MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 19 april 2025

lördag 19 april 2025

Mycket att avhandla på SD:s Landsdagar

publicerad 23 november 2023
– av Jan Sundstedt
Landsdagarna är Sverigedemokraternas högsta beslutande organ.

Sverigedemokraternas partiledning hoppas kunna revidera principprogrammet så att det tydligare framgår att man inte längre verkar för alliansfrihet utan nu aktivt stödjer Natomedlemskap. Dessutom vill man att det tydligt ska framgå att skadliga invandrare ska kunna att få sina medborgarskap tillbakadragna.

En rad motioner har också lämnats in till Landsdagarna där medlemmar bland annat vill se ett permanent skriftligt stöd för staten Israel, att SD verkar för en folkomröstning om Sveriges Nato-anslutning och att en vänsterorienterad klimatmyndighet läggs ner.

Den 23 till 26 november pågår Sverigedemokraternas Landsdagar i Västerås Kongress – partiets högst beslutade organ där bland annat partistyrelsen väljs och där man fattar beslut om partiets politik och vilka frågor som ska drivas. Det kan noteras att partiledningen föreslår en revidering av principprogrammet där ett antal tidigare formuleringar stryks eller förändras.

Under Sverigedemokraterna och nationen vill man att följande formulering får ett tillägg:

Sverigedemokraterna skiljer på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet till den svenska nationen, men anser samtidigt att alla medborgare oavsett nationstillhörighet skall vara lika inför lagen och ha samma rättigheter och skyldigheter”.

Naturaliserade medborgare som sviker sina medborgerliga plikter och allvarligt skadar samhället bör dock kunna få sitt medborgarskap omprövat”, lyder det föreslagna tillägget.

Under Sverigedemokraterna och arbetsmarknaden vill man att skrivelsen, ”Vare sig negativ eller positiv särbehandling på basis av kön, ålder, sexuell läggning, nationalitet eller etnisk tillhörighet skall vara tillåtet på den svenska arbetsmarknaden”, ska ändras och att ”etnisk tillhörighet” byts ut mot ”födelseland”. Man vill också stryka ett längre stycke som handlar om synen på arbetskraftsinvandring och hur denna är skadlig för Sverige på flera sätt.

Foto: faksimil/SD

Från neutralitet till Nato-stöd

Angående SD:s syn på försvaret är det tydligt att partiet vill inta en betydligt mer Nato-vänlig profil även i sitt principprogram. Det ska inte längre stå att SD vill skapa en nordisk försvarsallians och i annat fall sträva efter alliansfrihet och neutralitet i krig.

Genom bilaterala- och internationella avtal, samarbeten och försvarsallianser såsom Nato, stärker vi vår säkerhet och värnar Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska intressen”, ska det istället heta.

Tidigare har man också haft hållningen att Sverige endast ska delta i internationella (fredsbevarande) insatser om dessa är sanktionerade av FN – men även denna formulering har tagits bort.

Foto: faksimil/SD

Vad gäller inställningen till energipolitik har också mindre revideringar föreslagits och formuleringen ”Genom incitament i form av beskattning, subventioner och lagstiftning kan politiken skapa förutsättningar för miljöbefrämjande åtgärder” strukits för att istället betona det kommunala självbestämmandet.

Formuleringarna om SD:s syn på bistånd föreslås också ändras – så att det framgår att biståndspolitiken inte ska vara villkorslös utan kravbaserad.

Önskan om EU-motstånd

Ett antal motioner har också lämnas in – bland annat vill Johan Karlsson att SD ska verka aktivt för ett svenskt utträde ur EU.

Sverige måste vara och förbli en självständig nationalstat. Ett fortsatt EU-medlemskap är det största hotet mot detta då det blir tydligare och tydligare att målet med EU är en stor Europeisk federation”, skriver han bland annat.

Partistyrelsen säger sig ”dela motionärens syn på problematiken kopplad till Sveriges medlemskap i EU” – men vill inte arbeta för ett EU-utträde idag.

”‌Partistyrelsens bedömning är därför att även om Sverigedemokraterna inte bör avfärda möjligheten för ett framtida utträde ur EU, så bör vi för närvarande inte aktivt driva denna fråga. Istället bör vi först och främst genomföra en utvärdering av Sveriges EU-medlemskap”, skriver man.

