Att använda hormonspiral som preventivmedel kan öka risken för bröstcancer, visar dansk forskning. Studien pekar mot att ju äldre kvinnorna är när de använder hormonspiral, desto större är också risken.
I studien, som publicerats i JAMA Network, deltog 157 190 kvinnor i åldrarna 15 till 49 år, varav 78 595 som använde hormonspiral. Kvinnorna följdes sedan under 15 års tid i studien som genomfördes på Center for Cancerforskning vid Dansk Cancerforening.
Den hormonspiral som främst studerades var en typ som kallas Mirena och som generellt har högre hormondos än andra spiraler.
Studien visar att kvinnor som använder hormonspiral har 40 procent ökad risk för bröstcancer, jämfört med kvinnor som inte använder hormonella preventivmedel, och att den tilltar med ökad ålder. Risken ökar också ju längre tid man använder hormonspiralen. Däremot ska risken vara relativt liten för kvinnor under 30 år, betonar forskarna.
– Unga kvinnor bör inte oroa sig för den nya forskningen, säger forskaren Lina Mørch enligt danska statskanalen DR.
Tidigare har även liknande studier kring p-piller gjorts, som också pekar mot att risken för bröstcancer kan öka.
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen i Sverige för kvinnor. I genomsnitt insjuknar 7900 kvinnor av det årligen de senaste tio åren, där 1400 avlider till följd av det varje år. I Danmark diagnostiserades i genomsnitt 4 877 kvinnor per år med bröstcancer mellan 2017 och 2021.
Fakta: Hormonspiral
En hormonspiral sitter inne i livmodern och avger en låg dos av hormonet gestagen, vilket påverkar livmoderhalsen och även livmoderslemhinnan som blir tunnare. Sekretet i livmoderhalsen blir i sin tur tjockare och segare, vilket gör att spermier inte kan tränga in i livmodern.
Det finns också kopparspiraler som görs av plast lindad med tunn koppartråd. Spiralen innehåller inga hormoner, utan metallen gör istället att spermierna dör i livmodern. Kopparspiral anses även vara den mest effektiva akuta metoden efter oskyddat samlag och kan då sättas in inom fem dygn.
Källa: 1177