MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 28 april 2025

måndag 28 april 2025


Moderaterna är låtsasopposition med noll legitimitet

Valet 2022

Medicinsk apartheid. Totalitär övervakning. Befolkningsutbyte. Överlåtelse av makten till globala institutioner. Det är några punkter som Moderaterna stått för i närtid. Tanken på att detta parti skulle representera någon typ av väsentlig politisk förändring är direkt löjeväckande.

publicerad 1 september 2022
– av Isac Boman
Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson avtäcker ett porträtt av den förstnämnde.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Efter åtta års vanstyre är det förståeligt att många är trötta på Socialdemokraterna – och kanske ännu mer på Miljöpartiet vars verklighetsfrånvända internkultur tycks spela i en egen division trots hård konkurrens från andra riksdagspartier. Många konservativa och invandringskritiskt inriktade väljare hoppas nu mot den bakgrunden att en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna övertar kontrollen över landet.

Den som förväntar sig verklig politisk förändring i något avgörande avseende misstar sig dock å det grövsta.

Senast en svensk regering leddes av M var mellan 2006 och 2014. Under dessa år fick svenskarna bevittna en massinvandringspolitik som eskalerades till nya rekordnivåer. Kritiker som lyfte ett varnande finger stämplades som extremister. Förutom diverse nyliberala ekonomiska åtgärder, där man sålde ut statliga tillgångar, gjorde sig Reinfeldt under denna tid kanske mest känd för att ha myntat frasen ”öppna era hjärtan” – en uppmaning han riktade till svenska folket i valupptakten 2014 för att ta emot fler flyktingar från kriget i Syrien. Något som inte framgick i ljugmedias sammanhang var att samme Reinfeldt själv i högsta grad bar ansvar för kriget bland annat genom att ha tagit över 100 miljoner ur statskassan för att sponsra islamistiska rebeller ur vilkas avfällingar senare IS bildades.

Reinfeldt-regeringen slöt även en överenskommelse med Miljöpartiet i syfte att hålla Sverigedemokraterna borta från allt politiskt inflytande – en överenskommelse som i praktiken bland annat innebar att kranen för migrationsströmmar öppnades ännu mer, att fler illegala invandrare fick stanna i landet och att dessa även fick rätt till olika former av skattefinansierat stöd, som tidigare varit ämnade för svenska medborgare.

– Nu ber jag svenska folket att ha tålamod med detta. Att ha solidaritet med världen utanför. Vi behöver samla oss för att kunna göra det. I långa loppet skapar vi på det sättet en bättre värld. Dels hjälper vi människor att komma ifrån förtryck, död och lidande. Dels har vi lärt oss att det är människor som kommer in i det svenska samhället och bygger Sverige tillsammans med oss, det kommer att bli ett bättre samhälle, tillsammans bygger vi ett bättre Sverige, vädjade Reinfeldt vid tillfället.

Statsministern deklarerade även att Sverigedemokrater som blir misshandlade ”lever på att driva upp ett vi- och domtänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor” och att de ”inte ska bli förvånade” om de blir utsatta för våld.

Reinfeldt präglades själv av en allmänt illvilligt betonad inställning till svenskarna som han bland annat beskrivit som ”mentalt handikappade” i sin bok Det sovande folket. Han har på många olika sätt framhärdat i att ursprungsbefolkningen inte har större rätt till Sverige än någon annan. Folkutbytespolitiken var i Reinfeldts retorik något positivt, medan även måttliga former av nationalism förkastades och utmålades som farliga och vedervärdiga.

Förändring – i retoriken

Idag är retoriken i Moderaterna en helt annan. Samtidigt har man inte på något verkligt sätt tagit avstånd från sin tidigare partiledare – tvärtom innehar många från Reinfeldts innersta krets fortfarande höga poster i partiet. Ulf Kristersson har själv offentligt hyllat Reinfeldt vid flera tillfällen och bland annat hävdat att ”Sverige blev ett bättre land under Fredriks åtta år som statsminister”. Kristersson har även det gemensamt med Reinfeldt att han gästat det ljusskygga globalistiska maktnätverket Bilderberggruppen.

