Statlig leverantör höjer priset på handsprit med 1000 procent

publicerad 3 april 2020
  Procurator höjer priset för en flaska handdesinfektions-gel från 6,91 till 70,08 kronor.

  Procurator Sverige AB är en av statens största leverantörer av hygien- och städprodukter som handsprit, filtermasker och skyddsdräkter. Nu väljer företaget att höja priserna med upp till 1000 procent på en rad samhällsviktiga produkter och motiverar höjningen med ”Force majeure”.

  Force majeure innebär ett slags undantagstillstånd som gör det möjligt för leverantören att ignorera det ursprungliga påskrivna avtalet. Statens inköpscentral bekräftar att man accepterat de tio gånger högre priserna.

  Procurator Sverige AB har i ett mejl som DN kommit över skrivit till Kammarkollegiet och hävdat att efterfrågan på materialet till sjukvårdsprodukterna har ökat dramatiskt de senaste veckorna på grund av coronaviruset och att prishöjningarna kommer att gälla alla kunder utan undantag.
  För svenska skattebetalare innebär det att filtrerade halvmasker, skyddsdräkter, skyddsglasögon, visir, ytdesinfektion och handsprit blir betydligt dyrare när staten ska köpa in dem. En flaska med desinfektionsmedel blir över 1000 procent dyrare och och går från 6,91 kr till 70,08 kr per flaska. Ytdesinfektionen höjs däremot ”bara” med 249 procent från 15,77 kr/liter till 39,39 kr.

  Dessutom kan priserna komma att öka ytterligare i takt med att efterfrågan tilltar. Procurator Sverige hänvisar till sina underleverantörer som menar att råvaror och komponenter till sjukvårdsutrustningen kan komma att ta slut på världsmarknaden och att det är därför en prishöjning är ett måste. Det ska handla om bland annat det filtermaterial som används i skyddsmasker samt alkoholen Propanol.

  – För att försöka möjliggöra fortsatta leveranser har vi godkänt att leverantören tillfälligt får höja sina priser under tre månader men vi kommer bevaka detta förstås, säger Zofia Sola på Statens Inköpscentral.

  Även SKL Kommentus Inköpscentral som ansvarar för inköpen för Sveriges kommuner och regioner, meddelar tidningen att man har gått med på prishöjningen.

  – Här är det utbud och efterfrågan som gäller, produkterna finns inte att få tag på om man inte är med och betalar. Det svenska behovet är litet i dagsläget i jämförelse med världen i övrigt, så våra grossister är – även om de är stora hemma – väldigt små, säger Olof Molander, affärsområdeschef för ramavtal på SKL Kommentus Inköpscentral.

  Procurator Sverige AB ingår i OptiGroup-koncernen och omsatte 1,3 miljarder kronor förra året. Man vill själva inte kommentera prishöjningen i media.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!