Den 24 januari åtalades fyra aktivister, däribland Agneta Norgberg och Edla Lantto, för olaga intrång på flygflottiljen F21. Domen i Luleå tingsrätt blev dagsböter.
Det var den 2 juni 2015 som aktivister gick in på den militära flygplatsen F21 i Luleå för att protestera mot krigsövningen Arctic Challenge Exercise, Ace. Agneta Norberg, bosatt i Stockholm, är ordförande i Sveriges Fredsråd, en paraplyorganisation för fredsorganisationer.
– Jag gick in på krigsövningsområdet för jag ville hindra att ett större brott kan begås i och med att alla USA:s stridsplan kan bära kärnvapen och därmed starta ett kärnvapenkrig, säger Agneta Norberg, 80 år.
Rättegången har hållits mot de fyra kvinnor som greps. De medgav att de tagit sig in på området men menar att det handlar om nödvärn.
– Det är försvaret som har gjort intrång – inte vi, säger Edla Lantto, 74 år, som intervjuades i Sveriges Television.
Krigsövning skapar inte fred
Ace var en av världens största krigsövningar 2015. Sverige, Finland och Schweiz övade tillsammans med Nato-länderna Norge, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och USA. Då användes också AWACS, ett luftburet varnings- och kontrollsystem, för första gången i Sverige. Ace genomfördes på Europas största övningsområde över land. Totalt 3 600 soldater och 115 stridsflygplan deltog.
Upprustning, krigsövningar och Nato-samarbete kan aldrig skapa fred
Enligt Försvarsmakten var syftet med krigsövningen att skicka ”en säkerhetspolitisk signal”.
– Upprustning, krigsövningar och Nato-samarbete kan aldrig skapa fred, tvärtom. Det startas i stället fler krig. Därför är vi tvungna att säga ifrån, säger Edla Lantto, aktiv i Kvinnor för fred.
I september kommer Aurora
I september i år kommer den största krigsövningen sedan Kalla kriget, kallad Aurora 17, att genomföras i Sverige. Enligt Försvarsmakten är de största övningsområdena i Mälardalen och i Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg. Omkring 19 000 soldater ska ”öva i ett scenario där Sverige utsätts för ett överraskande anfall”.
Även så kallat värdlandsstöd, där i Sverige ska ge och ta emot militärt stöd, kommer att övas.
2015 kom regeringen överens med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om försvarspolitiken 2020.
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet