Läkemedelsjätte lanserar malariavaccin – ska injiceras på spädbarn

publicerad 11 oktober 2021
- av Sofie Persson

Den brittiska läkemedelsjätten GlaxoSmithKline lanserar nu det första vaccinet som utvecklats mot malaria, och det ska redan nu kunna injiceras på spädbarn, deklarerar WHO.

Det efterlängtade malariavaccinet för barn är ett genombrott för forskningen, barns hälsa och malariakontroll, menar Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Utvecklingen av vaccinet, som går under namnet Mosquirix, menar GlaxoSmithKline har varit krävande eftersom det är det första vaccinet som riktar sig mot en parasit och att det därför inte har följt samma utvecklingsprocess som vaccin mot virus eller bakterier.

I kliniska tester har det enligt uppgift visat sig kunna skydda mot 30 procent av svåra fall av malaria, vilket i sig är lågt vid jämförelse med andra vacciner mot andra sjukdomar. Däremot anser Världshälsoorganisationen att det ändå kommer att rädda “tiotusentals liv” varje år.

Andra läkemedelsbolag arbetar för att ta fram ett mer effektivt vaccin, däribland samma grupp som tog fram AstraZenecas vaccin mot covid-19.

Fakta: Malaria

Malaria drabbar omkring 200 miljoner människor varje år och 700 000 avlider till följ av det. Det är främst utbrett i bland annat Afrika och sprids via myggor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!