MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 7 maj 2025

onsdag 7 maj 2025


Så spar du pengar genom enkla knep i hemmet

publicerad 11 februari 2023
– av Sofie Persson
Hundpäls och kiwiskivor har oanade användningsområden.

I allt kärvare ekonomiska tider kan det vara värt att lära sig ett extra knep eller två för att utnyttja sina resurser effektivt, framförallt vad gäller maten. Här kommer en gedigen lista där du garanterat hittar ett eller annat användbart tips som just du kan använda för att spara på utgifterna.

Väldigt mycket av det som slängs kan man istället med fördel använda sig av. Ofta kan mat förvaras på bättre sätt så den håller längre, och om inte annat så går mycket att spara genom att frysa eller torka. I tider som dessa skadar det heller inte att lära sig hur man kan rädda exempelvis en sås som skurit sig eller hur man kan ta vara på disktrasan lite längre.

Tänk på hållbarheten

Tidigare har Nya Dagbladet tittat närmare på hur man bäst förvarar diverse matvaror så att de håller så länge som möjligt, men det finns även fler smarta knep att ta till. Kylen är exempelvis alltid kallast längst ner, förvara därför mer köldkänsliga saker längst upp och exempelvis mjölk längst ner. Förvara däremot inte mjölken i kylskåpsdörren eftersom temperaturen blir ojämn där när man ständigt öppnar och stänger. I kylskåpsdörren bör man istället förvara varor som tål mer värme som exempelvis saft, syltburkar eller såser.

Även om potatis går att förvara i kylen bör de i så fall ligga mörkt i en papperspåse. Ligger de löst i kylen kan stärkelsen i dem omvandlas till socker vilket i sin tur ger grynigare konsistens. Förvara inte heller potatis och lök tillsammans, löken kan göra att potatisen gror snabbare. Även äpplen gör att andra frukter och grönsaker mognar snabbare, förutom när det gäller just potatis, som ska trivas bra tillsammans med äpplen och tvärtom kan fördröja att potatisen börjar gro. Förvara aldrig gurka och tomater tillsammans, de gillar inte varandra.

Dricker man inte kaffe så ofta, utan kanske endast har hemma för gäster är det bättre att lägga det öppnade kaffepaketet i frysen. Kaffe är nämligen en färskvara och håller inte särskilt länge i rumstemperatur.

Du kan spara längre på disktrasan genom att låta bli att skölja den i varmt vatten, bakterier trivs nämligen varmt. Skölj istället kallt och krama ur ordentligt innan den hängs upp. Vill man rädda en smutsig trasa kan man koka den i ett par minuter med antingen lite bikarbonat eller diskmedel. Stearinljus kan faktiskt också få betydligt längre brinntid om man fryser dem först i ett dygn innan man tänder dem. Fryst stearin brinner nämligen långsammare.

Förvaringsknep

Sallad och selleri kan hålla längre om man lindar in dem i folie och lägger i kylen, enligt författaren Armen Adamjan. Förvarar man tomater uppochner i rumstemperatur ska även de kunna hålla längre. Ägg ska också kunna hålla längre om man förvarar dem med toppen neråt i kylen. Paprika och chilifrukter kan hålla längre om man lägger dem i en plastpåse, gör några hål och sedan lägger i kylen. Detta ska även fungera med gurka, men man ska inte lägga den i kylen utan på en sval plats i köket. Bladspenat håller bättre om man lägger den i en lufttät behållare med hushållspapper i botten och sedan förvarar i kylen. Samma knep ska kunna fungera för morötter, man får dock i detta fall hålla lite koll och byta hushållspappret när det blivit blött.

För att hålla koriander fräsch längre kan man lägga den tillsammans med ett ägg i en lufttät behållare i kylen, det råa ägget ska nämligen kunna absorbera fukten så att koriandern håller längre. Lime ska trivas bäst i kylen i en försluten plastpåse. Bananer ska hålla längre om man lindar in topparna med plastfolie och låter ligga i rumstemperatur.

Iskubsformar kan användas till mycket mer än bara is.

Smarta knep

För att rädda en köttbit som blivit seg så kan man skala och skiva kiwi och lägga runt köttbiten som man sedan slår in i gladpack. Lägg den sedan i kylen i ungefär ett dygn. Kiwi är också bra att marinera kött med. Det gör köttet mjukare eftersom enzymer bryter ned proteinerna i köttet.

