Ukraina har tidigare kallats för ett ”testlaboratorium för framtidens krig”. Med hjälp av det USA-baserade företaget Palantir, som leds av en profilerad medlem i styrkommittén för den ökända Bilderberggruppen, har man nu tagit fram drönare som automatiserar dödandet och med hjälp av AI identifierar ryska soldater.
Peter Thiel är inte bara medlem i styrgruppen för det globalistiska maktnätverket Bilderberggruppen. Hans företag Palantir, som beskrivits av magasinet Time som ”2000-talets AI-vapenhandlare”, har tagit fram teknologi som gör att drönare nu utan mänsklig inblandning påstås vara kapabla att detektera ryska soldater och andra ”fientliga mål”. Utifrån kännetecken som uniformer, vapen och mänskliga rörelsemönster kan drönarna inte bara identifiera mål för sina attacker, utan även självmant utföra dem.
Ukrainsk-amerikanske David Kirichenko, forskare inom bland annat cyberkrigföring och militära strategier och aktiv vid den neokonservativa tankesmedjan Henry Jackson Society, menar i sammanhanget att man ser att AI och teknik utan direkt mänsklig inblandning ska spela en viktigare roll på framtidens slagfält och att Ukrainakriget nu ger en föraning om detta.
”Med tiden kommer slagfältet att bli en strid mellan algoritmer. I takt med att världen blir mer digitaliserad kommer teknikens inflytande på krigföringen bara att öka. Billiga drönare har redan förändrat slagfältet och påskyndat båda sidors behov av att anpassa sig och utveckla nya tekniska framsteg”, menar han.
”I slutändan har kriget mellan Ryssland och Ukraina visat på behovet av att Nato-länderna tar till sig och anpassar sig till de tekniska framstegen i Ukraina, varav många kommer från kommersiell teknik direkt från hyllan. Nato måste förbereda sig för framtidens krigföring, där det första storskaliga drönarkriget snabbt övergår till det första AI-drivna kriget”, skriver han vidare.
”2000-talets AI-vapenhandlare”
Det uppges att AI-tekniken förbättrat drönarnas förmåga ”att träffa fienden” från knappt 50 procent 2023 till närmare 80 procent under 2024 – och Palantir beskrivs av magasinet Time som avgörande för utvecklingen.
Ett exempel är spaningsdrönaren SAKER, som använder Palantirs AI och som påstås på egen hand kunna identifiera olika typer av fientliga mål och sedan i realtid vidarebefordra denna till sin kommandopost, som väljer när och hur fienden ska träffas.
Ukraina och dess allierade ska vara särskilt begeistrade över AI:ns förmåga att på egen hand förbättra sina förmågor och ”lära sig” att identifiera mål genom att titta på videoklipp föreställandes ryska styrkor.
The Ukrainian Saker Scout drone is equipped with artificial intelligence. It can identify even camouflaged enemy military vehicles, locate their coordinates and transmit the data to the command center.
Once enemy targets have been acquired, the AI-powered reconnaissance drone… pic.twitter.com/5Wu5hPUoDA
— Lecomte (@Eric_Lecomte_) January 25, 2024
Allvarliga moraliska aspekter
Även om man från ukrainsk sida gärna utnyttjar den nya tekniken för att bättre kunna stå emot ett numerärt och vapenmässigt överlägset Ryssland pekar kritiker på att det finns allvarliga moraliska aspekter som bör betänkas.
Bland annat det faktum att den artificiella intelligensen plötsligt får mandat att avgöra vem som är ”fiende”, och även agera och på detta sätt automatisera dödandet, kan enligt bedömare leda till katastrofala konsekvenser. Bland många aspekter nämns bland annat riskerna för civilbefolkningen, om dessa felidentifieras på grund av exempelvis sitt ”rörelsemönster” och plötsligt markeras som fientliga mål.
Försvarare av teknologin hävdar att det i slutändan ändå är människor som avgör vilka mål som ska förgöras, medan kritiker pekar på att det finns stor risk att man ändå förlitar sig för mycket på ett verktyg som inte har kapacitet att bedöma nyanser på ett slagfält på samma sätt som en mänsklig operatör.