120 miljoner fler i extrem fattigdom – på grund av coronapolitiken

publicerad 15 februari 2021
  Hemlös man i Marrakech, Marocko.

  Fattigdomen har minskat globalt under flera decennier, men nu har den trenden brutits. 120 miljoner fler människor beräknas leva i extrem fattigdom på grund av nedstängningspolitiken.

  Stoppet för resande, handel, produktion och utbildningar har resulterar i allvarliga konsekvenser för människor i låg- och medelinkomstländer, där det är långt ifrån självklart med statlig nödhjälp, allmän hälsovård och digitalisering.

  120 miljoner fler människor beräknas nu leva i extrem fattigdom på grund av covid. Vi står inför en otrolig utmaning, säger biståndsmyndigheten Sidas chefsekonom Susanna Gable enligt TT.
  Världens BNP beräknas ha minskat med 4,3 procent, och extremfattigdomen ökade från 8,4 procent 2019 till 9,1 procent enligt Världsbanken. Det beräknas att antalet undernärda i världen ökat med hela 83 miljoner och att kampen mot extremfattigdomen backat 3-4 år.

  Inte ens under den globala finanskrisen 2008 ökade extremfattigdomen, noterar Gable.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!