Skrota Klimatpolitiska rådet

Sverigedemokraten Josef Fransson vill å sin sida att partiet ”flyttar fram positionerna i klimatfrågan” och vill bland annat avveckla myndigheten Klimatpolitiska rådet – som han menar är hårt drabbad av nepotism och ”upprätthåller ett alarmistiskt vänsternarrativ”. Partistyrelsen ser dock hellre att myndighetens uppdrag ”breddas” och ”att man kommer tillrätta med rådets, ibland, partipolitiska framtoning”.

Josef Fransson anser att Klimatpolitiska rådet bör avskaffas. Foto: faksimil/Riksdagen

Leonid Yurkovskiy med flera har motionerat om att SD ställer sig bakom införande av en statlig e-legitimation med hänvisning till att det ”ur såväl beredskapssynpunkt som ur frihetssynpunkt är det inte önskvärt att den här sortens samhällsviktig digital infrastruktur koncentreras till banker eller annan privat aktör som kan agera grindvakt för digital legitimering och en persons möjlighet att signera avtal digitalt”.

Partistyrelsen pekar på att det redan pågår en utredning av frågan och att motionen därmed är besvarad.

Folkomröstning om Nato

Ett antal Sverigedemokrater har också motionerat om att SD måste verka för att ”i demokratisk anda ha en öppen och förutsättningslös debatt” om en svensk Nato-anslutning och vill se en folkomröstning.

Beslutet måste också få en djupare legitimitet, något som enbart kan åstadkommas genom en folkomröstning”, skriver man och vill att riksdagsgruppen och partistyrelsen ska verka för detta.

Partistyrelsen avfärdar dock förslaget:

Att ökade inslag av folkomröstningsinstrumentet generellt är eftersträvansvärt för SD och den demokratiska förankringen kan vi också slå fast, men samtidigt är detta inte alltid en praktiskt framkomlig, eller optimal väg i situationer där omvärldsläget utvecklas snabbt. En ytterligare fördröjning av Sveriges ansökningsprocess är riskfylld med tanke på det spända världsläget, något som stöds av såväl läget i den allmänna opinionen och Försvarsmaktens bedömningar, som samtliga partier i Tidösamarbetet”, hävdar man.

”Tydligt Israelvänliga”

Även om SD profilerat sig som ett av riksdagens mest Israelvänliga partier så vill Anna Sundberg att detta ska synas även i principprogrammet.

Representanter från partiet har nyligen besökt Israel och det var ett gott initiativ till att visa att vi vill vara Israels vänner. Att bekräfta Sverigedemokraternas positiva inställning till Israel i vårt principprogram skulle vara ytterligare ett viktigt steg i att deklarera vår inställning”, skriver hon bland annat.

Anna Sundberg vill få in partiets Israelstöd i principprogrammet. Foto: SD Gävle

Partistyrelsen påpekar dock att det är olämpligt att omnämna enskilda länder eftersom situationen kan skifta över tid. Man tillägger dock att man är ”tydligt Israel-vänliga i grunden”.

Hbtq-parlamentariker backar

Det kan också noteras att Sverigedemokraternas öppet homosexuelle EU-parlamentariker Johan Nissinen efter hård intern kritik har dragit tillbaka sin motion som gick ut på att det skulle bli betydligt enklare att genomgå könsmanipulerande behandlingar och att transpersoner skulle få ett ”snabbspår” inom vården.

Nämnas kan även att veteranerna Carina Herrstedt Ståhl och Björn Söder inte finns med i det nya förslaget till partistyrelse och att Julia Kronlid slutar som andra vice partiledare och förväntas ersättas av Linda Lindberg – idag gruppledare i riksdagen.

En lång rad andra sakpolitiska frågor och motioner inom diverse olika områden kommer också att avhandlas på partiets viktigaste event.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Säpo-larmet: Regimkritik kan hota Sveriges demokrati

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad Igår 12:54
– av Redaktionen
Säpo-chefen Charlotte von Essen varnar för systemkritiska budskap och narrativ.

Det är inte bara främmande makt och våldsbejakande islamister som påstås hota Sverige, enligt Säkerhetspolisen.

