Inrikes

Aktivist inför rätta för saftaktion

Den 11 september ställdes klimataktivisten Samuel Jarrick inför rätta för en aktion han genomförde i samband med en debatt om Vattenfalls brunkolsverksamhet i Sveriges riksdag.

Försäljningen skulle innebära att regeringen förlorade kontrollen över drygt 1,2 miljarder ton brunkol, vilket riskerade att leda till utsläpp motsvarande Sveriges årliga utsläpp under ungefär 24 år.
Jarricks aktion bestod i att hälla ut en röd vätska på en vägg i plenisalen. Han uppger att den röda vätskan symboliserade dels “det blod och det lidande som klimatförändringarna orsakar i form av konflikter, flyktingkriser och svält”, dels “den röda linje, som klimatrörelsen använt för att markera en gräns som världen behöver respektera om klimatförändringarna inte ska bli katastrofala”.

I samband med att två vakter grep honom under aktionen ropade han även bland annat att politiker har blod på sina händer och att miljoner människor svälter på Afrikas horn på grund av extremtorka. Jarrick är åtalad för skadegörelse. Han har erkänt polisens beskrivning av tillvägagångssättet, men nekar till brott.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!