Ulf Kristersson konfronteras av medborgarjournalisten Luke Rudkowski på väg till Bilderbergmötet 2019. Foto: faksimil/YT

Inte bara i detta avseende är partiet sig fortfarande likt. Nyliberala punkter återfinns i hög grad land fortfarande även de, där man bland annat vill man sänka a-kassan kraftigt för att finansiera olika skattesänkningar och återinföra en tidsgräns för hur länge svenskar kan vara sjukskrivna. Det var en förändring man tidigare drivit igenom, men som togs bort efter hård kritik mot att många kroniskt sjuka och skadade svenskar blev utförsäkrade, satta i arbetsmarknadsprogram de var för sjuka för att klara av och fick söka försörjningsstöd från kommunerna för att ha råd med mat och hyra.

En sjukskrivning kan nämligen inte vara för evigt. Genom att återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen blir hälso- och sjukvården tvingade att snabba på rehabiliteringen så att den sjukskrivne kan komma tillbaka i arbete så snart som möjligt”, skriver man, utan att utveckla vad som kommer att hända med de svenskar som är fortsatt sjuka eller skadade efter det att deras sjukskrivning gått ut.

I nuläget säger partiet fortfarande nej till att släppa in Sverigedemokraterna i en borgerlig regering – samtidigt som det mesta tyder på att man nu i praktiken kommer att satsa på att försöka bilda regering med aktivt stöd från SD – förutsatt att SD går med på det utan att få några ministerposter.

Medicinsk apartheid

Under coronakrisen var Moderaterna kanske det parti som allra mest högljutt krävde repressiva åtgärder för befolkningen. Människor skulle tvingas till vaccineringar om de ville ha kvar sina arbeten och tidigt krävde man att även barn skulle injiceras med läkemedelsjättarnas hastigt framtagna preparat. Partiet var pådrivande i det historiska projektet där politikerklassen lyckades åsidosätta grundlagen i Sverige för att istället införa ett medicinskt apartheidsamhälle, där endast personer som kunde uppvisa digitala vaccinpass skulle få tillåtelse att bevista allmänna och sociala evenemang.

Dessutom menar Moderaterna att gränsen för när vaccinpass ska användas bör sänkas från 100 till 8 personer. Syftet är att förhindra en fjärde våg och ökad belastning på vården. På sikt bör det även övervägas om gränsen ska sänkas till noll personer”, skrev Ulf Kristersson själv i en debattartikel.

Partiets företrädare har också lagt fram förslag om att ekonomiskt straffa föräldrar som inte låtit injicera sina barn med preparatet – bland annat med höjda förskoleavgifter och reducerade barnbidrag.

Detta mörka kapitel i partiets historia utgör knappast föremål för beundran, utan är snarare mer än skälig grund till en rättslig prövning för brott mot mänskliga rättigheter.

Storebrorssamhället

Den tekno-totalitära coronapolitiken går samtidigt helt i linje med Moderaternas fäbless för övervakningssamhället i övrigt. M går bland annat till val med att polisen ska avlyssna och övervaka svenska medborgare – även om det inte finns någon konkret brottsmisstanke. Denna radikala avveckling av medborgarnas redan begränsade rätt till privatliv i Sverige motiverar partiet med den eskalerade gängbrottsligheten i landet – som man själva i högsta grad varit ansvariga för att skapa under sina åtta regeringsår fram till 2014.

En verkligt mönsterbrytande åtgärd mot gängbrottsligheten skulle vara att göra det möjligt att använda hemliga tvångsmedel mot aktiva gängmedlemmar även utan konkret brottsmisstanke. Man kan kalla en sådan lagstiftning preventiv. Det skulle alltså handla om att avlyssna individer som driver den organiserade brottsligheten för att kunna slå till just mot dem”, skriver partiets rättspolitiske talesman Johan Forssell.