Hyvla bort det understa vaxet på osten från början, istället för att vänta till slutet så kan man därmed använda osten ända ner i botten. Hyvla sedan osten från den breda till den smala änden så slipper man även den välkända skidbacken. På tal om ost är det ingen dum idé att passa på att köpa på sig lite ost när det är billigt för att sedan riva och frysa in, då har man alltid gratängost i frysen.

Grädde går som bekant att frysa in, ett knep är att frysa in överbliven grädde i iskubsformar som sedan lätt kan tas fram vid matlagning. Detta fungerar även med citronjuice. Ett annat trick med iskubsformar är om man har färska örter som håller på att bli dåliga kan man hacka upp dem och lägga i formarna tillsammans med olivolja och sedan frysa för att sedan ta fram och använda vid matlagning, detta fungerar även med matlagningsvin. Gillar man iskaffe på sommaren fungerar även detta med kaffe, frys in och ta fram vid behov.

Blev det chips över från fredagsmyset? Chips kan hålla ett tag även i öppnad påse, men till slut blir de segare och tråkiga att äta. Ett knep är att frysa in dem, när man gör chips försvinner det mesta av fukten och därför går det smidigt att frysa in. Ät direkt från frysen som ett kallt, men krispigt snack.

Om färska örter börjar sloka häng upp och torka eller frys in. Är de inte alltför trötta ska ett iskallt bad kunna få dem att vakna till liv igen. Samma gäller för en trött gurka, skär bort ändarna och lägg gurkan i ett isbad. Börjar frukten eller bären bli dåliga kan man frysa in dem, detsamma gäller med avokado som kanske är den lurigaste frukten när det gäller mognad. Istället för att riskera att låta den bli brun kan man istället frysa in den.

Skapa nytt

Håller yoghurten på att närma sig bäst före-datum kan man frysa in och göra yoghurtglass. Blanda exempelvis yoghurt med lite hallon och honung i en matberedare eller mixer och frys sedan in, eller ta något annat gott som finns hemma. Ett annat tips är att exempelvis skiva bananer och frysa in för att sedan ta fram och mixa som de är, eller med lite kakao, till bananglass.

Börjar ruccolan, spenaten eller någon annan bladväxt se lite trött ut, gör en pesto istället för att slänga. Pesto behöver för den delen heller inte göras på parmesan, pinjenötter och olivolja, utan kan göras på annat vis. En regel är att man ska ha någon slags grönt, en slags nöt (även solrosfrön går fint), en slags ost, en olja samt smaksättning. Titta vad som finns hemma och testa.

Om brödet blivit för torrt att äta, rosta det i ugnen och spar sedan som ströbröd eller krutonger till salladen. Om man ätit kyckling och har benen kvar kan man spara dem och göra eget benmjöl. Benmjöl kan köpas i affären och används ofta inom gödning.

Gör chips av potatisskalen till fredagsmyset. Lägg skalen i vatten i ungefär en timme, tag sedan ut dem och låt torka en stund. Blanda sedan med olja och valfria kryddor, sprid sedan ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda på 225 grader tills de är gyllenbruna.

En kokt potatis, en korvstump och några morötter kan bli en pyttipanna, en gryta, en paj eller varför inte en omelett om man har något ägg hemma. Se efter vad som finns och vad som behöver användas och häll i. Här finns det utrymme för kreativitet. Har man haft en tacokväll och inte vill äta rester kan man till exempel också slänga ihop en taco-pizza på tortillabröd eller göra en tacopaj.

Använd allt

Kikärtsspadet hamnar ofta i diskhon, men det går faktiskt att använda som äggersättning. Exempelvis kan man vispa maräng av det eller göra veganska pannkakor. Vill man inte använda det på en gång går det att frysa. På tal om spad kan man använda gurkspad från inlagd gurka till att göra dressing, blanda lite med yoghurt tillsammans med önskade kryddor. Vissa menar också att gurkspad ska vara fint att marinera kött med. Blanda gurkspad tillsammans med en sked honung för att lindra halsbränna eller ta en sked rent vid förkylning.

