Sveriges Radios ordförande leder banken som försöker stänga ned Nya Dagbladets konto

Hotet från bankerna

publicerad 20 december 2022
- av Isac Boman
Sveriges Radios ordförande Lennart Käll tillhör den absoluta toppen i Länsförsäkringars organisation.

Lennart Devette Käll är sedan 2018 ordförande för statliga skattefinansierade Sveriges Radio. Sedan 2019 tillhör han samtidigt den absoluta toppen av Länsförsäkringars organisation, vars bank egenmäktigt låst Nya Dagbladets konto för utlandsbetalningar, vilket är direkt verksamhetshotande för tidningens redaktionella verksamhet.

Med hänvisningar till “kundkännedom” samt frågor kring “penningtvätt” och “finansiering av terrorism”, hotar Länsförsäkringar Bank att helt stänga kontot för det med Sveriges Radio konkurrerande mediebolaget bakom NyD, redan från och med årsskiftet.

Lennart Käll tillhör den absoluta toppen i Länsförsäkringars organisation som har såväl försäkringsbolaget som Länsförsäkringar Bank under sig. I huvudorganisationen har Käll ett styrelseuppdrag och är därtill ordförande för bolagets Stockholmsavdelning. I Stockholm huserar Länsförsäkringar Bank även i den anonyma så kallade kundkännedomsavdelning som driver försöken att stänga ned mediebolaget bakom Nya Dagbladet.

Sedan april 2018 är Käll också ordförande för Sveriges Radio.

Jag är stolt över att ha fått frågan och ser nu fram mot att tillsammans med styrelsen, ledningen och alla medarbetare fortsätta utveckla och positionera Sveriges Radio“, skrev Lennart Käll i ett pressmeddelande inför Sveriges Radios stämma, där han utsågs till ordförande för statsradion. Den idag 64-årige Käll kom vid tillfället från en post som koncernchef för Svenska spel och har tidigare även varit vd för Ica Banken och Trygg Finans. Utöver detta har han tidigare bland annat suttit i SJ:s styrelse.

Käll står även nära TV4-gruppens tidigare vd Jan Scherman som i nuläget är affärsområdeschef för Schibsted-tidningen Aftonbladet.

Vi måste skydda ett oberoende opartisk opolitisk #publicservice“, skriver Käll om ett personligt samtal med Scherman där man ätit frukost tillsammans.

Jan Scherman och Lennart Käll. Foto: faksimil/LinkedIn

Tack för alla dina inspirerande tankar. Det är tillsammans vi skapar nytt. Tillsammans återfår demokratin sina krafter! Låt oss ses snart igen! Tack Lennart“, skriver Scherman i ett svar.

Nya Dagbladet har sökt Lennart Käll via Sveriges Radio och Länsförsäkringar samt via privata kanaler för en kommentar om huruvida han anser att bankerna har något ansvar i att tillhandahålla sina tjänster till allmänna nyhetsmedier på ett betryggande sätt, så att bankernas samhällsbärande funktion inte utgör ett hinder för publicistisk verksamhet.

Käll svarar att “pressfrihet är väldigt viktigt” men menar i övrigt att den allmänt ställda frågan handlar om ett “enskilt ärende” och anger detta som skäl till att han inte kan uttala sig närmare, varken som ordförande för Sveriges Radio eller som styrelseledamot i Länsförsäkringar. Istället hänvisar han vidare till Länsförsäkringars pressenhet.

Banken “kan inte svara på” om man tar hänsyn till pressfriheten

Länsförsäkringars pressenhet menar att man inte inte svara till Nya Dagbladet på huruvida banken överhuvudtaget väger in några tryck- eller pressfrihetsaspekter i kundkännedomsavdelningens egenmäktiga förfaranden.

– Vi följer penningtvättslagstiftningen och det är det som gäller.

Vi har ju en grundlag i Sverige också som rör tryckfrihet. Är det något ni kan ta hänsyn till i enskilda fall?

Det kan inte jag svara på, tillägger man.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!