“De nya elmätarna medför hälsorisker”

De nya elmätarna kan potentiellt medföra allvarliga folkhälsorisker och det breda införandet av dem är därför ytterst problematiskt även i etiskt hänseende. Det skriver Mona Nilsson, ordförande för Strålskyddsstiftelsen, tillsammans med Lennart Hardell på Forskningsstiftelsen Miljö och Cancer.

publicerad 17 september 2024
Nilsson och Hardell pekar på forskning som antyder allvarliga risker i folkhälsomässigt hänseende, skriver Mona Nilsson och Lennart Hardell.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Sedan flera år byts elmätarna hos samtliga elkunder ut mot nya som sänder pulsad mikrovågsstrålning, även kallad radiofrekvent (RF) strålning. Utifrån aktuell kunskap kan denna strålning (4G eller 5G), som sänds ut från dessa så kallade smarta elmätare, medföra hälsorisker. Detta gäller i synnerhet om elmätarna installeras inne i bostaden, under bostaden eller invid bostaden (exempelvis på husfasaden). Elmätare som sänder RF-strålning bör därför inte användas ur ett folkhälsoperspektiv.

Detta ställningstagande bygger på följande fakta:

  1. Det finns hittills endast åtta fallstudier som studerat hälsoeffekter av exponering för verklig RF-strålning från 5G (källa). Samtliga visar att 5G skadar människors hälsa på kort tid efter driftsättning och att 5G orsakar en kraftig ökning av människors exponering för pulsmodulerad radiofrekvent strålning. I flera fall blev hälsoeffekterna så svåra att människor tvingades överge sina hem inom en vecka. Fallstudierna inkluderar även barn som också drabbades av ohälsa.
  2. Det finns ingen forskning som visar att kronisk exponering för den RF-strålning som sänds ut från elmätare, som sänder pulser av radiofrekvent strålning till 4G- eller 5G-nätet, inte är skadlig för människors hälsa. RF-strålning klassades år 2011 som ”möjligen cancerframkallande” Grupp 2B, av IARC. Forskning har sedan dess stärkt beläggen för cancerrisk genom påvisade DNA-skador, oxidativ stress, cancer i djurförsök och bland människor exponerade för RF-strålning.
  3. Många människor har vittnat om skadlig hälsopåverkan som uppträtt direkt eller efter en kort tid efter införandet av de nya elmätarna som sänder RF-strålning. Vittnesmålen kommer från hela världen, även Sverige, och flera fallbeskrivningar finns att tillgå på stralskyddsstiftelsen.se
  4. Forskare har konstaterat att smarta elmätare verkar sända ut en särskilt skadlig form av RF-strålning. En grupp amerikanska läkare och forskare anser att smarta elmätare utgör en risk för människors hälsa och ger därför rådet att undvika mätare som sänder ut radiofrekvent strålning/mikrovågor och att mer säker teknik bör utvecklas och användas. De hänvisar till en vetenskaplig rapport som tydliggör att smarta elmätares strålning orsakar negativ hälsopåverkan.
  5. Österrikiska läkarförbundets miljömedicinska grupp bedömer också att smarta elmätare orsakar “elektrosmog” eller med andra ord en förorening av miljön med strålning som är skadlig för hälsan. De förväntade konsekvenserna är ökad förekomst av sjukdom. Förbundet anser att införandet av smarta elmätare bör skjutas upp tills andra tekniska lösningar finns tillgängliga.
  6. Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) referensvärde skyddar inte mot skadliga effekter av kronisk helkroppsexponering för strålning från elmätare. Det skyddar enbart mot omedelbara uppvärmningseffekter, som uppstår då strålningen är så intensiv att den inom en timme ger upphov till uppvärmning av vävnad.
  7. Det finns ingen forskning som visar att människor kan kroniskt helkroppsexponeras för strålning från elmätare eller mobilmaster vid nivåer, som närmar sig Strålsäkerhetsmyndighetens referensvärde utan att ta skada. Det är därför ovetenskapligt att hävda att referensvärdet skulle skydda människor mot hälsorisker så länge det inte överskrids.
  8. På grund av referensvärdets uppenbara brister har 259 vetenskapsmän gemensamt begärt att det skärps för att skydda mot andra påvisade hälsoeffekter. Forskare rekommenderar gränsvärde som är betydligt lägre än Strålsäkerhetsmyndighetens referensvärde för att skydda mot påvisade hälsorisker.

Det är djupt oetiskt att dessa elmätare tvingas på människor i deras egna hem, trots att många kraftigt motsätter sig införandet på grund av befarade negativa hälsokonsekvenser. Det finns bättre teknik som använder sig av elnätet eller fiber för den nödvändiga överföring av informationen från kund till elbolagen. Ett sådant alternativ är även i linje med miljöbalkens krav på användande av bästa möjliga teknik för att skydda människors hälsa och miljön.

 

Mona Nilsson, ordförande Strålskyddsstiftelsen

Lennart Hardell, MD, PhD, Forskningsstiftelsen Miljö och Cancer

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!