Istället för att slänga toppen på morötterna eller rödbetorna kan man sätta topparna i jord i en kruka så kommer blasten, som är ätlig, att växa upp och man får på så vis extra vitaminer. Vitlök kan också sättas i jord i en kruka och blasten som växer upp har en mild vitlökssmak man kan använda vid matlagning. Det går också att göra utan jord och enbart med vatten, vilket också fungerar med andra grönsaker. Exempelvis kan man ta botten av salladen och sätta en träpinne igenom, ställ sedan i ett glas vatten så kommer ny sallad att växa. Spar äppelskruttarna (eller använd hela äpplen) och gör en äppelvinäger. Blanda en halv liter vatten, 3 matskedar honung och ett större gäng äppelskruttar i en skål som täcks med tyg och låt sedan stå i rumstemperatur i 2 till 3 veckor. Rör om då och då. Sila sedan bort frukten och låt vätskan stå och mogna ytterligare några veckor innan det hälls upp på flaskor.

Rester kan oftast frysas in och användas vid senare tillfälle. Blev det en liten skvätt soppa över? Spar och använd som sås till pasta istället för att slänga. Släng inte baconfettet, utan spar och använd som smaksättare.

Gör hemmagjord växtnäring av exempelvis frukostresterna. Koka upp bananskal, äggskal och använt kaffepulver och låt sedan stå och svalna. Detta skapar en väldigt näringsrik dryck till husets växter. På tal om växter: Om man har en hund som behöver borstas, släng inte bort den avborstade pälsen. Lägg håret i jorden på växterna så kommer pälsen att ge ifrån sig kväve varje gång man vattnar. Det fungerar även bra för att hålla andra djur borta i trädgården, eftersom de kommer att bli bortskrämda av doften från hundpälsen.

Ta för vana att spara tomma glasflaskor, burkar och andra behållare. Exempelvis fungerar crème fraiche-burkar ypperligt bra till att förvara blåbär i frysen. En glasbruk kan användas för att förvara torkade kryddor, men fungerar också bra till att förvara mat i frysen. Kartonger eller kartongbitar kan användas för att torka saker på innan de slängs.

Gamla flaskor eller burkar får lätt ny användning istället för att slängas.

Rädda maten

Sås och soppa kan lätt bli misslyckade, men misströsta inte för det finns knep att ta till. Har man till exempel haft i för mycket salt kan man testa att ha i lite socker, vilket kan neutralisera sältan. Annars kan det även hjälpa att lägga i skalad rå potatis, som ska kunna suga upp saltet. I allra värsta fall kan man oftast spä ut soppan, vilket egentligen mest genererar mer mat. Om såsen råkar bli klumpig kan man enkelt sila den genom en finmaskig sil. Har den istället blivit lite för stark kan man testa att ha i naturell yoghurt. Bland det värsta kanske ändå är när såsen skurit sig, då ska man kunna ha i lite bakpulver och vispa ordentligt för att rädda den.

Kakor är inte alltid dåliga för att de blivit mjuka, men kanske inte så trevliga att äta. För att undvika problemet från början kan man lägga i några bitar socker i kakburken. Sockret absorberar nämligen fukten i luften.

Bränner riset i botten vid kan resten av riset också smaka bränt, istället för att slänga allt finns det ett knep. Då kan man istället lägga i en bit vitt bröd i kastrullen över riset, så försvinner den brända smaken. Om köttet bränts kan man ibland rädda det genom att skrapa bort den brända ytan och sedan göra en ny panering med exempelvis ströbröd, olja och hackade örter.

Glöm inte skalen

Släng inte potatisskal, morotsskal eller liknande utan spar och gör en egen buljong. Även ostskalkar från exempelvis parmesan ska vara goda att ha i. Har familjen ätit kyckling till middag? Spar skrovet och koka buljong. Buljong går att frysa in. Ett tips för exempelvis grönsaksrester är att spara i en låda i frysen, så kan man ta fram när man samlat på sig tillräckligt och koka en buljong på.

Ett tips är att man kan spara flera skal och göra pulver, något som NyD tidigare skrivit om. På tal om skal börjar det bli dags för mandarinernas säsong och ett tips är då att spara och torka skalen, mal de sedan i en kaffekvarn eller liknande till ett pulver och blanda sedan med honung, soja och olja för en god marinad som passar bra till exempelvis kyckling. Vill man inte äta skal passar exempelvis apelsinskal bra som braständare eftersom de innehåller oljor som brinner bra.

