Aktivist inför rätta för saftaktion

publicerad 19 september 2017

Den 11 september ställdes klimataktivisten Samuel Jarrick inför rätta för en aktion han genomförde i samband med en debatt om Vattenfalls brunkolsverksamhet i Sveriges riksdag.

Försäljningen skulle innebära att regeringen förlorade kontrollen över drygt 1,2 miljarder ton brunkol, vilket riskerade att leda till utsläpp motsvarande Sveriges årliga utsläpp under ungefär 24 år.

Jarricks aktion bestod i att hälla ut en röd vätska på en vägg i plenisalen. Han uppger att den röda vätskan symboliserade dels ”det blod och det lidande som klimatförändringarna orsakar i form av konflikter, flyktingkriser och svält”, dels ”den röda linje, som klimatrörelsen använt för att markera en gräns som världen behöver respektera om klimatförändringarna inte ska bli katastrofala”.

I samband med att två vakter grep honom under aktionen ropade han även bland annat att politiker har blod på sina händer och att miljoner människor svälter på Afrikas horn på grund av extremtorka. Jarrick är åtalad för skadegörelse. Han har erkänt polisens beskrivning av tillvägagångssättet, men nekar till brott.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.