Idag äger hälften av elvaåringarna och nästan alla trettonåringar i USA en egen smart mobiltelefon – och i stora delar av Europa är situationen snarlik.
Samtidigt kommer det allt fler rapporter om att mobilanvändande i allmänhet och sociala medier i synnerhet kan leda till alltifrån ätstörningar till psykisk ohälsa och självmordstankar bland unga, och nu verkar många föräldrar ha fått nog.
Den amerikanska folkhälsomyndigheten HHS gick nyligen ut och varnade för en ”mental hälsokris bland unga”, rapporterar TT, och myndighetens chef, Vivek Murthy, uppmanade kongressen att göra någonting åt situationen och åtminstone lägga till varningstexter på de sociala medierna.
Samtidigt har flera lokala organisationer och initiativ skapats – exempelvis Vänta till åttan där föräldrar gått samman för att gemensamt neka sina barn mobiltelefoner tills dess att de börjat i högstadiet. Tanken bakom initiativet är att det blir betydligt enklare att säga nej till barnens krav på egna mobiltelefoner om andra familjer också säger nej.
I Spanien syns samma trend och den spanska gruppen Mobilfri ungdom har idag över 10 000 medlemmar. Den startades av Elisabet García Permanyer efter att hon träffat andra föräldrar som oroade sig för hur barn påverkas av mobilanvändande och idag förespråkar man att barn inte ska ha några egna mobiltelefoner förrän de fyllt 16 år.
”Vi vuxna är beroende”
Uppfattningen får stöd av både polis och folkhälsoexperter som varnat för att många unga tar del av våldsamt och pornografiskt material via telefonerna.
– Vi vuxna är beroende av smarta telefoner, hur kan vi ge sådana till tolvåringar som inte har en aning om hur de ska hantera dem, undrar García Permanyer.
Även den spanska regeringen har accepterat att tekniken har en negativ påverkan på unga, och idag tillåts inte låg- och mellanstadieelever att använda telefonerna.
I Storbritannien äger 97 procent av tolvåringarna en smart mobiltelefon, och även där har föräldrar börjat engagera sig i frågan. Idag har nätverket Förenade föräldrar för en barndom fri från smarta telefoner separata föräldragrupper på Whatsapp för varje län, och målet är detsamma – att unga ska få en barndom som inte domineras av omfattande skärmanvändande.
På Irland startade en snarlik rörelse förra året efter att åtta grundskolerektorer i ett gemensamt brev gått ut och vädjat till elevernas föräldrar om att inte ge smarta telefoner till sina barn.