Istället för att slänga exempelvis citron- eller limeskal kan man sjuda dem i vatten under några timmar för att skapa en vitaminrik dryck. Passa på att ha i andra saker som exempelvis en stump ingefära eller toppen av en chili för att utnyttja nyttigheterna mer. Citron kan man även använda att städa med om man föredrar det. Exempelvis kan man gnugga en halv citron mot skärbrädan för att rengöra den eller för att lösa upp kalkavlagringar.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Danskar bojkottar Coca-Cola

publicerad 30 april 2025
– av Redaktionen
Det tycks endast vara amerikanska varumärken som just nu ser en nedgång i Danmark.

Danska konsumenter har börjat undvika amerikanska varumärken som en markering mot Donald Trumps utspel om att lägga beslag på Grönland. Försäljningen av Coca-Cola sjunker – samtidigt som inhemska alternativ som Jolly Cola ökar kraftigt.

Till följd av Trumps hårda utrikespolitik, där han bland annat uttryckt att han vill lägga beslag på det danska territoriet Grönland, har danska konsumenter börjar bojkotta amerikanska varor. Främst har konsumenter valt att sluta köpa den amerikanska läskedrycken Cola-Cola, något som nu blivit märkbart i försäljningen.

Carlsberg, som sköter den danska försäljningen av Coca-Cola, uppger att försäljningen är ”något nedgången” i landet.

Det finns en viss bojkott av amerikanska varumärken och det är den enda marknaden där vi ser detta i någon större utsträckning, säger vd Jacob Aarup-Andersen till Financial Times.

Samtidigt skjuter istället lokala danska märken som Jolly Cola i höjden, där bland andra matvarukedjan Rema uppgav att försäljningen av varumärket hade ökat 13 gånger i mars jämfört med samma månad föregående år.

”Känner sig respektlöst behandlade”

USA:s vicepresident, JD Vance, har anklagat Danmark för att inte vara en ”god allierad” när man inte accepterat tanken på att USA ska ta kontroll över Grönland. Detta trots att danska styrkor stridit tillsammans med amerikanska trupper i Afghanistan och på andra håll.

Danskarna är förbannade. De minns de danska soldaternas kroppar som kom hem, och nu känner de sig respektlöst behandlade. Man kan förstå varför uppmaningar till bojkott är populära, sade en dansk tjänsteman till Financial Times förra månaden.

Även i Mexiko har åtskilliga konsumenter valt att bojkotta varumärket, där man uppger att volymerna minskade med 5,4 procent i landet under det senaste kvartalet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Bankchefens förklaring till misstron mot bankerna: ”Antisemitism”

Hotet från bankerna

publicerad 24 april 2025
– av Redaktionen
Przemek Gdański
Przemek Gdański - vd för BNP Paribas Bank Polska.

Det är inte bara i Sverige som bankerna väcker allt större folkligt förakt. I Polen uppger nu en majoritet av befolkningen låg tilltro till det nationella banksystemet, något som förklaras av en storbankschef med ”antisemitiska” stereotyper.

Przemek Gdański, vd för BNP Paribas Bank Polska, har väckt debatt i Polen efter att ha pekat ut antisemitism som grundorsak till landets utbredda misstro mot banker.

– Enligt min mening har antipatin mot banker sina rötter i antisemitismen. Historiskt sett sköttes penningutlåningen, som under vissa perioder kallades ocker, av judar, uttryckte Gdański i samband med en intervju med tidningen Puls Biznesu.

Han hänvisar vidare till en ”brist på grundläggande förståelse” för hur bankväsendet fungerar, och kopplar detta till negativa associationer kring amorteringar, räntor och kreditgivning.

Uttalandet väcker kritik

Uttalandet har utlöst starka reaktioner i flera medier, där bland andra den liberala tidningen Gazeta Wyborcza beskriver det som ett ”åskväder av kritik” mot att företrädare för bankväsendet svepande använder begreppet antisemitism som förklaring till institutionell kritik.

Bakgrunden till Gdańskis resonemang är den historiska kopplingen mellan judisk diaspora och finansverksamhet. Branschföreträdare varnar för att förklaringar som bygger på ”historiska fördomar”, riskerar att överskugga mer konkreta orsaker, såsom avgifter, räntor och upplevd brist på transparens.

Tidigare motsvarande opinionsmätningar i Polen har indikerat ett relativt högt förtroende för banksektorn.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

IMF-chefen: Ekonomiska världsordningen håller på att omformas

publicerad 24 april 2025
– av Redaktionen
IMF menar att dagens tullnivåer inte har skådats sedan den stora depressionen.

