Annons:

Kemikaliehalter varierar kraftigt bland ungdomar

Publicerad januari 26, 2025 – av Sofie Persson
Kemikalier finns i bland annat smink och hudvårdsprodukter.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

183 590 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Halterna av kemikalier hos svenska ungdomar varierar kraftigt visar en doktorsavhandling från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Faktorer som kön, födelseplats och bostadsort har stor inverkan på nivåerna.

Kemikalier blir allt vanligare i vår omgivning och ackumuleras i människokroppen vid ständig exponering. Trots att de finns överallt är kunskapen om deras hälsoeffekter fortfarande begränsad.

I sin doktorsavhandling undersökte Sebastian Pineda kemikaliehalter hos svenska ungdomar, deras exponering för dessa ämnen och potentiella hälsorisker. Proverna samlades in via Livsmedelsverkets projekt Riksmaten Ungdom.

Pinedas forskning fokuserade på långlivade kemikalier som kan stanna i kroppen i flera år, inklusive skadliga metaller och organiska föroreningar som klorerade, bromerade eller fluorerade ämnen, såsom PFAS-kemikalier. Han studerade även kortlivade kemikalier som snabbt lämnar kroppen men som finns i vardagsprodukter som smink, hudvård och plast.

Annons:

Födelseland kan påverka

Resultaten visar att svenska ungdomar utsätts för en "kemikaliecocktail" som liknar den som observerats i andra högt industrialiserade länder, såsom USA. Faktorer som kön och födelseplats spelar dock en avgörande roll för nivåerna av olika ämnen.

Ungdomar födda i Sverige eller andra industrialiserade länder hade högre halter av långlivade kemikalier jämfört med ungdomar födda i utvecklingsländer.

Mer överraskande var att födelselandet även hade en tydlig inverkan på halterna av ämnen som utsöndras ganska snabbt ur kroppen. I vårt underlag finns dock inga uppgifter om möjliga exponeringskällor som kan hjälpa oss att förklara detta, säger Pineda i ett pressmeddelande.

Samtidigt noterades vissa undantag, såsom en nedbrytningsprodukt av DDT och en komponent i lindan (en organisk klorförening som används som insekticid) – två insektsmedel som är förbjudna i Sverige. Ungdomar födda i utvecklingsländer hade betydligt högre halter av dessa ämnen jämfört med svenska ungdomar.

Olika för flickor och pojkar

I avhandlingen framkom tydliga könsskillnader. Pojkar hade exempelvis högre halter av krom, kvicksilver och bly än flickor. En möjlig förklaring är att pojkar generellt äter större mängder mat och därigenom får i sig mer metaller. En annan förklaring kan vara att äldre flickor förlorar vissa kemikalier genom menstruationsblod.

Flickor hade generellt högre nivåer av kemikalier som förekommer i smink och hudvårdsprodukter, samt högre halter av kadmium. Dessutom visade resultaten att exponeringen för vissa ämnen skiljer sig mellan norra och södra Sverige.

Halterna av dessa flamskyddsmedel och plastkemikalier var högre hos ungdomar norrut. Vi misstänker att det hänger samman med boendeförhållandena, eftersom vi vet att inomhusmiljön är en viktig spridningsväg för dessa ämnen, säger Sebastian Pineda.

Kemikalieblandningar och immunförsvar

Pineda och hans kollegor undersökte även hur kemikalieblandningar eventuellt påverkar ungdomars immunförsvar i samband med vaccination. Studien analyserade kopplingen mellan exponering och antikroppsnivåer i blodet efter vaccination mot difteri, stelkramp, kikhosta (DTP), samt mässling och röda hund (MR). Sambanden bedömdes dock vara svaga och osäkra.

– Blandningsexponeringarna verkade inte vara tillräckligt höga för att ge tydliga avtryck i nivåerna av antikroppar mot DTP och MR, men min avhandling är bara en första undersökning av möjliga kemiska blandningseffekter på det komplexa immunsystemet hos ungdomar, säger Pineda.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Annons:

Forskare: Företag driver sjukdomspandemi med ultraprocessad mat

Publicerad Idag 12:05 – av Redaktionen

De globala livsmedelsföretagen står bakom den ökade konsumtionen av ultraprocessad mat och bidrar därmed också till den ”pandemi av kroniska sjukdomar” skriver över 40 forskare i en ny analys. Vidare bekräftar man tidigare forskning där denna typ av mat ökar risken för en rad hälsoproblematik och sjukdomar.

