Hon är Länsförsäkringar-toppen med nära kopplingar till samhällseliten

Hotet från bankerna

publicerad 3 februari 2023
- av Jan Sundstedt
Länsförsäkringar-toppen Charlotte Barnekow delar sitt styrelseengagemang i världens största näringslivsorganisation med företrädare för Wallenbergsfären och Bonnierimperiet.

Hon är vd på banken som försatt medieföretaget bakom Nya Dagbladet på obestånd genom att låsa bankkontot – samtidigt som banken ser ut att ha gjort sig skyldig till flera olagligheter.

Charlotte Barnekow leder inte bara Länsförsäkringar Stockholm utan sitter också i överstyrelsen för världens största näringslivsorganisation – tillsammans med företrädare för bland annat Bonnierimperiet, techjätten Google och läkemedelsjätten AstraZeneca.

Här är bank- och försäkringstoppen med förankringar i Wallenbergsfären och den svenska finanseliten.

Trots vad som av allt att döma utgör flera lagbrott från Länsförsäkringar Banks sida står banken fast vid beslutet att stänga ned kontot för mediebolaget bakom Nya Dagbladet, samt även tidningsledningens privata bankkonton den 10 februari.

Nyligen kunde Nya Dagbladet avslöja att Lennart Käll, ordförande för skattefinansierade Sveriges Radio, tillhör toppen av organisationen i Länsförsäkringar. Nu framgår även att chefen för Länsförsäkringars Stockholmsavdelning, Charlotte Barnekow, sitter i överstyrelsen för världens största näringslivsorganisation International Chamber of Commerce (ICC) – tillsammans med företrädare för bland annat Bonnierimperiet, techjätten Google och läkemedelsjätten AstraZeneca.

Kassaförvaltare för ICC är Bilderberggruppens profil – Investors och SEB:s ordförande Marcus Wallenberg.

Kopplingar till finanseliten

ICC beskriver sig som ”näringslivets globala röst” och sitt mål som att ”genom internationell handel skapa relationer som främjar fred och välstånd”. Det som enligt organisationen skiljer ICC från andra näringslivsorganisationer är deras ”unika nätverk” som inte bara innefattar ”företag av olika storlekar i samtliga sektorer” utan också ”arenor som FN, EU och WTO”.

Tillsammans sätter vi villkoren för morgondagens internationella handel”, deklarerar man på sin hemsida.

Ordförande för den svenska grenen är bankirsonen Fredrik Persson som även leder det europeiska näringslivets centralorganisation Business Europe. Vice ordförande är centerpolitikern Anna-Karin Hatt – tidigare energiminister, IT-minister och regionminister. Som kassaförvaltare sitter den profilerade oligarken Marcus Wallenberg.

Barnekows profil på LinkedIn.

Charlotte Barnekows kontakter i samhällets övre skikt inskränker sig dock inte till hennes styrelseengagemang i ICC. Hon är gift med SEB-bankens globala hedgefund-chef Fredrik Barnekow – son till Rutger Barnekow, tidigare vd och koncernchef för banken.

Den ursprungligen tyska adliga ätten Barnekow har förutom Fredrik och hans far haft flera uppmärksammade medlemmar – bland andra Hélène Barnekow, tidigare vd för Microsoft Sverige och Telia Sverige. Längre tillbaka i svensk historia återkommer ett stort antal Barnekows som maktfigurer, bland annat som landshövdingar, riksdagsmän, högt uppsatta militärer och inflytelserika godsägare.

Innan Charlotte Barnekow tillträdde som vd för Länsförsäkringar Stockholm arbetade hon som vd för Ericsson Insurance AB mellan 2004 och 2018 och har där bland annat arbetat med ”förändringsarbete och digitalisering av affärsverksamheten”. Hon har också en bakgrund i försäkringsbranschen, bland annat från Aon Risk Solutions och AIG Europe. Hon har suttit i styrelsen för Länsförsäkringar Stockholm sedan 2012.

Barnekow är bosatt på Östermalm. Här på fjällsemester. Foto: privat

Östermalmslägenhet värderad till 16 miljoner

Som Nya Dagbladet tidigare kunnat rapportera har Länsförsäkringar och andra svenska storbanker med hänvisning till “bristande kundkännedom” förstört livet för otaliga småföretagare, pensionärer och ensamstående föräldrar, vars bankkonton man stängt ner på godtyckliga grunder.

Problem med att betala räkningar, hyra eller annat som behövs för att ha en normalfungerande vardag är dock troligen inte något som lär bekymra paret Barnekow, som bor på Östermalm i centrala Stockholm i en 215 kvadratmeter stor lägenhet på 7 rum som värderas till närmare 16 miljoner kronor. I den privata fordonsparken finns förutom en ny Volvo XC60 även bilar av märket Porsche och Jeep registrerade.

 

Nya Dagbladet har sökt Barnekow för en kommentar kring anklagelserna om att banken ser ut att ha gjort sig skyldig till att ha begått flera olagligheter i samband med nedstängningen av medieföretaget bakom tidningens bankkonton.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!