Elpriserna förväntas fortsätta att öka och kan stiga så mycket som 40 procent. Dyra elpriser kan dessutom vara här för att stanna, menar Bjarne Schieldrop, råvaruanalytiker på SEB i Oslo.
De svenska elpriserna rusar snabbt uppåt på grund av nedstängda kärnkraftverk och även ökade priser på gas, kol och EU:s utsläppsrätter. Bjarne Schieldrop, råvaruanalytiker på SEB i Oslo, spår att de höga priserna kommer att vara här för att stanna. De kan sjunka lite, men inte tillbaka till de nivåer som var innan coronakrisen, tror han.
– Vintern blir jättesvår, säger Schieldrop till Schibstedägda SvD.
Även om Sveriges elproduktion inte orsakar särskilt mycket koldioxidutsläpp påverkas ändå kostnader för bland annat kol och gas. Schieldrop pekar på att kolpriset är det ”högsta sedan 2008”.
– Gas och utsläppsrätterna har aldrig varit så dyra, säger han.
Schieldrop menar att detta kommer att ”bränna hål i många hushålls plånböcker”, även om han själv delvis ser positivt på utvecklingen eftersom det enligt honom kan vara gynnsamt för miljön eftersom “det möjliggör stora investeringar i förnybar energi”.
Sammantaget förebådar han att elpriserna kommer att stiga upp till 40 procent.
– Hushållen bör förvänta sig att deras elräkning kommer att bli 30-40 procent dyrare än vad den har varit i snitt de senaste tio åren, säger han.
Höjda energipriser är som regel också något som leder till höjda priser även på andra varor och tjänster, på grund av ökade produktionskostnader.