MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 19 april 2025

lördag 19 april 2025

Belgiska supersöndagen: Nationalistiska partier segrare

EU-valet 2024

publicerad 10 juni 2024
– av Jan Sundstedt
Bart De Wever och dennes parti N-VA är gårdagens vinnare i den belgiska supervalsöndagen.

Gårdagens superval i Belgien och inte minst det inhemska parlamentsvalet pekar på en markant seger för nationalistiskt orienterade partier. New Flemish Alliance (N-VA) och Vlaams Belang (VB) ser i nuläget ut att bli de stora segrarna.

Samtidigt förlorade premiärminister Alexander De Croos liberala parti, OpenVLD, dramatiskt i både regionala och nationella val. EU-valet samma dag förstärkte denna politiska skiftning ytterligare.

Söndagens val i Belgien, som inkluderade regionala, nationella och EU-parlamentsval, visar på en stor framgång för landets mer konservativt lagda partier.

Separatistiska New Flemish Alliance (N-VA), ledd av Bart De Wever, framstår som den största vinnaren med 18,6 procent av rösterna nationellt, en ökning med mer än 2 procent jämfört med 2020. Samtidigt såg det invandringskritiska och pro-separatistiska Vlaams Belang en ännu större ökning på 3,5 procent och nådde 15,4 procent av rösterna.

De Wever, firandes sitt partis seger, betonade betydelsen av framgången.

Flandern har valt att bevara välståndet. Mer än någonsin har Flandern valt autonomi. Självstyre är den bästa lösningen, kommenterade De Wever.

Partiets starka prestation i Flandern (24,5 procent av rösterna) markerar N-VA som det ledande partiet i den flamländsktalande norra regionen.

(”Tusen tack för ditt stöd! Flandern har tydligt valt: för flamländskt välstånd!”)

De Croo erkänner nederlaget

I den franskspråkiga södra delen av Belgien, Vallonien, dominerar liberala MR-partiet med nästan 30 procent av rösterna, följt av Socialistpartiet med 22,6 procent och det centristiska Les Engagés med 21 procent.

Det gröna partiet Ecolo fick, likt stora delar av Europa, beskåda en betydande förlust med blott 7,5 procent av rösterna, jämfört med 15 procent vid valet 2019.

Premiärminister Alexander De Croos liberala parti, OpenVLD, tog en kraftig smäll med en förväntad röstandel på endast 5,8 procent. De Croo erkände nederlaget på valkvällen.

Vi har förlorat det här valet. Jag var kampanjens ansikte. Detta är inte resultatet vi hoppades på. Jag tar fullt ansvar, sade premiärministern.

Vinnare även i EU-valet

Vid sidan av de nationella valen röstade även belgarna, precis som övriga EU-stater, till EU-parlamentet. Resultatet där kan ses som en kopia av de nationella valen, då de patriotiska partiernas framgångar på hemmaplan också gav dem en starkare representation i Europaparlamentet.

Valprocessen i Belgien har präglats av viss komplexitet och ett antal oegentligheter har rapporterats, särskilt gällande underåriga väljare. Tonåringar i åldern 16 och 17 tilläts i år för första gången nämligen rösta i EU-valet.

Enligt uppgifter har dock några lyckats rösta också i de regionala och federala valen, vilket de inte var berättigade till. Inrikesministern, Annelies Verlinden, kommenterade detta genom att säga att ”felen verkade ha varit begränsade” och att eventuella klagomål kommer att utredas.

Koalitionsförhandlingarna som nu väntar för att bilda en ny regering i Belgien förväntas bli utdragna och komplicerade. Det politiska landskapet är splittrat mellan det nederländsktalande Flandern och det franskspråkiga Vallonien, vilket kräver koalitioner över regiongränserna.

Den avgående regeringen, ledd av De Croo, var en sjupartikoalition som tog nästan 18 månader att bilda efter förra valet, och rekordet på 541 dagar efter valet 2010 är fortfarande oslaget.

Nu återstår att se hur de stundande förhandlingarna kommer att forma Belgiens regering inklusive dess relation till Bryssel och EU.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Sex svenskar får ledarroller i EU-utskott

EU-valet 2024

publicerad 25 juli 2024
– av Jan Sundstedt
Välbetalda utskottsuppdrag i fem år väntar nu för minst sex svenska EU-parlamentariker.

Sex svenska EU-parlamentariker har valts till vice ordförande i olika EU-utskott. Detta beslutades under tisdagens konstituerande möten i Bryssel där utskottsledamöterna röstade fram sina ledare för de kommande fem åren.

De svenska parlamentarikerna som har valts till vice ordförande är:

  • Karin Karlsbro (L): 3:e vice ordförande i utskottet för internationell handel
  • Charlie Weimers (SD): 2:e vice ordförande i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter och inrikes frågor
  • Johan Danielsson (S): 1:e vice ordförande i utskottet för sysselsättning och sociala frågor
  • Isabella Lövin (MP): 1:e vice ordförande i utskottet för utveckling
  • Abir Al-Sahlani (C): 3:e vice ordförande i utskottet för utveckling
  • Jessica Polfjärd (M): 4:e vice ordförande i utskottet för fiskeri

Fyra 4:e vice ordförande återstår att utses vilket väntas ske först efter sommaruppehållet.