De hemliga tvångsmedel som åsyftas innefattar kameraövervakning, avlyssning och dataavläsning – dessa metoder ska alltså enligt Moderaterna användas även om det saknas någon konkret brottsmisstanke om det enligt godtyckliga bedömningar handlar om personer som bedöms vara aktiva i kriminella miljöer.

Många har pekat på att förslaget är extremt rättsosäkert och även om Moderaterna pekar ut personer som kan kopplas till gängkriminalitet som den grupp man vill övervaka, påtalar kritiker att exakt samma hemliga tvångsåtgärder i framtiden, precis som i Kina, kan användas exempelvis mot medlemmar i regimkritiska organisationer som upplevs utgöra ett hot mot den sittande regeringen.

Även i övrigt vill Moderaterna utöka övervakningssamhället och placera ut tusentals nya övervakningskameror runt om i landet – tre gånger så många som finns idag.

Överstatlighet framför självständighet

Moderaterna har också profilerat sig som förespråkare för att avveckla Sveriges nationella självbestämmande. Partiet vill bland annat ge EU ännu mer makt och inflytande och se en gemensam migrations- och klimatpolitik. Man går till val på att ”EU:s yttre gränser ska säkras och att ett nytt, gemensamt, hållbart och humant asylsystem kommer på plats”.

Moderaterna har varit en av de mer högljudda rösterna för att Sverige ska gå med i den USA-ledda militärpakten Nato – trots att kritiker pekar på att det markant försämrar säkerhetsläget i regionen och innebär att Sveriges långa historia av neutralitet får ett abrupt slut.

Nato är i grunden en sammanslutning av länder som delar våra demokratiska värderingar. Genom att gå med i Nato manifesterar vi denna tillhörighet och gör klart att vi står upp för demokratin och andra demokratiska länder om de utsätts för påtryckningar eller angrepp”, hävdar partiet bland annat.

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Nato/CC BY-NC-ND 2.0

Det nya läget kräver ett starkare svenskt försvar – och det byggs bäst tillsammans med andra. Tiden då det gick att tala om neutralitet och alliansfrihet är överspelad”, påstår man vidare. Det faktum att militärpakten leds av stormakten USA, som under de senaste hundra åren eskalerat otaliga konflikter och ägnat sig åt anfallskrig mot andra länder, vill man inte kännas vid.

Vill förbjuda politiska organisationer

Även vad gäller relationen till politiskt oliktänkande intar Moderaterna en tydlig totalitär position. I en debattartikel bekräftar Ulf Kristersson att han vill förbjuda medlemskap i och stöttande av nationalsocialistiska organisationer, exempelvis Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Att misshandla, hota eller kränka andra är förstås straffbart redan idag. Men det räcker inte. Värnet av demokratin kräver mer. Vi vill därför införa en bredare kriminalisering som träffar den som aktivt deltar i eller stödjer våldsbejakande organisationers verksamhet”, skriver han.

NMR, kan tilläggas, menar själva att man inte är någon våldsbejakande organisation även om man står för en ”radikal och revolutionär politik” – och betonar att man enbart ägnar sig åt legitimt politiskt arbete och aktivism. Förutom nationalsocialistiska organisationer vill Moderaterna även förbjuda vissa islamistiska och vänsterextrema grupperingar. Den öppet våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM, som uppviglat bland annat till våld och mord på poliser, är det dock högst oklart om man vill begränsa.

Moderaterna har sedan flera år drivit ett förbud mot deltagande i alla typer av våldsbejakande organisationer. Den grundlagsskyddade rätten att hysa och ge uttryck för extrema och odemokratiska åsikter måste vi värna. Men däremot ska det bli straffbart att aktivt delta i extremistiska organisationer eller grupperingar som begår allvarliga brott”, skriver Moderaterna vidare på sin hemsida.

