120 miljoner fler i extrem fattigdom – på grund av coronapolitiken

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 15 februari 2021
- av Sofie Persson
Hemlös man i Marrakech, Marocko.

Fattigdomen har minskat globalt under flera decennier, men nu har den trenden brutits. 120 miljoner fler människor beräknas leva i extrem fattigdom på grund av nedstängningspolitiken.

Stoppet för resande, handel, produktion och utbildningar har resulterar i allvarliga konsekvenser för människor i låg- och medelinkomstländer, där det är långt ifrån självklart med statlig nödhjälp, allmän hälsovård och digitalisering.

120 miljoner fler människor beräknas nu leva i extrem fattigdom på grund av covid. Vi står inför en otrolig utmaning, säger biståndsmyndigheten Sidas chefsekonom Susanna Gable enligt TT.

Världens BNP beräknas ha minskat med 4,3 procent, och extremfattigdomen ökade från 8,4 procent 2019 till 9,1 procent enligt Världsbanken. Det beräknas att antalet undernärda i världen ökat med hela 83 miljoner och att kampen mot extremfattigdomen backat 3-4 år.

Inte ens under den globala finanskrisen 2008 ökade extremfattigdomen, noterar Gable.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.