Kina går hårt åt USA:s nyligen införda tullar, vilka innebär 34-procentiga avgifter på kinesiska varor och hot om ytterligare 50 procent om landet inte viker sig för amerikanska anspråk. Man betonar att USA:s tullar strider mot Världshandelsorganisationens (WTO) regler och hotar global stabilitet.
Som svar har Kina i sin tur infört motsvarande 34-procentiga tullar på amerikanska varor och lagt fram klagomål till Världshandelsorganisationen WTO mot USA:s tullökningar. Dessutom har Kina förstärkt kontrollen över exporten av sällsynta jordartsmetaller – en avgörande hävstång i teknikindustrin, då USA får 70 procent av dessa material från Kina.
Handelskriget har redan orsakat kaos på världens finansmarknader. Över 10 biljoner dollar har raderats från aktiemarknaderna sedan tullarnas införande, och oljepriset har sjunkit till sin lägsta nivå på två år. Enligt analyser från Goldman Sachs ökar risken för amerikansk recession till 45 procent inom ett år, med hot om splittrade försörjningskedjor och högre priser för konsumenter.
Ronald Reagan vs. #tariffs : 1987 speech finds new relevance in 2025pic.twitter.com/CuAMw1eQXN
— Chinese Embassy in US (@ChineseEmbinUS) April 7, 2025
”Ekonomisk mobbning kommer att slå tillbaka”
Den kinesiska ambassaden i USA lyfter fram Ronald Reagans kommentar kring handelskrig. I ett uttalande från Kinesiska ambassaden i Stockholm i helgen betonar man vidare att USA:s tullar utgör ett hot mot det multilaterala handelssystemet, vilka benämns som ”ensidig protektionism och ekonomisk mobbning”. Ambassaden uppmanar internationell gemenskap att fördöma vad man beskriver som unilateralism och att skydda WTO-systemet, med hänvisning till att ”ekonomisk mobbning kommer till slut att slå tillbaka”.
Man framhåller även att Kina, som världens näst största ekonomi, ämnar fortsätta att öppna sin marknad och dela utvecklingsmöjligheter med andra länder för ömsesidig nytta. I ett tydligt budskap till Europa, där EU:s export hotas av 20-procentiga tullar från USA, betonar man att ”det finns inga vinnare i tullkrig” och att protektionism är ”en återvändsgränd”.