Internationella organisationer ska vägleda migrationspolitiken

Vad gäller migrationspolitiken förespråkar Moderaterna inte längre officiellt den närmast gränslöst storskaliga massinvandringspolitik som rådde under regeringen Reinfeldt och vill nu istället ”minska invandringen så att Sverige klarar integrationen”. Något invandringsstopp är det dock inte tal om – Sverige ska heller inte bestämma över sin egen migrationspolitik. Istället, menar partiet, ska svensk lagstiftning på området anpassas ”utifrån EU:s miniminivå och internationella konventionsåtaganden”. Något återvandringsprogram av betydelse är inte aktuellt och även framöver vill Moderaterna att Sverige tar in tusentals asylsökande årligen – även om man menar att man vill att det ska bli lättare att utvisa de som får avslag på sin ansökan.

Moderaterna anspelar envist på en ton av nationalkonservatism, vilket är en direkt löjlig förespegling inte bara vad gäller den demografiska politiken. Partiet är även starka anhängare till hbtq-lobbyn och vill bland annat att dessa ska få större utrymme inom såväl skolan som vården, polisen och den sociala omsorgen, samt att nyanlända invandrare ska utbildas särskilt i frågor kopplade till hbtq.

Inför valet försöker man naturligtvis även utmåla sig som verklig opposition och som ett parti med vilja och kompetens att lösa de problem Sverige står inför. Det må vara ett beskt piller för vissa att svälja att en M-koalition i jämförelse med en S-regering på sin höjd innebär att svenskarna byter pest mot kolera. Allt tyder dock dessvärre på att så är fallet.

 

Isac Boman

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Liberalerna kan uteslutas ur EU-grupp efter SD-samarbete

Valet 2022

publicerad 19 oktober 2022
– av Redaktionen
Renew Europe-ledaren Stéphane Séjourné och Karin Karlsbro (L).

Den vänsterliberala EU-gruppen Renew Europe tar inte lätt på att svenska Liberalerna har valt att samarbeta med Sverigedemokraterna. Därför kan EU-parlamentarikern Karin Karlsbro nu komma att kastas ut ur gruppen.

– Ett parti som är medlem i min grupp har skrivit på ett avtal som gör det möjligt för regeringen att regera med stöd från extremhögern, sa den franske politikern Stéphane Séjourné, som leder gruppen, under en pressträff på onsdagen.

Séjourné företräder det franska vänsterliberala partiet En Marche! och var tidigare rådgivare till Frankrikes nuvarande president Emmanuel Macron när denna var finansminister.

Han hävdar att han har viss ”förståelse” för att blockpolitiken i Sverige gjort regeringsbildningen ”speciell” – men att han ändå inte kan acceptera att L regerar med stöd av SD.

– Jag erkänner att de svenska liberalerna blockerade extremhögern från att komma in i regeringen. Men jag beklagar avtalet och riktningen det tar. Det finns alltid andra alternativ: från en proeuropeisk regering till nyval. En regering med extremhögern kan inte ha vår välsignelse, deklarerar Séjourné.

I praktiken innebär ett uteslutningsärende att Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro kastas ut från Renew Europe, och detta kräver att minst två tredjedelar av gruppens 103 medlemmar röstar för en uteslutning.

Karlsbro hävdar själv i Svenska Dagbladet att hon ”har gruppens förtroende” – och detta eftersom hon varit mycket engagerad i frågor som rör hbtq, jämställdhet och rättsstaten.

– Jag känner mig trygg i att Liberalerna står trygga i värderingar om rättstatens principer och mänskliga rättigheter och jag känner ett stort stöd i gruppen där många tycker att jag är en trovärdig liberal, säger Karin Karlsbro.

Senare under dagen förväntas det bli klart om ett uteslutningsärende mot Karlsbro kommer att öppnas eller inte. Det kan också bli tal om andra ”straff” – exempelvis att hon inte får delta på alla Renew Europes aktiviteter och möten.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Oro för nedläggning av myndigheter

Valet 2022

publicerad 18 oktober 2022
– av Sofie Persson
Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten i augusti 2022.

Den nya regeringen har tidigare uttryckt att vissa myndigheter bör läggas ner och trots att det ännu inte är klart vilka myndigheter som försvinner märks det redan nu en tydlig oro hos personalen.

Jag sticker inte under stolen med att det finns en oro bland medarbetare på myndigheten, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Idag finns det 344 myndigheter under regeringen, en siffra som nästan halverats sedan millennieskiftet. Under valrörelsen har partierna som nu kommer att leda Sverige uttryckt att man vill stänga ner ytterligare myndigheter.

