90-åring fick ingen hjälp – tvingades leva i sin bil

publicerad 24 februari 2020
- av Per Nordin

I ett reportage av frilansjournalisten Joakim Lamotte framkommer det att en nästan 90-årig man i Trelleborg tvingats leva dygnet runt i sin bil och inte fått hjälp av kommunen. Efter det uppmärksammade reportaget ändrades situationen snabbt och åldringen skjutsades till ett hotell.

På sin Facebook skriver Joakim Lamotte att Rolf som mannen heter har arbetat och betalat skatt i hela sitt vuxna liv men ändå riskerar att få leva sina sista dagar som hemlös då han förvägrats hjälp av kommunen och tvingats leva med sina saker i en gammal bil.

– Är det så här man ska sluta?, säger den den gråtande åldringen i klippet.

Trelleborgs kommun vägrar att hjälpa till med boende när Lamotte och mannen går in i stadshuset, de tycker att 88-årige Rolf ska fixa boendet på egen hand.

Klippet har spridits mycket snabbt på sociala medier och fått 2,6 miljoner visningar. Även kommentarsfälten har svämmats över av upprörda kommentarer från svenskar som undrar varför det får gå till på det här sättet och varför ingen hjälper Rolf.

Det Sverigedemokratiska oppositionsrådet Helmuth Petersén reagerade också på videoklippet med mannen och säger till Fria Tider att man snabbt efter att ha sett filmen lyckades lokalisera mannen och köra honom till ett hotell.

– Han är hittad nu, jag fick ett samtal för bara fem minuter sedan om att han är på väg till ett hotell där vi installerar honom. Vi kommer att stå för mat och husrum tills kommunen tar sitt ansvar, säger Helmuth Petersén.

Oppositionsrådet förklarar vidare att om mannen hade varit invandrare så hade han förmodligen fått hjälp vid det här laget men att han sannolikt diskriminerats för att han var svensk.

– Våra äldre i den generationen som Rolf tillhör är vana vid att försöka att inte vara någon till last. Man vill försöka klara sig så länge man kan, och när man inte längre kan det förväntar man sig att samhället ska hjälpa till, förklarar Petersén.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.