Under året har det skett tolv lyckade häckningar för den akut hotade vitryggiga hackspetten i år – vilket är nytt rekord. Förra året hade arten elva lyckade häckningar.
Den vitryggiga hackspetten är en sällsynt fågel i Sverige och i år har det endast observerats omkring 50 individer. Fågeln är en så kallad paraplyart som innebär att det finns ytterligare drygt 200 andra hotade och rödlistade växt-och djurarter som är beroende av samma slags skogsmiljöer. Med andra ord är arten en bra värdemätare för den biologiska mångfalden.
I år har man observerat 18 par och totalt tolv lyckade häckningar. Det är ett rekord i antal häckningar, då det exempelvis förra året var elva som lyckades.
– Det är väldigt glädjande att den vitryggiga hackspettens häckningar ökar och att vårt arbete ger resultat. Nu hoppas vi på att det kommer många nya ungar vartefter, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Ökningen av häckningarna beror bland annat på att man restaurerat livsmiljöer, att ungfåglar uppfödda i avel släppts fri samt att fåglar flugit in från Finland och Ryssland.
Fakta: Vitryggig hackspett (Dendrocopos leucotos)
Artens förekomst sträcker sig över Europa och Asien, från Norge i väst till Japan i öst. Det finns även mindre populationer i Pyrenéerna, Alperna, Karpaterna, Apenninerna, på Balkan och i Kaukasus.
I Sverige finns det totalt åtta arter av hackspettar, där fyra är så kallade brokspettar med svartvit fjäderdräkt. Den vitryggiga hackspetten är den största av brokspettarna och liknar både den mindre hackspetten (Dryobates minor) och den större hackspetten (Dendrocopos major).
Källor: Naturskyddsföreningen, Artfakta