Moderaterna har uttryckt att man vill ha en generell minskning av myndigheter och Liberalerna menar att ”statliga nämnder med få ärenden bör omorganiseras”. Kristdemokraterna vill se en nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, Vattenmyndigheterna på länsstyrelsenivå samt även Arbetsförmedlingen.

Sverigedemokraterna har i sin tur tryckt på för en nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten, men också Diskrimineringsombudsmannen och Statens medieråd, enligt en enkät som Altinget gjorde i augusti i år. Även Delegationen mot segregation (Delmos) har varit ett samtalsämne, men den myndigheten har redan varit under avveckling sedan 2021 och kommer att stängas ner nu i december.

Nu vittnar medarbetare inom flera av de utpekade myndigheterna att det finns en stor oro för framtiden. Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten, menar att det finns en stor oro för vad som kommer hända med myndigheten, speciellt med tanke på dess historia.

Jag sticker inte under stolen med att det finns en oro bland medarbetare på myndigheten. Med tanke på vår historia så är det klart att det finns en oro för vad som ska hända med verksamheten, säger Ag till Bonniertidningen DN.

Jämställdhetsmyndigheten skulle läggas ner redan 2018, efter att en riksdagsmajoritet beslutat om det. Däremot räddades myndigheten strax därefter av Januariavtalet.

I det så kallade Tidöavtalet, som den nya regeringen formade, står dock inte någonting om att myndigheter ska slopas, men i avtalet tog man däremot upp att man ska slopa enprocentsmål för internationella bistånd och istället ha en fast summa. I praktiken innebär det mindre pengar, vilket i sin tur också kan påverka anställda.

Självklart finns det en oro. Både vad gäller ens anställning men framför allt vad som ska hända med själva uppdraget vi har som myndighet. I slutändan är det människor som lever i fattigdom och förtryck som skulle drabbas, säger en anonym anställd till tidningen.

Utöver slopade myndigheter vill dock M, KD och SD införa en jaktmyndighet i syfte att avlasta polisen. Både KD och SD vill också införa en myndighet som ansvarar för alla välfärdsbetalningar, i syfte att motverka bidragsbrott. Inget av partierna har kommenterat DN:s artikel.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ulf Kristersson: ”Sverige ska bli ett starkt Nato-land”

Valet 2022

publicerad 18 oktober 2022
– av Redaktionen
Ulf Kristersson är en mycket entusiastisk Nato-anhängare.

I sin regeringsförklaring lovar Sveriges blivande statsminister Ulf Kristersson (M) att den nya regeringen ska ”leda Sverige in i Nato” och ”systematiskt integreras i Natos olika strukturer”. Han lovar också att Sverige ska skicka ”kvalificerade vapensystem” till Ukraina.

Under statsminister Magdalena Andersson (S) tog Sverige steget och ansökte om medlemskap i den USA-ledda militäralliansen Nato. I sin regeringsförklaring deklarerar Ulf Kristersson att han tänker fullfölja agendan att gå med i den hårt kritiserade organisationen.

[Regeringen ska] leda Sverige in i Nato, etablera oss som ett starkt medlemsland, och rusta vårt försvar för en säkerhetspolitisk miljö som inte har varit så osäker sedan andra världskriget, konstaterar han.

Kristersson menar vidare att kriget i Ukraina ”lett till att EU och Nato under besvärliga omständigheter uppvisat enighet, solidaritet och beslutsamhet” och att detta är ”ett styrkebesked från de västliga demokratierna”.

– Utrikes- och säkerhetspolitiken måste i denna farligare tid omorienteras för att möta de hot som Sverige och Europa står inför. Rysslands anfallskrig, försvaret av Ukrainas frihet och suveränitet är de närmaste årens mest definierande utrikespolitiska uppgifter, hävdar Sveriges blivande statsminister.

