60 procent svenskar har gjort någon form av förberedelse för en krissituation. Röda Korset menar dock att det inte är tillräckligt och att stora delar av befolkningen inte skulle kunna ta hand om sig själva i en kris.
I Novusundersökningen, gjord på uppdrag från Röda Korset, har man kunnat se att det finns ett ökat intresse för krisberedskap hos svenskarna. 60 procent uppger att man gjort någon form av förberedelser hemma i form av exempelvis ett lager av mat, ett första hjälpen-kit, vattenreserver eller en krisplan. Under 2021 låg den siffran på 26 procent.
Däremot uppger 68 procent att man inte har tillräcklig kännedom om hur man som privatperson ska agera vid en militär konflikt. Även kunskapen om exempelvis var skyddsrum finns i omgivningen var låg hos svenskarna.
– Det är positivt att beredskapen tycks öka, men inte så förvånande när det pågår ett krig i Europa. Många är dock fortfarande inte förberedda på en kris. Om något allvarligt händer kommer stora delar av befolkningen inte kunna ta hand om vare sig själva eller sina närstående. Ett första steg att bli krisredo är att skaffa sig en krislåda med mat, vatten och en batteridriven radio. Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på svenska Röda Korset, i ett pressmeddelande.
Vidare uppger 48 procent sig vara beredda att be sina grannar om hjälp vid en kris, en siffra som ökat från 43 procent förra året.
Undersökningen skedde under 27 april till 3 maj i år via en webbaserad undersökning riktad till personer i åldrarna 18-79 år.