”Regeringens alkoholskatt kommer slå bakut”

publicerad 7 april 2014
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Regeringen planerar att ytterligare höja alkoholskatten om man vinner valet i september. Detta kommer endast att drabba svenskar, nykterister som alkoholister, negativt. Det skriver Alexander Almqvist på NyD Debatt.

I höstas sade finansminister Anders Borg (M), för att motivera den kommande alkoholskattehöjningen, att svenskarna borde arbeta istället för att supa. Den 1 januari 2014 höjdes som väntat alkoholskatten efter att riksdagen röstat igenom lagen. Den genomfördes för att studiebidraget ska höjas, en så kallad vit skatteväxling.

Som om den skattehöjningen var nog så lovar regeringen att höja skatten ytterligare om man vinner nästa riksdagsval. Regeringen spelar ett högt spel för att tjäna populistiska poäng inför valet.

Även folkhälsominister Maria Larsson (KD) anser att den höjda alkoholskatten görs för hälsan. Men det är bara gamla klassiska politiska klyschor, vilket Erika Nylander, vd för Sprit- och vinleverantörsföreningen, helt riktigt menar.

– Jag blir förvånad över att höra folkhälsominister Maria Larsson sitta i tv och säga att det här görs för att skydda barn och ungdomar – de köper ju inte på Systembolaget. Det är smugglingen som drabbar våra barn och ungdomar, sade hon till TT i samband med att regeringen annonserade skattehöjningarna i höstas.

– Vi har redan i dag enorma problem med vodkabilar och en organiserad brottslighet som livnär sig på smuggling och tjänar grova pengar på att sälja alkohol till ungdomar.

Det är dessutom tveksamt om höjd alkoholskatt ens kommer att ge mer pengar. Detta då svarthandeln av alkohol, köpt på gränshandeln och sedan vidaresåld, kommer öka. Sveriges Bryggerier, den svenska bryggerinäringens branschorganisation, menar att det till och med kan bli så att skattehöjningen inte ens kommer ge mer pengar i statskassan.

Detta då svarthandeln troligen kommer öka som ett brev på posten. Sveriges Bryggeriers vd Cecilia Giertta menar att ”det finansministern tar ut i gungorna, förlorar han på karusellen”.

Avslutningsvis kan vi väl ta Danmark som ett exempel. För några år sedan höjde också de punktskatten på alkohol. Resultatet: Den danska regeringen bad ifjol oppositionen att alkoholskatten skulle sänkas, eftersom allt för många danskar for till Tyskland och bokstavligen ”söp skallen av sig”.

Hur väl rimmar det danska exemplet med Anders Borgs mantra ”arbeta, inte supa”?

 

 

Alexander Almqvist

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!