Enligt Kristersson är det under mandatperioden av yttersta vikt att anslutningsprocessen till Nato fullföljs, att försvaret stärks och att Sverige ”lever upp till våra förpliktelser som medlem och att systematiskt integrera oss in i Natos olika strukturer”.

– Detta paradigmskifte för svensk försvars- och säkerhetspolitik kommer att vägleda regeringens arbete.

– Sverige kommer som medlem i Nato att bidra till hela alliansens säkerhet. Vi har unika förmågor att bidra med, på marken såväl som på och under vattnet och i luften, fortsätter han och menar att ”den breda enigheten i Nato-frågan är en styrka för Sverige”.

Vidare menar M-ledaren att ”det regelbaserade internationella systemet, respekten för FN-stadgan och skydd för mänskliga rättigheter är grundläggande för utrikespolitiken” och att Sverige aldrig kommer att ”acceptera att aggressiva stater kränker demokratiska länders frihet och självbestämmande”.

Han lovar också att Sverige kommer att fortsätta ”ge mesta möjliga stöd” till Ukraina – såväl politiskt som ekonomiskt och säkerhetsmässigt.

– Ett långsiktigt och sammanhållet program för såväl civil återuppbyggnad som militärt stöd utformas. Detta inkluderar överföring av mer kvalificerade vapensystem.

Kristersson deklarerar också bland annat att deltagande i terroristklassade organisationer ska förbjudas och garanterar att Sverige ska förbli ”en aktiv, engagerad, och pådrivande medlem i EU”.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ulf Kristerssons regering har utsetts

Valet 2022

publicerad 18 oktober 2022
– av Redaktionen
Ulf Kristersson har presenterat sina ministrar.

Ulf Kristersson har presenterat sina ministrar i den kommande regeringen. Som väntat lägger Moderaterna beslag på de riktigt tunga ministerposterna medan Kristdemokraterna och Liberalerna får nöja sig med mindre prestigefyllda poster.

Att statsministerposten går till Ulf Kristersson blev klart igår och var någonting som de flesta räknade med på förhand. Även finansministerposten (Elisabeth Svantesson), justitieministerposten (Gunnar Strömmer), utrikesministerposten (Tobias Billström) och försvarsministerposten (Pål Jonson) går till Moderaterna.

Moderaterna får totalt 13 ministerposter – att jämföra med sex för Kristdemokraterna och fem för Liberalerna. Noterbart är bland annat att KD-ledaren Ebba Busch blir energi- och näringsminister samt vice statsminister och att Liberalernas partiledare Johan Persson blir arbetsmarknads- och integrationsminister.

Här är den fullständiga listan över Kristersson-regeringens ministrar:

Moderaterna
Statsminister: Ulf Kristersson (M)
EU-minister: Jessika Roswall (M)
Justitieminister: Gunnar Strömmer (M)
Migrationsminister: Maria Malmer Stenergard (M)
Utrikesminister: Tobias Billström (M)
Bistånds- och utrikeshandelsminister: Johan Forssell (M)
Försvarsminister: Pål Jonson (M)
Minister för civilt försvar: Carl-Oskar Bohlin (M)
Socialtjänstminister: Camilla Waltersson Grönvall (M)
Äldre- och socialförsäkringsminister: Anna Tenje (M)
Finansminister: Elisabeth Svantesson (M)
Finansmarknadsminister: Niklas Wykman (M)
Kulturminister: Parisa Liljestrand (M)

Kristdemokraterna
Socialminister: Jakob Forssmed (KD)
Sjukvårdsminister: Acko Ankarberg Johansson (KD)
Civilminister: Erik Slottner (KD)
Energi- och näringsminister samt vice statsminister: Ebba Busch (KD)
Landsbygdsminister: Peter Kullgren (KD)
Infrastruktur- och bostadsminister: Andreas Carlson (KD)

Liberalerna
Utbildningsminister: Mats Persson (L)
Skolminister: Lotta Edholm (L)
Klimat- och miljöminister: Romina Pourmokhtari (L)
Arbetsmarknads- och integrationsminister: Johan Pehrson (L)
Jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister: Paulina Brandberg (L)

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.