Den internationella ekonomiska ordningen håller just nu på att genomgå en fullständig omvandling på grund av ökad osäkerhet kring USA:s handelspolitik, det menar Internationella valutafonden (IMF).

Den globala ekonomiska ordning som de flesta länder har opererat under under de senaste 80 åren hållas på att omformas, vilket för världen in i en ny era”, skriver IMF:s chefsekonom Pierre-Olivier Gourinchas.

Samtidigt som Donald Trump infört omfattande handelsrestriktioner och tullar har den inflytelserika organisationen sänkt sin globala tillväxtprognos, och i den senaste rapporten förutspår man att världens tillväxt sjunker till 2,8 procent – jämfört med 3,3 förra året.

Befintliga regler utmanas medan nya ännu inte har hunnit skapas”, fortsätter Gourinchas och beskriver hur tullarna idag befinner sig på nivåer som inte har skådats sedan den stora depressionen som inleddes på 1920-talet.

Han argumenterar för att de plötsliga tullhöjningarna och den bredare politiska osäkerheten avsevärt kan bromsa den globala tillväxten även framöver och man har sänkt prognosen för USA:s tillväxt till svaga 1,8 procent från 2,8 under 2023 – och förutspår ytterligare stagnation nästa år.

145-procentiga tullar mot Kina

Även USA:s handelspartner, som Mexiko, Kanada och Kina, förväntas drabbas enligt rapporten – och den kinesiska tillväxten tros sjunka till omkring fyra procent på grund av försök att motverka USA:s tullar. Även de flesta EU-ekonomier förväntas växa betydligt långsammare än tidigare.

Det Trump har gjort är att införa en generell 10-procentig tull på nästan alla importvaror från hela världen – samt tullar på minst 145 procent på kinesiska varor. Ytterligare tullar har också introducerats mot många andra länder – men dessa har pausats till juli månad och under tiden försöker man förhandla fram nya handelsavtal.

Trump-administrationen menar att tidigare handelsavtal varit ogynnsamma för USA och att landet på olika sätt har utnyttjats ekonomiskt – och att tullarna ska skapa någon form av rättvisa igen. Den som svarar med att höja tullavgifterna mot USA kan i sin tur räkna med ännu högre handelstullar som straff.

”Ödesmättad stämning”

Just osäkerheten och nyckfullheten som präglat handelskriget, och att ingen tycks riktigt veta vad som händer härnäst, beskrivs ha varit avgörande för världsekonomins omskakning.

IMF-rapporten presenteras officiellt i veckan i samband med att organisations vårmöte i Washington äger rum, och moderaternas finansminister Elisabeth Svantesson är på plats.

– Det är ödesmättad stämning. Mycket har förändrats på bara på några månader, säger hon och menar att verkligheten blivit värre än vad man först förutspådde.

– Runtom i världen får man nu räkna med att tillväxten backar. Det drabbar USA och Sverige men även de fattigare länderna som är så beroende av frihandel. Det här får grundvalarna att skaka en hel del, fortsätter ministern.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Krögaren Linda stängdes av från SEB efter tio år – gavs ingen förklaring

Hotet från bankerna

publicerad 22 april 2025
– av Redaktionen
"Det är så sjukt att man kan få bli så här illa behandlad som företagare i Sverige", säger Linda till Nya Dagbladet.

Efter att ha varit kund hos SEB i närmare tio år stängde banken plötsligt ner Lindas tre företagskonton. Trots åtskilliga mejl och försök till telefonkontakt har Linda inte fått någon förklaring från banken om varför man valt att stänga av henne.

Det var 2014 som Linda köpte Titans Sportbar i Norrköping tillsammans med sin före detta man. Köpet gjordes genom deras gemensamma holdingbolag, som startades strax innan köpet.


Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 29 november 2024.


Företagskontot för sportbaren fanns i banken, SEB, och Linda behövde därför gå dit och ordna med avtal samt diverse annat som krävs vid ett företagsköp.

SEB meddelade att det krävdes att Linda skapade ett privatkonto hos dem för att allt skulle gå igenom. Hon hade både huslån och Holdingbolaget i en annan storbank, men hon skapade ändå ett privatkonto hos SEB.

Kundkännedom

Under 2015 köpte de nattklubben Stopet. Denna gång behövde Linda och hennes före detta man skapa ett nytt företagskonto för nattklubben, och hon frågade därför SEB om det gick bra att öppna ytterligare ett företagskonto hos dem. Det gick bra och sedan dess har företagen flutit på utan problematik. Linda har skickat in alla kundkännedomsfrågor i tid och aldrig haft något lån eller krediter i SEB-banken. Hon har heller inte tagit emot eller skickat pengar utomlands, något som svenska banker blivit alltmer motvilliga att tillåta.