Tidigare har Sverige ofta haft minst en ordförande i utskotten, men så inte denna gång. Tyskland (5) och Spanien (3) fick flest ordförandeposter i samband med tisdagens omröstning.

I förhållande till antalet parlamentariker som varje medlemsland har, presterade Sverige tillsammans med Estland bäst. I båda länderna valdes över en fjärdedel av ledamöterna till olika poster.

Liberalernas Karin Karlsbro blir 3:e vice ordförande i utskottet för internationell handel. Foto: EmoIC/CC BY-SA 4.0

Uppdragen utsågs genom omröstning, och ett samarbete mellan de fyra partigrupperna – konservativa EPP, socialdemokratiska S&D, liberala RE och gröna gruppen – resulterade i att de två nationalistiskt sinnade grupperna PfE och ESN inte fick någon ordförande- eller vice ordförandepost överhuvudtaget. Något som kan ses om en medveten strategi av EU:s toppskikt.

Utskottsordföranden och vice ordförandenas har i uppgift att ”leda och effektivisera arbetet inom sina respektive områden”.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Franska frimurare manar till kamp mot Nationell samling

EU-valet 2024

publicerad 17 juni 2024
– av Jan Sundstedt
Ordensällskapets franske stormästare Guillaume Trichard lovar att bekämpa Le Pens parti.

Frankrikes frimurare uttrycker nu en ”djup oro över det överhängande hotet om att extremhögern återtar makten” i landet och lovar att göra allt i sin makt för att stoppa vad man menar är de”reaktionära krafternas strävan att underminera upplysningens grundprinciper”.

I efterdyningarna av valet till EU-parlamentet och i synnerhet de stora framgångarna för nationalistiskt sinnade partiet Nationell samling (Rassemblement National), mobiliserar nu den franska Frimurarorden.

Man har den gångna veckan publicerat ett antal kommunikéer och pressmeddelanden, där man i skarpa ordalag dels kritiserar utgången av valet och dels uppmanar sina anhängare till kamp mot vad man kallar ”extremhögerns” framgångar.

Ett pressmeddelande från kvällen på valdagen den nionde juni lyder: ”Ikväll har Frankrike gått in i en mycket oroande fas av sin historia, med det överhängande hotet om extremhögerns återkomst till makten. Mer än någonsin svävar de humanistiska principerna om frihet, jämlikhet och broderskap, som frimurarna alltid har tjänat och försvarat, i fara. Grand Orient de France kommer, inom de kommande dagarna, att vidta alla initiativ som anses nödvändiga, i samråd med vänligt sinnade frimurare, för att försvara den universalistiska och broderliga republik vi älskar”.

Frimurarna mobiliserar

Frimurarna planerar alltså att inom kort vidta ytterligare åtgärder i överskridande samarbete med andra ordnar, för att ”säkra och försvara den universalistiska och broderliga republiken”. Man uppmanar också samtliga medlemmar att aktivt engagera sig i ”kampen mot extremhögerns frammarsch”.

Enligt ytterligare en kommuniké från den gångna söndagen uttrycker frimurarna djup oro över den ökade risken för att ”extremhögern” kan återta makten i Frankrike. Med det kommande nyvalet till parlamentet bara tre veckor bort betonar frimurarna vikten av att uppmärksamma ”utvecklingen”.

”Förra söndagen gick Frankrike in i en mycket oroande fas av sin historia, med det överhängande hotet om extremhögerns återkomst till makten. Om tre veckor, vid det förestående nyvalet till parlamentet, finns risken att se Frankrike ansluta sig till den dystra skaran av populistiska och nationalistiska extremhögerregeringar större än någonsin. De mest reaktionära krafterna försöker komma överens, med det enda målet att ifrågasätta alla grundläggande principer i Upplysningens filosofi, källan till framsteg”.

Frimurarnas respons efter EU-valet och dess fortsatta mobilisering mot, vad de upplever som, ”ett hot mot demokratin”, inklusive de ”universella värderingar” man säger sig ”försvara”, kan ses i skenet av det ökända ordensällskapets historik. Något som Nya Dagbladet tidigare tagit upp i olika artiklar.

Genom offentliga uttalanden och planerade sammankomster agerar nu Frimurarorden i Frankrike för att adressera ”högerextremismens” eventuella frammarsch i det franska politiska landskapet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Inga skrällar för ”småpartierna”

EU-valet 2024

publicerad 14 juni 2024
– av Jan Sundstedt
MoD:s partiledare Andreas Sidkvist och Gustav Kasselstrand från Alternativ för Sverige.

Med nästan samtliga 6 589 valdistrikt sluträknade står det också klart att inget av ”småpartierna” utanför riksdagen kunde hota etablissemangspartierna eller var i närheten av att klara fyra-procentspärren och få ett mandat i Bryssel.

Enligt valmyndigheten får övriga anmälda partier tillsammans 2,25 procent av rösterna eller omkring 94 000 röster.