Analysen består av tre vetenskapliga artiklar, som är publicerade i The Lancet, och granskar 104 långsiktiga observationsstudier kring ultraprocessad mat. Resultaten, som granskats av 43 av världens ledande experter inom kost och hälsa, visar att ultraprocessade livsmedel starkt kan kopplas till skador på viktiga organ, samt att risken för vissa sjukdomar ökar markant.

Bevisen tyder starkt på att människor inte är biologiskt anpassade för att konsumera dem, säger Carlos Monteiro, professor i folkhälsonäring vid universitetet i São Paulo, som är en av forskarna bakom analysen till The Guardian.

Industriell "mat"

Monteiro, som myntat begreppet "ultraprocessad mat" har länge forskat kring olika typer av bearbetad mat och det är även han tillsammans med sina kollegor som tagit fram det så kallade NOVA-systemet, där man klassificerar livsmedel utifrån hur mycket de bearbetats – från grupp 1 som inte bearbetats något, till grupp 4 som är den mest processade maten, det vill säga ultraprocessad mat.

Annons:

Ultraprocessad mat är i korthet mat som tillverkats industriellt, ofta med hjälp av artificiella smakämnen, emulgeringsmedel och färgämnen – livsmedel som inte längre kan betraktas som naturliga. Det kan vara allt från läsk, såser och flingor till färdigmat.

Ökar risken att dö i förtid

En stor del tidigare studier har konstaterat att denna typ av livsmedel kommer med hälsoproblem, något som nu också forskarna konstaterar. Bland annat är risken att drabbas av typ 2-diabetes och depression mer än 20 procent högre för personer som är högkonsumenter av ultraprocessad mat jämfört med dem som äter minst. Risken att dö i förtid ökar med 18 procent.

Vidare kopplas en kost med högt innehåll av ultraprocessad mat till överätande, dålig näringskvalitet och högre exponering för skadliga kemikalier och tillsatser.

Den ökande konsumtionen av ultrabearbetade livsmedel omformar kosten över hela världen och tränger undan färska och minimalt bearbetade livsmedel och måltider, säger Monteiro.

Företag sätter vinst framför hälsa

Ultraprocessad mat har ökat markant i konsumtion i många länder, som exempelvis Sverige. I USA och Storbritannien består mer än hälften av den genomsnittliga kosten av ultraprocessad mat. Forskarna betonar att det är globala livsmedelsföretag som driver på ökningen av konsumtion av dessa livsmedel och därmed också till den ”pandemi av kroniska sjukdomar” som är kopplad till kosten, inte individuella val – där livsmedelsföretagen sätter vinst framför allt annat.

Även om vissa åtgärder har tagits i vissa länder kräver forskarna en mer generellt strängare lagstiftning, där det ska framgå tydligt på framsidan av en förpackning om det är ultraprocessad mat samt även restriktioner kring marknadsföring.

Denna förändring i vad människor äter drivs av mäktiga globala företag som genererar enorma vinster genom att prioritera ultrabearbetade produkter, med stöd av omfattande marknadsföring och politisk lobbying för att stoppa effektiva folkhälsopolitiska åtgärder som främjar hälsosam kost, säger Monteiro.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

C-vitamin – Naturligt skydd och dagligt stöd för immunförsvaret

Annonssamarbete med Swebbtv

Publicerad Idag 10:36

Kroppen utsätts dagligen för påfrestningar – från stress, föroreningar och kostvanor till virus och bakterier. Då är immunförsvaret vår främsta skyddsmur.

Swebbtvs C-vitaminpulver består av 100 % ren askorbinsyra i blandbar form, vilket gör det enkelt att dosera efter behov. En klassiker inom egenvård – med välkända egenskaper för hälsa, cellskydd och motståndskraft.

Vad C-vitamin från Swebbtv bidrar till:

  • Immunförsvarets normala funktion
  • Skydd av celler mot oxidativ stress
  • Normal kollagenbildning för hud, leder och kärl
  • Minskad trötthet och ökad järnupptagning
  • Skydd under och efter intensiv fysisk ansträngning

När kroppen behöver extra skydd

C-vitamin är en vattenlöslig antioxidant som snabbt förbrukas vid stress, sjukdom och fysisk belastning. Eftersom kroppen inte kan lagra vitaminet måste det tillföras dagligen – gärna i små doser utspridda över dagen. Vid infektion, återhämtning eller hårt arbete kan behovet tillfälligt öka.

Vanliga situationer där C-vitamin är extra viktigt:

  • Under förkylningstider eller vid långvarig trötthet
  • Vid träning, stress eller rökning
  • Vid intag av järntillskott – C-vitamin ökar upptaget
  • För kollagenbildning i hud, blodkärl och leder

Så här använder du C-vitaminpulver

Swebbtvs C-vitaminpulver är 100 % rent askorbinsyra utan tillsatser. Pulvret löses enkelt i vatten eller juice och ger full flexibilitet i doseringen. Rekommenderad dos är 1 gram per dag (motsvarande 1/4 tesked) – gärna uppdelad i två doser, morgon och kväll.