Säpo slår också fast att ”antistatliga narrativ och konspirationsteorier” är på frammarsch och riskerar att utvecklas till ett författningshot som allvarligt skadar den svenska demokratin.

I rapporten Lägesbild 2024–2025 förfasar sig säkerhetspolischefen Charlotte von Essen över vad hon beskriver som fientliga länders försök att destabilisera Sverige och Europa – och slår fast att regim- och systemkritik är någonting som bör betraktas som mycket suspekt – eller rentav farligt.

Även om den svenska demokratin står stark behöver vi vara vaksamma på en utveckling med spridda antistatliga narrativ och konspirationsteorier som på sikt och i värsta fall kan utvecklas till författningshotande verksamhet och aktiviteter”, heter det.

Svenska systemkritiker klumpas ihop med utländska terrorister och påstått fientliga stater, och Säpo hävdar att dessa tillsammans ”riskerar att utmana och försvaga den svenska demokratin” eller på olika sätt ”skapa motsättningar” i samhället.

Antistatliga rörelser, våldsbejakande extremister och främmande makt sprider desinformation, konspirationsteorier och propaganda på bland annat sociala medier. Genom att använda olika typer av plattformar når dessa aktörer ut brett, inte minst till barn och unga”, varnar man och fortsätter:

Syftet med aktiviteterna är att öka misstron mot det svenska samhället, om möjligt spä på polarisering och i ett längre perspektiv öka radikalisering kopplad till den egna frågan eller ideologin”.

Tvivlar på statens förmåga

Säkerhetspolisen medger att systemkritiker förvisso ofta lyfter fram verkliga missförhållanden, men att man använder ”förenklade budskap och utan kompletterande eller problematiserande perspektiv” – vilket påstås leda till avhumanisering och ökad risk för att anhängarna tar till våld.

I dagsläget uppges det handla om ett begränsat hot mot Sverige – men om budskapen blir mer vanligt förekommande och anammas av fler, kan situationen också bli betydligt mer allvarlig och ”urholka grundläggande demokratiska funktioner och värden”, hävdas det.

Ett betydligt mer akut hot, enligt Säpo, är de individer som ”har uttryckt en vilja att på olaglig väg och genom våld förändra det demokratiska statsskicket”.

Många gånger kan dessa individer knytas till budskap som handlar om att staten och samhället inte är kapabla att leda landet eller hantera dess uppgifter i förhållande till medborgarna. I detta narrativ görs det gällande att en samhällskollaps kommer eller behöver inträffa och då kommer dagens makthavare och institutioner att stå handfallna”, varnar man.

Uppmaningen: ”Spä inte på polariserande händelser”

Dessa systemkritiker uppges ”i det fördolda” vilja ta fram en alternativ samhällsstruktur till den nuvarande, och Säpo ser särskilt allvarligt på den som sprider denna typ av budskap.

En betydande utmaning för Säkerhetspolisen när det gäller den här typen av långsiktiga författningshot mot demokratin, är att upptäcka när det finns en verklig avsikt att genomföra en samhällsomstörtande handling. En sådan typ av situation kan också vara av intresse för främmande makt att försöka utnyttja till sin egen fördel. Antistatliga rörelser kan då användas som ombud för att destabilisera ett samhälle och försöka påverka politiska beslut”, påstås det vidare.

Man argumenterar vidare att de systemkritiska rörelserna är ett internationellt fenomen och inte bara hotar Sverige, och särskilt allvarligt uppges det vara när ”antistatliga krafter blandas med konspirationsteorier, extremism och våldsbejakande extremism”:

Sverige är inte immunt mot en sådan utveckling då idéerna även finns här. I det rådande säkerhetsläget är det lätt att små händelser kan få situationer att blossa upp på ett sätt som kan vara svårt att förutse. Det är viktigt att inte spä på polariserande händelser då det kan utnyttjas av främmande makt och våldsbejakande extremister”, fortsätter man.

”Avstå från att sprida tveksamma budskap”

Som vanligt beklagar man sig också över att ”den regelbaserade världsordningen” pressas allt hårdare och vädjar till svenskarna att ”avstå från att sprida tveksamma budskap”.

