Google och Meta står nu inför ytterligare en utredning avseende misstankar om konkurrensbegränsande metoder. Nu är det EU-kommissionens tur att utreda huruvida ett avtal mellan techjättarna bryter mot EU:s konkurrenslagstiftning. Google och Meta nekar till anklagelserna.
EU-kommissionen har startat en utredning angående ett inbördes avtal mellan Google och Meta (tidigare Facebook) för att undersöka om de brutit mot EU:s konkurrensregler. Utredningen gäller ett avtal techjättarna emellan från 2018 som handlar om visningsannonsering. Avtalet ifråga går under namnet ”Jedi Blue”. EU-kommissionen misstänker att tillämpningen av avtalet försvagar och utesluter konkurrerande teknologi från annonsmarknaden.
– Om det bekräftas av vår undersökning, skulle detta begränsa och snedvrida konkurrensen på den redan koncentrerade annonsteknikmarknaden, till nackdel för konkurrerande annonsvisningstekniker, utgivare och i slutändan även konsumenter, säger Vice ordförande Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitik inom EU.
I USA har 15 åklagare lämnat in stämningsansökningar mot techjättarna på grund av ”Jedi Blue”. Avtalet kan enligt stämningsansökningarna spåras tillbaka till ett beslut som Meta tog år 2017 för att stödja ett så kallat adtech-system, som i sin tur konkurrerade med Googles teknologi. Man menar att Meta avbröt detta stöd år 2018 efter att Google erbjudit företaget förmånlig tillgång till Googles budgivningssystem för onlineannonser. Som en del i affären fick Meta stå först i kön vid köp av annonser från Google.
“Jedi Blue” har tidigare granskats av amerikanska och brittiska myndigheter, rapporterar The Verge. Senast i juni förra året påbörjade EU-kommissionen en utredning av Meta (Facebook), som misstänktes ha brutit mot konkurrensreglerna genom att använda data från andra konkurrenter. I september 2021 fick Google i sin tur miljardböter när de använt sig av konkurrensbegränsande metoder i Sydkorea.
Meta och Google menar att anklagelserna är oriktiga.