Förra året hittade Linda och hennes nuvarande man en ny lokal i Norrköping som de fattade tycke för och valde att starta ett tredje företag, Lindas kula. Även då ansökte Linda om ett företagskonto i SEB och fick i maj 2024 godkänt. I samma veva beslöt hon att flytta över Holdingbolaget till SEB, så att det mesta skulle vara samlat på samma bank, och i somras slog de upp dörrarna till Lindas Kula.

Allt rullade på för Linda och de tre krogarna i Norrköping. Under hösten fick hon nya frågor om kundkännedom, där hon som företagare också ska skicka in bland annat kontotransaktioner, årsredovisningar och frågor om kontantuttag. Allt skickades in i vanlig ordning, det enda som inte gick att skicka in var en årsredovisning för Lindas Kula, som endast varit öppen några månader.

I september i år fick Linda ett meddelande från SEB om att man inte ”förstod” de inkomna svaren och att man därför skulle avsluta alla engagemang, det vill säga alla företagskonton och även holdingbolaget. Hon ombads att omedelbart föra över innestående medel till konto utanför SEB. Ingen närmare förklaring gavs överhuvudtaget. Linda var förvirrad över beskedet och svarade direkt.

Jag har ju mailat in underlag på det ni efterfrågat? Eller är det något ni saknar?” skrev hon som svar på meddelandet.

Ingen närmare förklaring gavs överhuvudtaget

Inget svar kom in från banken. Linda försökte ringa och mejlade igen, men ingen svarade.

Rätt att veta varför

Linda fick kontakt med den lokala kontorschefen för SEB i Norrköping, som faktiskt svarade henne. Kontorschefen skrev att Linda givetvis hade rätt att veta varför hennes företagskonton plötsligt skulle bli uppsagda efter nästan tio år som kund, och chefen skulle ta kontakt med den ansvariga avdelningen. Kontorschefen ska dock inte ha fått tag på någon ansvarig trots åtskilliga samtal. Eftersom lokala bankkontor inte äger dessa frågor fick hon veta att det var svårt för kontorschefen att göra mer.

Linda lyckades också få mejlkontakt med en anstäld på det lokala SEB-kontoret, som arbetade specifikt med företagsfrågor, men hon var inte lika hjälpsam som kontorschefen utan hänvisade endast till den centrala supporten. När Linda ringde telefonnumret hon fått kom hon till fel avdelning.

Banken ska skicka ut brev

Chefen meddelade också Linda att vid avstängning av konton ska SEB skicka ut tre brev med post innan kontona stängs, men Linda har inte fått ett enda brev hem. Banken ska också ta kontakt med kunden om de inte får in rätt svar, vilket inte heller har skett.

Trots upprepade försök har Linda ännu inte fått något svar och hennes konton stängdes ner utan återkoppling från banken. Eftersom företagskontona stängdes ner kunde Linda inte längre ta emot kortbetalningar på sina krogar, utan kunde endast ta emot kontanter.

Jag har förlorat mycket pengar på de här veckorna, utan någon som helst anledning, berättar Linda för Nya Dagbladet. Foto: Privat

Trots att det i regel är extremt svårt för företagare att hitta en ny bank efter att ha gått igenom det Linda varit med om, har hon mot alla odds lyckats hitta en ny bank och räddat sina företag, men hon väntar fortfarande på en förklaring från SEB. En anmälan är gjord till Finansinspektionen och konsumentverket.

Det är så sjukt att man kan få bli så här illa behandlad som företagare i Sverige, avslutar Linda.

Hotet från bankerna

Lindas upplevelse är långt ifrån unik och har snarare kommit att bli symptomatisk för hur svenska banker behandlar sina kunder, med svävande hänvisningar till ”bristande kundkännedom” och genom att gömma sig bakom sin ”kundkännedomsavdelning” utan att någon i praktiken kan ställas till svars. I artikelserien Hotet från bankerna har Nya Dagbladet bland annat tittat närmare på några av de upprörande vittnesmål från tusentals svenskar om hur bankerna på liknande sätt förstört deras företagsverksamheter och även satt dem i hopplösa privatekonomiska situationer.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.