Tillgången till naturområden kan spela en avgörande roll för äldres psykiska hälsa, avslöjar en ny studie från Washington State University. Forskare har analyserat hälsodata från över 42 000 seniorer, och hittat tydliga kopplingar mellan tillgång till natur och välbefinnande.
I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Health & Place, använde man hälsodata från 42 000 personer i åldern 65 år och uppåt. Deltagarna bodde i olika stadsområden i delstaten Washington mellan 2011 och 2019.
Den hälsodata man använt är från en årlig undersökning som skickas ut till över 400 000 personer från 18 år och uppåt i hela landet där man ställer frågor om deras hälsa. I studien har man fokuserat på psykisk stress, allmän hälsa och ofta förekommande psykiska besvär hos deltagarna. Sedan jämförde man data med hur mycket gröna och blåa områden som skog, sjöar, hav eller liknande det fanns kring området de bodde i.
Resultaten visade att 1,3 procent av deltagarna led av allvarliga psykiska besvär, 18,5 procent upplevde sämre allmän hälsa och 6,8 procent hade ofta psykiska besvär. De som hade mindre tillgång till natur rapporterade sämre hälsa, vilket indikerar en koppling mellan natur och välmående.
– Våra resultat tyder på att förlusten av våra urbana gröna och blå områden på grund av snabb urbanisering kanske inte bara har en miljöpåverkan utan också kan ha en folkhälsoeffekt, säger forskaren Adithya Vegarajui, en av huvudförfattarna till studien, i ett uttalande.
Alzheimers och demens
Samtidigt kunde man se att det räckte med en 10-procentig ökning av naturområden för att se en minskad förekomst av allvarlig psykisk ohälsa, vilket omfattar psykiska problem som kräver behandling och stör människors sociala liv eller arbete. Risken att äldre rapporterade in att de hade en dålig allmän hälsa minskade också då.
Vegaraju betonar att äldre är särskilt sårbara för psykiska problem, vilka kan öka risken för demens. Studien tyder på att tillgång till natur kan motverka dessa problem.
– Om exponering för gröna eller blå områden kan bidra till att förebygga, fördröja eller till och med behandla dålig psykisk hälsa hos äldre vuxna, måste vi titta närmare på det som ett sätt att förbättra resultaten för den psykiska hälsan i denna population, säger forskaren.
Solmaz Amiri, en av huvudförfattarna till studien, pekar dock på att mer forskning behövs för att ta reda på exakt hur exponering av naturområden skulle kunna leda till bättre hälsa. Hon vill studera om det finns några kopplingar mellan exponering för naturen och kognitiv försämring, vilket kan vara ett tidigt tecken på Alzheimers sjukdom eller demens.
– Det vi skulle vilja veta är om exponering för grön- och blåområden kan påverka demens direkt eller om det kan göra det genom att minska psykiska problem som kan leda till kognitiv nedgång.