot regeringen i SVT:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!