Kritiker noterar att syftet med Säpos rapport tycks vara att misstänkliggöra och demonisera svenskar som på olika sätt uttrycker kritik mot makthavarna eller det politiska systemet, och att svepande formuleringar medvetet används för att utmåla all form av systemkritik som någonting potentiellt farligt och extremt, snarare än legitima och grundlagsskyddade yttranden.

Andra pekar på att rapporten tycks ha en tydlig politisk slagsida mot invandringskritiker, nationalister och konservativa – där epitetet ”högerextrem” återkommande används, medan ”vänsterextrem” överhuvudtaget inte förekommer – trots att vänsterextrema våldsbejakande rörelser genomfört en lång rad våldsamma attentat genom åren.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Barnbidraget fortsätter att urholkas: ”Gör ingen större skillnad”

publicerad 17 april 2025
– av Redaktionen
Barnbidraget fyller inte samma funktion som tidigare och betraktas idag av många som en rent symbolisk summa.

Svenskarna skaffar färre barn än någonsin tidigare – och alltfler kvinnor uppger att de överhuvudtaget inte har något intresse av att bilda familj.

Samtidigt har barnbidraget urholkats kraftigt de senaste åren – och täcker numera bara 25 procent av levnadskostnaderna för en genomsnittlig 10-åring.

Nya Dagbladet har i flera artiklar uppmärksammat hur födelsetalen i en rasande fart sjunker i Sverige och hela Västvärlden – och hur många väljer att inte skaffa barn även om den ekonomiska situationen är god.

Det råder delade meningar om vad politiker och samhället kan göra för att få fart på nativiteten och i vilken grad olika politiska åtgärder kan vända den negativa trenden. Barnbidraget infördes i Sverige redan 1937 – även om det då var inkomstprövat. Syftet var bland annat att öka barnafödandet, utjämna levnadsstandarden och minska antalet barn som levde i fattigdom.

En uträkning från Swedbank visar att barnbidraget har blivit alltmer irrelevant och att bidraget idag bara täcker en fjärdedel av levnadskostnaderna för en tioåring – jämfört med 36 procent för sju år sedan.

Det är den lägsta nivån på 50 år, och många föräldrar vittnar om att de 1250 kronorna inte har någon betydande påverkan på familjeekonomin, och det finns en utbredd känsla av att barnbidraget ”stannat av” samtidigt som andra kostnader skenat.

– Det är en symbolisk summa men den gör ingen större skillnad, säger pappan Jonas Eyob till statstelevisionen SVT.

”Kan inte räkna med bidrag”

Annelie Holst, som också har barn, håller med om att summan är så liten att dess var effekt är mycket begränsad – men lyfter också fram att exempelvis subventionerad tandvård, mediciner och sjukvård fortfarande är någonting som svenska barnfamiljer gynnas av.

– Sedan någonstans är det ett bidrag, man kan inte räkna med det.

Inför varje valrörelse brukar etablissemangspartierna bråka om barnfamiljernas ekonomier, där de rödgröna i regel förespråkar höjda bidrag – medan de blåa partierna i regel är emot detta.

Varken Moderater eller Socialdemokrater har dock lyckats öka den svenska nativiteten – och har båda istället satsat på att öka den svenska befolkningen genom omfattande massinvandring från tredje världen – en lösning som dock fört med sig en rad andra svårlösliga problem.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Folklig ilska när klimatalarmister klättrar upp på Vasaskeppet: ”Nu måste hårdhandskarna fram”

publicerad 16 april 2025
– av Redaktionen
Att klimataktivisterna ger sig på ett av landets viktigaste kulturarv provocerar många.

Under onsdagsförmiddagen larmades polis om att två aktivister från gruppen Återställ våtmarker klättrat upp på den 400 år gamla nationalklenoden Vasaskeppet och surrat fast sig i masten.

På sociala medier har många tröttnat på klimatalarmisternas ständiga provokationer och effektsökeri och nu ställs det krav på fängelsestraff – och andra mer ålderdomliga straffmetoder.

