Ryssland fortsätter att hålla gasförsäljningen öppen till Europa, förutsatt att man öppnar ett bankkonto i en rysk bank och betalar för importen i rubel. Det nya upplägget gäller redan från och med idag.
I praktiken innebär beslutet att länder som vill köpa rysk gas, direkt eller indirekt, behöver sälja varor och tjänster på den ryska marknaden för att förskaffa sig rubel att betala för gasimporten.
Beslutet är en presidentorder som gäller från första april. Rysslands president Vladimir Putin förklarar det med att riskerna från ryskt håll sett att handla gas i dollar och euro inte är acceptabla mot bakgrund av att det finansiella systemet kommit att användas som ett ekonomiskt vapen, rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.
– Vi har försett europeiska konsumenter med våra resurser, i detta fall gas. De fick den, betalade för den i euro, som de sedan frös. I den bemärkelsen finns det anledning att tro att vi har levererat delar av gasen till Europa i praktiken gratis, förklarar Putin och tillägger att detta ”naturligtvis inte kan fortsätta”.
Särskilt Tyskland, där över hälften av den gasförsörjningen kommer från Ryssland, har betonat att ett stopp i ryska gasleveranser kan leda till en mycket allvarlig situation. Den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz konstaterar att rysk energi är ”essentiell för det dagliga livet i Europa”.
– Europas energiförsörjning för värme, transport, elektricitet och industri kan inte säkras på något annat sätt just nu, säger Scholz i ett uttalande.
Tyskland har samtidigt, likt andra västeuropeiska länder, ställt sig bakom den mycket omfattande sanktionskampanjen mot Ryssland. USA fortsätter samtidigt att pressa på för att snabba på ett omfattande energiembargo mot landet, rapporterar den tyska statskanalen Deutsche Welle.
Beslutet riktar sig formellt inte mot Väst, utan mot länder Ryssland betecknar som ”ovänliga länder”.