Stockholm Exergi planerar att bygga en anläggning för infångning och lagring av koldioxid i Värtahamnen. Projektet syftar till att årligen fånga in 800 000 ton koldioxid, vilket överstiger utsläppen från Stockholms vägtrafik under samma period.
Den infångade koldioxiden är tänkt att omvandlas till flytande form och lagras i åtta stora tankar med en total kapacitet på 16 000 ton. Därefter ska den transporteras med båt från Värtahamnen till en permanent lagringsplats under havsbotten i Nordsjön.
Projektet har fått tillstånd från Mark- och miljödomstolen och erhållit statligt stöd på drygt 20 miljarder kronor från Energimyndigheten. Vid eventuella driftstörningar planeras gasen att släppas ut över vattnet mot Lidingö.
Lokal M-topp oroad
Projektet har väckt oro hos Lidingös kommunstyrelses ordförande, Daniel Källenfors (M), som anser att de genomförda studierna är otillräckliga för att bedöma riskerna.
– Vi är väldigt oroade. Studierna som är gjorda är otillräckliga för att bedöma faran, säger han i en kommentar till skattefinansierade SVT.
Bara det faktum att varningssystem behövs visar att koldioxidlagringen är farlig och att den inte bör ligga där människor bor. Se mig intervjuas i SVT. pic.twitter.com/aN4crVnQ0l
— Daniel Källenfors (@danielkallenfor) April 9, 2025
Fabian Levihn, chef för forskning och utveckling på Stockholm Exergi och docent på KTH, försäkrar att gasen inte utgör någon fara när den når Lidingö. Han betonar att Lidingöborna inte behöver vara oroliga och att företaget samarbetar med MSB och länsstyrelsen för att minimera alla risker.
Stockholm Exergi menar att projektet är en viktig del av arbetet för att nå klimatmålen och minska koldioxidhalten i atmosfären. Anläggningen förväntas vara i drift senast 2028.
CCS
CCS (carbon capture and storage) är en teknik för infångning och lagring av koldioxid. Koldioxiden sugs upp ur atmosfären och omvandlas därefter till flytande form. Den infångade koldioxiden kan sedan pumpas ner i havsbotten, där den så småningom mineraliseras och omvandlas till berg.
FN:s klimatpanel IPCC har lyft fram infångning och lagring av koldioxid som en av de viktigaste metoderna för att stoppa de påstådda klimatförändringarna. IPCC har dock fått kritik för att sätta för stor tilltro till tekniska lösningar som ännu inte är utbyggda, bland annat från European Academies Science Advisory Council (EASAC).
I Sverige avråder Naturskyddsföreningen från satsningar på fossil CCS.
Naturskyddsföreningen menar att bio-CCS, vilket är den variant som Stockholm Exergi planerar för, kan vara en bra lösning – under förutsättning att den biomassa som förbränns är hållbar, och att det inte leder till ett ökat uttag av biomassa.
Källa: Stockholm Exergi