Nya miljardböter för Google

publicerad 16 september 2021
- av Sofie Persson
Google utnyttjar sin position som branchledande.

Google döms till 1,5 miljarder kronor i böter för att systematiskt ha använt sig utav konkurrenshämmande metoder. Techjätten svarar med att de tänker överklaga domen.

Konkurrensgranskande myndigheter i Sydkorea har funnit att Google utnyttjat sin position som branschledande och inte gett någon valfrihet inom operativsystemen. De måste nu böta drygt 1,5 miljarder kronor. Det skriver Reuters.

Google har, enligt myndigheten, begränsat möjligheterna för konkurrenterna på operativsystemsmarknaden genom att bland annat ha ingått avtal med dem. Därmed har tillverkare hindrats från att använda sina egna Android-versioner på diverse enheter. Ett sådant exempel är när Samsung 2013 kom ut med en smartklocka med sin egen version av Android. Google antydde då att det bröt mot deras avtal, vilket innebar att Samsung fick ändra detta.


Annonser:


Utöver böter förbjuds Google att fortsatt upprätta dessa typer av avtal med tillverkare.

Google har svarat med att de avser att överklaga domen och menar att myndigheterna ignorerat fördelarna med företagets funktioner.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.