Jovanna Dahlgren, professor i pediatrisk endokrinologi, anser att riksdagen bör rösta nej till det nya lagförslaget om att sänka åldersgränsen och göra det enklare för svenska medborgare att byta juridiskt kön.
– Jag hoppas man bordlägger förslaget tills man har mer fakta på bordet, säger hon, och pekar på att många som söker vård för könsdysfori, i själva verket lider av autism eller identitetskriser.
Hon berättar att det primärt är ålderssänkningen från 18 till 16, där minderåriga med vårdnadshavares godkännande ska få ”byta kön”, som hon uppfattar som helt orimlig. Hon argumenterar, i skattefinansierade SVT, för att en sådan förändring riskerar att få negativa konsekvenser i form av att ungdomar också genomför medicinska ingrepp som de senare kommer att ångra för resten av sina liv.
– Det är mycket bättre att vänta tills man är vuxen och kan förstå vad det innebär att genomgå irreversibla behandlingar, och framförallt det ultimata sedan med operation.
– Det har kommit mer och mer information och fakta som tyder på att den våldsamma ökningen som har pågått vad gäller könsdysfori under de senaste 15-20 åren, mycket beror på att det är väldigt många flickor som har identitetskris, och den kommer rätt så plötsligt i tonåren, fortsätter hon.
Dahlgren pekar vidare på att ”väldigt många” unga som uppges lida av könsdysfori också har autistiska drag eller diagnoser, och att det ofta tycks handla just om en temporär identitetskris – varför ett snabbt könsbyte inte är någon optimal lösning.
Vill satsa på barnpsykiatrin
Professorn berättar även att hon pratat med politiker som ser den nya lagen om juridiskt könsbyte som en slags ”medelväg” som ska vara ”tillräckligt” för de som är osäkra i sin könsidentitet, något hon ställer sig skeptisk till.
– Vi hävdar att det finns inget som tyder på det, att det skulle stilla ett behov, utan det är som ett steg till definitivt könsbyte då, säger hon och betonar att lagförslaget bör bordläggas tills det finns mer fakta och forskning i frågan.
– Man bör satsa resurser på att utreda vetenskapligt korrekt, att ha kortare tid till barnpsykiatrin och ta detta på allvar. Det ska inte behöva vara flera år man väntar på att komma till psykiatrin.
Lobbyorganisationen RFSL är dock mycket positivt inställda till att det blir enklare att ”byta” juridiskt kön, och menar att detta är någonting mycket viktigt.
Klockan 16 ska riksdagen rösta om lagförslaget.