141 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
Dags för proteinet att ta ett steg tillbaka, för nu är det fibrer som står i fokus. På sociala medier sprids trenden ”fibermaxxing”, där målet är att nå – eller överträffa – det dagliga fiberbehovet.
Att man bör äta fiber är ingenting nytt, men däremot har konsumtionen av det legat på en relativt låg nivå – åtminstone hos svenskarna. Enligt Livsmedelsverket äter sju av tio svenskar för lite fibrer. Nio av tio äter också för lite fullkorn, något som innehåller fibrer.
Nu har hashtaggen ”fibermaxxing” trendat på sociala medier under sommaren, både i Sverige och andra länder. Hälsotrenden innebär i korthet att man ska maxa sitt intag av fibrer, det vill säga äta den rekommenderade mängden eller mer. I Sverige rekommenderas att vuxna äter cirka 25-35 gram fibrer.
Viktiga för tarmen
Fibrer, eller kostfibrer, är de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen och når istället tjocktarmen till stor del opåverkade. Fibrer har flera olika positiva effekter på hälsan och bidrar bland annat till att hålla blodfettnivåerna nere och är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt, enligt Livsmedelsverket.
Det finns olika typer av fibrer som har olika funktioner, exempelvis finns vita fibrer, som finns i bröd och pasta, som har samma effekt på magen som andra fibrer men inte alla positiva effekter som exempelvis fullkorn har.
Mindre småätande
På sociala medier sprids alltid nya hälso- och mattrender, en av de senaste var exempelvis den så kallade carnivore-dieten som i grunden innebar att man endast åt animaliska produkter och därmed till största del protein. Just den trenden kan antas ha kommit som ett svar på den växande veganismen som präglat samhället och sociala medier de senaste åren.
Det är oklart vem som startade fiber-trenden, men tarmhälsa har tagit större plats inom hälsovärlden och sociala medier den senaste tiden och möjligen mynnar trenden från det. I Sverige har man exempelvis startat Fullkornsfrämjandet, där Livsmedelsverket är partner, för att uppmana svenskarna att äta mer fullkorn.
– Fibrer är bra för tarmfloran, för blodfetterna och får magen att fungera som den ska. Fibrer ger också en bra mättnadskänsla och ger mindre utrymme för småätande, säger Lotta Moraeus, dietist på Livsmedelsverket, till skattefinansierande SVT.
Fibrer finns, förutom i fullkorn, bland annat i grönsaker, rotfrukter, bönor och frukt. Det är viktigt att dricka mycket vatten när man ökar sitt fiberintag medvetet. Ibland kan för mycket fibrer leda till diarré och gaser, därför är det fördelaktigt att pröva sig fram till vad som fungerar för ens egen kropp. Självfallet är det viktigt att även få i sig protein och fett.