Goldman Sachs: Svenska bostadsbubblan kan spricka inom två år

publicerad 17 maj 2017

Enligt storbanken Goldman Sachs är det 35 procents risk att den svenska bostadsbubblan kommer spricka inom de närmsta två åren.

Det är i en rapport om G10-ekonomierna som Goldman Sachs pekar ut Sverige och Nya Zeeland som mest utsatta när det kommer till bostadsmarknaden bland de så kallade G-10-ekonomierna, rapporterar Bloomberg.

I rapporten kan man läsa att huspriserna är som högst i små men öppna ekonomier som Sverige och Nya Zeeland. Man bedömer att risken för ett kraftigt prisras på den svenska bostadsmarknaden inom de närmsta två åren vara 35 procent och 40 procent på den nyzeeländska bostadsmarknaden.

”Priserna verkar vara övervärderade och kredittillväxten har varit hög – traditionella varningstecken för fallande huspriser”, skriver storbanken i sin rapport.

Goldman Sachs spår att bostadspriserna kommer sjunka med minst fem procent, efter att ha justerats för inflation, vilket skulle spräcka den svenska eller nyzeeländska bostadsbubblan. Tidigare har bland annat Konjunkturinstitutet, Internationella valutafonden, EU-kommissionen och OECD varnat för att den svenska bostadsbubblan kan komma att spricka.

I Sverige har bostadspriserna ökat med hela 41 procent sedan 2010 och med 61 procent på Nya Zeeland, enligt data från Bank for International Settlements (BIS).
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.