Apelsinskal kan vara bra för att förebygga hjärtproblem, visar en amerikansk studie. Ämnen i skalen ska bland annat kunna hämma skadliga kemikalier.
I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry, har forskare tittat på apelsinskalsextrakt för att se huruvida ämnet kan hämma den kroppsegna produktionen av de skadliga ämnena TMAO (trimetylamin-N-oxid) och TMA (trimetylamin). Båda bildas i tarmen och har kopplats till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, inklusive åderförkalkning och hjärtinfarkt.
Forskarna testade två olika typer av extrakt, en polär fraktion och en icke-polär fraktion. Polära fraktioner är sådana som exempelvis kan lösas i vatten och icke-polära fraktioner är de som istället löser sig i olja.
– Om du tänker dig en salladsdressing är allt som finns i vatten- eller vinägerdelen den polära fraktionen, medan allt som finns i oljan avskilt från vattnet är den icke-polära fraktionen, förklarar Yu Wang, forskare vid University of Florida, enligt Medical Xpress. De lösningsmedel vi använde var inte exakt som vatten och olja, men de har liknande polaritet.
Resultaten från studien visade att extraktet av apelsinskalets icke-polära fraktion effektivt hämmade produktionen av skadliga kemikalier. Forskarna identifierade också en förening som kallas feruloylputrescin i apelsinskalets polära fraktionsextrakt, något som ska kunna hämma det enzym som är ansvarigt för TMA-produktionen.
– Det här är ett nytt fynd som belyser den tidigare okända hälsopotentialen hos feruloylputrescin när det gäller att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, säger forskaren.
För att inkludera apelsinskal i kosten kan man bland annat torka skalen i ugnen och sedan mala dem till pulver, som kan användas i matlagning eller till exempelvis smoothies. Vidare kan man lägga bitar av skal i olja och sedan använda i matlagning. Det går även fint att göra te på färska apelsinskal eller riva ner dem i yoghurt. Viktigt är dock att använda ekologiska apelsiner för att minimera mängden bekämpningsmedel.