Polisen bekräftar att två personer vid 10-tiden hoppade över en larmad grind och klättrade upp på det restaurerade fartyget inne på museet. De satte också upp en banderoll med budskapet ”förbjud torvbrytning” och höll högljudda monologer på samma tema. Ytterligare en aktivist ska ha filmat och fotograferat händelseförloppet men sedan lämnat platsen.

De två männen som var kvar på skeppet när polisen anlände har gripits och är i dagsläget misstänkta för olaga intrång – men fler brottsrubriceringar kan dock tillkomma framöver.

Huruvida Vasaskeppet skadats av gruppens framfart är i dagsläget oklart, och personalen kommer att göra en mer grundlig besiktning under dagen.

Helen Wahlgren, som är presskontakt på Återställ Våtmarker, hävdar att Vasamuseet är en ”alldeles utmärkt plats att demonstrera på” och liknar fartyget vid en mosse ”som också behöver blötläggas för att kunna bevaras”.

Krav på hårdare straff

De flesta är dock inte lika imponerade och Moderaternas kulturminister, Parisa Liljestrand, beskriver Vasaskeppet som ”ett av de viktigaste och mest omtyckta kulturarv vi har i Sverige”.

Det är dessutom en mycket känslig miljö som är betydelsefull för forskningen och riskerar att skadas. Jag blir rent ut sagt förbannad på människor som tar sig rätten att utöva aktivism på bekostnad av vårt gemensamma kulturarv”, skriver hon i en kommentar till tabloiden Aftonbladet.

På sociala medier är tonen ännu hårdare, och många användare kräver att aktivisterna döms till fängelse – eller till och med sätts i straffarbete för sitt agerande.

Nu måste hårdhandskarna tas fram”, skriver en av många upprörda röster och en annan menar att det vore ett lämpligt straff att aktivisterna själva tvingas bryta torv i några år.

Gemensamt för nästan alla som kommenterat händelsen är att de är märkbart trötta på de återkommande aktionerna av detta slag och hur aktivisterna ger sig på svenskarnas konst- och kulturarv för sina politiska syften.

Många uttrycker också en ilska över att medier och myndigheter ”daltar” med de skyldiga – och att deras handlande aldrig verkar leda till några kännbara eller avskräckande konsekvenser.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Tidigare överbefälhavaren: 300 miljarder till militären räcker inte

Sverige-Nato-relationen

publicerad 16 april 2025
– av Redaktionen
Johan Hederstedt tror att den verkliga kostnaden kommer att bli betydligt dyrare än vad som hittills presenterats.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat hur Tidöregeringen lånar 300 miljarder kronor till ”den största upprustningen sedan kalla kriget”.

Sveriges tidigare överbefälhavare Johan Hederstedt menar dock att detta är långtifrån tillräckligt och pekar på att Nato kommer att kräva att Sverige skjuter till betydligt mer pengar än så.

Den nuvarande satsningen innebär att den moderatledda regeringen lånar ungefär 50 000 kronor per svensk i arbetsför ålder till den militära upprustningen fram till 2035.

Bedömare pekar på att det är framtida generationer svenskar som kommer att tvingas bekosta satsningar genom höjda skatter – och andra föreslår att pensionsåldern höjs för att betala för projektet.

Johan Hederstedt var överbefälhavare mellan 2000 och 2023, och även om han hyllar upprustningsbeskedet så menar han att den verkliga kostnaden kommer att bli betydligt mycket dyrare än vad som hittills presenterats.

– Att man nu tillför 300 miljarder till försvaret är bra, men det kommer inte att räcka. Nato kommer att kräva ännu mer, konstaterar han.

”Gäller att rappa på”

Hederstedt  menar att kriget i Ukraina och USA:s nya utrikespolitik under Donald Trump lett till en ökad osäkerhet i Europa – men också stärkt samarbetet mellan kontinentens länder.

– Europa måste vara enigt och jag ser flera tecken som tyder på det, inte minst den brittiska premiärminister som tar initiativ. EU är starka genom att de satsar enormt mycket pengar på att rusta upp Europas länder vilket är positivt, fortsätter han.

Att Ryssland skulle utgöra något direkt militärt hot mot Sverige tror han är mycket osannolikt – men han hävdar ändå att det är viktigt att mycket snabbt ”stärka det militära, civila och psykologiska försvaret”.

– