På grund av skenande huspriser och att svenskarna skuldsätter sig i allt högre grad bedömer EU-kommissionen att Sverige lider av makroekonomisk obalans. Kommissionen vill nu att regeringen sätter in åtgärder för att förhindra att bostadsbubblan spricker.
I förra veckan skrev NyD om att Goldman Sachs bedömt att det finns 35 procents chans att den svenska bostadsbubblan spricker inom två år. Nu går EU-kommissionen ut i en ny rapport och varnar för konsekvenserna av trenden i Sverige med skenande huspriser och allt högre belåning.
“Kommissionens analys gör att man konstaterar att Sverige upplever makroekonomisk obalans. I synnerhet med den nuvarande husprisutvecklingen från redan övervärderade nivåer i kombination med fortsatt skuldsättning riskerar att leda till en oordnad korrektion”, skriver man i rapporten.
Vidare skriver EU-kommissionen att även om bankerna har tillräckligt med kapital så kan en oordnad korrektion påverka finanssektorn och sprida sig till närliggande länder, bland annat i Baltikum.
EU-kommissionen medger att den svenska regeringen är medvetna om riskerna och att man därför börjat bygga allt fler bostäder de senaste åren, men att detta inte varit tillräckligt för att kunna stoppa de övervärderade huspriserna.
Några av förslagen som presenteras i rapporten är att stegvis sänka ränteavdragen, ompröva kapitalvinstskatten och införa en slags fastighetsskatt. Det sistnämnda förslaget kom nyligen från tidigare finansministern Anders Borg.
Finansminister Magdalena Andersson säger till SVT att bostadsmarknaden är “ett bekymmer” och att hon inte utesluter att röra ränteavdragen men att det inte är någonting man gör “lättvindigt”.