Sverige får ny regering genom “Tidöavtalet”

Valet 2022

publicerad 14 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Tidöavtalet innebär att Kristersson och M bildar regering med stöd av SD och Åkesson.

Efter 33 dagars förhandlingar, möten och mangel står det nu klart att Sverige nästa vecka får en ny regering. Strax efter klockan 10 idag presenterade SD, M, KD och L det som döpts till Tidöavtalet, uppkallat efter slottet där lejonparten av regeringsförhandlingarna ägt rum.

Vi har enats om en överenskommelse som vi tycker är bra för Sverige, uttryckte Ulf Kristersson (M) i samband med presskonferensen.

Det som såg ut att kunna bli en långbänk i paritet med 2018 års val blev i förmiddags klart. Det “blågula” blocket bestående av M, KD och L bildar regeringsunderlag med stöd av SD.

Företrädare för konstellationen höll strax före lunchtid dels en gemensam och dels individuella presskonferenser där avtalet i huvudsak presenterades.

Det kommer att bli en trepartiregering med Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna, kommenterade Moderaternas partiledare och statsministerkandidat Ulf Kristersson.

Förhandlingarna har enligt moderatledaren fokuserat kring sju samarbetsprojekt. Resultatet av förhandlingarna har fått epitetet “Tidöavtalet“.

Vi har enats om en överenskommelse som vi tycker är bra för Sverige. Sverige har allvarliga problem. Vi har kriminaliteten, invandringen, energipolitiken, vårdköerna, oordningen i skolan och oro för landets ekonomi, säger Ulf Kristersson.

Samarbetsprojekt

Avtalet är på omkring 55 sidor där partierna har enats om sju stora “samarbetsprojekt”. Dessa är i korthet:
– Tillväxt och hushållsekonomi
– Kriminalitet
– Migration och integration
– Klimat och energi
– Skola
– Hälso- och sjukvård
– Demokrati och kultur

SD vinnare

Regeringen kommer att samarbeta med SD, som dessutom får ett eget samordningskansli med politiska tjänstemän i regeringskansliet.

Vi hade gärna sett en majoritetsregering där vi ingått. Nu när vi inte ingår är det oerhört viktigt för oss att vi får en sakpolitisk överenskommelse, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under presskonferensen.

Sverigedemokraterna kan i ett initialt skede ses som avtalets stora vinnare. Partiet får ett enormt stort inflytande på den kommande regeringen under Ulf Kristersson.

Sverigedemokraterna har fått igenom en rad skärpningar på företrädesvis migrationsområdet. Begränsade rättigheter i asylprocessen, tillfälliga uppehållstillstånd som standard och kraftigt skärpta krav på medborgarskap var några av skärpningarna som presenterades.

SD har även fått igenom sitt krav på en reviderad tandvårdsreform:

En utredning tillsätts för att stärka tandvårdens högkostnadsskydd för att mer efterlikna det som finns i övrig vård. Äldre personer med sämst munhälsa ska prioriteras. Utan att det påverkar rätten till tandvård som inte kan anstå ska de ekonomiska särregler som finns för tandvård för asylsökande och vissa personer utan uppehållstillstånd ses över med syfte att tas bort”.

Utöver detta har partiet redan erhållit andre vice talmansposten samt att Björn Söder utsetts till ordförande för den svenska delegationen av OSSE.

Busch markerar mot MP

Vindkraften kommer vara en viktig del av energimixen men det kommer inte att vara basen, yttrade kristdemokraternas partiledare tydligt.

En kommentar som kan ses som en kraftig markering gentemot Miljöpartiet. Under valrörelsen syntes Ebba Busch ofta i klinch med MP, som KD-ledaren anklagade för att ha “raserat Sveriges möjlighet till trygg energiförsörjning”.

Enligt Ebba Busch Thor avser den kommande regeringen att lägga fokus på utbyggnad av kärnkraften.

Johan Pehrson möjlig skolminister

En annan vinnare kan på sätt och vis anses vara Liberalerna med partiledare Johan Pehrson i spetsen. Han såg först till att hålla partiet kvar i Riksdagen och nu har man efter hårda förhandlingar fått igenom en plats i kommande regering.

Johan Pehrson lovade under presskonferensen bland annat en ny friskolelag som ska förbjuda vinstuttag för alla friskolor som inte presenterar starka resultat.

Många ser liberalernas partiledare som ny skolminister men om detta var Johan Pehrson idag förtegen.

A-kassan

På ekonomiområdet ska det tidigare utlovade bidragstaket införas. A-kassan kommer däremot att behållas på dagens nivå.

Det sistnämnda är något som Ulf Kristersson anser vara en “entydig och djup förlust för Moderaterna“. Att a-kassan tillsvidare enligt avtalet blir kvar på dagens nivåer är ännu en framgång för SD, som kraftfullt hållit fast vid detta under förhandlingarna.

Klockan 11 på måndag väntas en statsministeromröstning ske i riksdagen. Innan dess ska förslaget bordläggas två gånger.

Om Kristersson röstas igenom i riksdagen ska han avge sin regeringsförklaring vid klockan 9.30 dagen efter. Samma dag klockan 13 sker ett regeringsskifte i Stockholms slott.

I så fall har Sveriges 53:e regering tillträtt, säger talman Andreas Norlén.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!