Störst av dessa blev ”Folklistan” med Jan Emanuel och Sara Skyttedal i spetsen – ett parti som Nya Dagbladets Isac Boman tidigare beskrivit som ”ett skolboksexempel på falsk opposition”. Det massmedialt flitigt omskrivna partiet tycks landa på 0,62 procent eller drygt 25 000 röster.

Näst störst av ”övriga partier” blir nationalistiska Alternativ för Sverige med 0,41 procent eller cirka 17 000 röster följt av Piratpartiet på 0,37 (15 300 röster).

Medborgerlig samling blir fjärde störst av partierna utanför riksdagen (0,3 procent) och MoD – Mänskliga rättigheter och Demokrati tycks få 0,19 procent – eller runt 8000 röster.

Övriga partier som fått över 1000 röster i valet är Kristna Värdepartiet (3885), Värdigt Liv (2536), Swexit (2270), det islamistiska partiet Nyans (1746), SKP (1616) och Klimatalliansen (1184). Det kan också noteras att i skrivande stund listas över 8500 röster som ”ogiltiga” – utöver de 33 603 blankröster som registrerats.

Foto: faksimil/Val.se

MoD ser positivt på framtiden – trots missade mål

Trots att Partiet MoD:s initiala målsättning inför EU-valet enligt egen utsago var att ”värva fler medlemmar än Miljöpartiet och Liberalerna samt att få 15 % av rösterna och tre mandat i EU-parlamentet” är man ändå relativt nöjda med sina blygsamma 0,19 procent.

MoD betonar att man ”är det parti som har ökat sin andel av rösterna mest av samtliga partier (inklusive riksdagspartierna) sedan föregående jämförbara valet” då man gick från 0,09 till 0,19 procent.

Partiledaren Andreas Sidkvist menar att man har haft problem att nå ut till väljare på grund av censur, och att om man tar hänsyn till detta ”så är resultatet bra”.

Växer vi i samma takt framöver har vi drygt en halv procent i nästa val. Men lyckas vi nå ut till hela svenska folket innan nästa val lär vi ha uppåt 10 % som röstar på oss utifrån hur många vi nått hittills och andelen av dom som faktiskt röstat på oss”, kommenterar han i ett pressmeddelande.

Man pekar också på att det är ”anmärkningsvärt” att ”andelen ogiltiga röster är dubbelt så många som i föregående val” – någonting man inte säger sig ha fått någon förklaring till, när man kontaktat landets länsstyrelser.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Vänsterextremist invald i EU-parlamentet – slipper åtal för mordförsök

EU-valet 2024

publicerad 14 juni 2024
– av Jan Sundstedt
Ilaria Salis och ett av offren för vänsterextremisternas våld.

Den italienska AFA-aktivisten Ilaria Salis, nyvald ledamot av Europaparlamentet, släpps nu från häktet i Ungern efter att ha tilldelats åtalsimmunitet.

Salis, tidigare anklagad och häktad för grova våldshandlingar mot utpekade nationalistiska demonstranter under Ungerns Hedersdag, slipper av allt att döma nu alla rättsliga påföljder.

Ilaria Salis, en 40-årig lärare och ledande medlem av Italiens våldsbejakande AFA-rörelse, har varit föremål för internationell uppmärksamhet ända sedan hennes gripande i Budapest förra året.

Anklagelserna om att ha deltagit i ett mordförsök mot deltagare under en nationalistisk sammankomst i Budapest, blev startskottet till ett långvarigt rättsligt förfarande där Salis, som hållits i förvar med hand- och fotbojor, hela tiden har hävdat sin oskuld.

Enligt åklagaren angrep AFA-extremisterna, inklusive Ilaria Salis, bland annat en man i 40-årsåldern i Gazdagrét-distriktet med järnrör och batonger. Polisen uppger att aktivisterna trodde, felaktigt, skulle det visa sig, att mannen var en av deltagarna i den nationalistiska demonstrationen.

Riskerade 20 års fängelse

Den italienska vänsterextremisten riskerade 20 års fängelse för mordförsök. Hon undgår emellertid och uppseendeväckande nog nu åtal, något Fria Tider uppmärksammat.

Detta mot bakgrund av att hon just blivit invald i Europaparlamentet och därmed blir straffrättsligt immun som nybliven EU-parlamentariker, vilket innebär att hon inte längre kan åtalas för brott begångna innan hon blev invald – så länge en majoritet av parlamentarikerna inte röstar för att upphäva hennes immunitet.

Reaktionerna på Ilaria Salis frigivning har varit blandade då fallet har väckt uppmärksamhet och hennes handlingar rört upp känslor, både i Italien och internationellt.

Rom har tidigare reagerat starkt på behandlingen av henne och krävt ”en rättvis rättegång och human behandling”. För Ungerns del har regeringen där försvarat sitt agerande, trots viss internationell kritik och italienska vänsterprotester.

Ilaria Salis valdes som representant för vänsterpartiet Alleanza Verdi e Sinistra, AVS, som ingår i samma partigrupp i EU-parlamentet som Miljöpartiet och de nyvalda ledamöterna Alice Bah Kuhnke, Isabella Lövin och Pär Holmgren.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.