Anders Borg vill ha tillbaka fastighetsskatten – som han avskaffade

publicerad 11 maj 2017
Anders Borg var Sveriges finansminister 2006-2014

I sin roll som finansminister var Anders Borg högst delaktig när Alliansen avskaffade fastighetsskatten. Men nu vill den förre finansministern att fastighetsskatten återinförs.

Det var 2008 som Alliansen ersatte fastighetsskatten med en lägre kommunal avgift. Dåvarande finansminisern Anders Borg (M) var en stark förespråkare av att avskaffa fastighetsskatten.

Fastighetsskatten är orättvis, saknar folkligt stöd och legitimitet och det är därför som vi nu avskaffar den, sade Borg i Metro hösten 2007.

Men nu 10 år senare har Anders Borg svängt i frågan om fastighetsskatten. I en intervju med Dagens Industri säger Borg att han vill återinföra fastighetsskatten genom att höja den kommunala avgiften.

Jag tror att det mest grundläggande man bör åtgärda är byggkostnader, byggregleringar och hyresregleringen som gör att vi har en alldeles för illa fungerande bostadsmarknad. Sedan bör man långsiktigt fasa ut ränteavdragen. Ska man göra en bredare skattereform så vore det naturligt att använda fastighetsskatten som finansieringskälla för sänkta inkomstskatter.

Anders Borg försvarar dock Alliansens beslut att avskaffa fastighetsskatten med att det ”gjordes under en period när många andra länder upplevde rätt dramatiska fall i huspriserna”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.