Tips för bästa effekt:

  • Ta C-vitamin med mat för att skona magen
  • Kombinera med bioflavonoider (t.ex. från citrus eller bär)
  • Undvik att värma upp det – C-vitamin är värmekänsligt
  • Skaka pulver i vattenflaska för smidig lösning på språng

En klassiker som fungerar – varje dag

C-vitamin är ett av de mest beprövade och välanvända tillskotten i världen. Det är billigt, effektivt och mångsidigt – med dokumenterade fördelar för immunförsvar, cellskydd och energi.
Swebbtvs C-vitamin i pulverform gör det enkelt att justera dosen efter livsstil och behov – perfekt för dig som vill ta kontroll över din egen hälsa.

Vill du ge kroppen ett dagligt skydd och energitillskott i sin renaste form?

Beställ C-vitamin från Swebbtv här

Foto: Swebbtv

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Global trend når Finland – antibiotikaresistens ökar

Publicerad Idag 07:13 – av Redaktionen

Fler bakterieinfektioner är resistenta mot vanliga antibiotika, vilket gör behandlingar mindre effektiva och ökar risken för komplikationer. Trots att Finland har arbetat hårt med att hålla resistensen på en låg nivå sedan 90-talet har andelen resistenta bakterier nu börjat öka.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO har antibiotikaresistensen ökat med över 40 procent mellan 2018 och 2023. Bakom utvecklingen ligger överanvändning av antibiotika och andra antimikrobiella läkemedel, vilket påskyndar uppkomsten och spridningen av resistenta patogener.

Uppskattningsvis är så många som 4,7 miljoner dödsfall årligen kopplade till bakterierelaterad antibiotikaresistens, vilket gör det till ett av de största globala hälsoproblemen.

Globalt är en av sex bakterieinfektioner numera resistenta mot vanliga antibiotika, enligt finska Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea).

Annons:

Finland avviker från trenden

I Finland förekommer antimikrobiell resistens betydligt mindre än i många andra europeiska länder. Men enligt en färsk rapport har andelen antibiotikaresistenta bakterier ökat något även där.

Särskilt oroande är den ökande resistensen hos E. coli och K. pneumoniae, som orsakar olika infektioner, samt den ökade förekomsten av allvarliga infektioner från MRSA (meticillinresistent Staphylococcus aureus).

Antimikrobiell resistens bekämpas genom nationella handlingsprogram enligt WHO:s modell. I slutet av 2023 hade redan 178 länder, inklusive Finland, utarbetat ett sådant program.

Jari Jalava, ledande expert vid THL, betonar att kampen kräver uthållighet.

Bekämpning av resistens kräver mångsidigt och långsiktigt samarbete. Det största arbetet görs på sjukhus och långtidsvårdsinrättningar. Det är särskilt viktigt att identifiera resistenta bakterier och förhindra deras spridning inom vårdinrättningar, säger Jalava i ett pressmeddelande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Fler unga män får testosteron på recept

Publicerad Igår 10:35 – av Redaktionen

Antalet män under 40 år som får testosteronbehandling har ökat kraftigt de senaste två decennierna.

Omkring 5 000 män i åldern 20–39 år får i dag testosteron utskrivet av läkare. Det är en ökning med över 300 procent jämfört med 2006, enligt uppgifter från Socialstyrelsen som skattefinansierade kanalen SVT tagit del av.

Mikael Lehtihet, överläkare och forskare vid Karolinska Institutet, menar att ökningen delvis kan förklaras av bättre diagnostik. Han lyfter fram att unga män i dag är mer medvetna om sina hälsovärden och tar oftare initiativ till att kontrollera sina testosteronnivåer.

Vi har blivit duktigare på att hitta de män som faktiskt har brist, säger han till SVT.

Annons:

Socialstyrelsen pekar dock på att behandlingen medför risker och att den i vissa fall kan ges i onödan. På olika internetforum cirkulerar tips om hur man kan manipulera sina testosteronvärden nedåt för att lättare få preparat utskrivet – bland annat eftersom hormonet anses vara som en ”laglig steroidkur”, men också för att det ger ökad sexlust och energi.

Ökningen är dessutom ojämnt fördelad geografiskt. Västernorrland toppar statistiken med en ökning på nästan 800 procent, samtidigt som exempelvis Skåne har en ökning på cirka 250 procent.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.