Att äta mycket fisk och grönsaker tillsammans med ett lägre intag av sockersötade drycker redan vid ett års ålder minskar risken för inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) senare i livet, pekar en studie från Göteborgs universitet mot.
I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Gut, har man inkluderat information kring kosten hos 81 280 ettåringar i både Sverige och Norge, där uppgifterna kommer från populationsstudierna Alla barn i sydöstra Sverige, ABIS, och Den norske mor, far og barn-undersøkelsen, MoBa.
IBD orsakar inflammation i tarmarna, vilket inkluderar bland annat Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Det har skett en global ökning av IBD de senaste åren, något man inte riktigt vet orsaken till.
Föräldrarna till barnen fick svara på frågor gällande barnens kost vid 12-18 och 30-36 månaders ålder. Kvaliteten på kosten bedömdes sedan som hög, medel eller låg. Högre kvalitet inkluderade mer grönsaker, frukt, mejeriprodukter samt fisk, samt även en lägre andel kött, godis och söta drycker.
Barnens hälsa övervakades sedan från ett års ålder och fram till 21 år i den svenska gruppen och 15 år i den norska gruppen. Under perioden diagnostiserades 307 av deltagarna med IBD, varav 131 med Crohns sjukdom, 97 med ulcerös kolit och 79 med en oklassificerad IBD.
Fisk minskar risken
Forskarna kunde se att ett högt intag av fisk redan vid ett år kunde kopplas till 54 procents lägre risk för ulcerös kolit, jämfört med de som hade ett lågt intag. Vidare var ett högt intag av grönsaker kopplade till en minskad risk för all IBD. Sockersötade drycker däremot, var istället kopplade till en 42-procentigt ökad risk för IBD, jämfört med ett lågt intag. Annie Guo, dietist och doktorand i pediatrik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och studiens förstaförfattare, menar att det är klokt att särskilt vänta med socker till sina barn, något hon också pekar mot är enligt rådande kostrekommendationer.
– Det ger flera positiva hälsoutfall om man kan vänta med det så länge som möjligt, säger hon i podcasten Hälsa för Ohälsosamma.
När man tittade på kosten vid tre års ålder var det dock endast ett högt fiskintag som kunde kopplas till minskad risk för IBD, särskilt ulcerös kolit.
Däremot såg man inget samband mellan IBD och andra livsmedelsgrupper som exempelvis kött, mejeri, spannmål eller frukt.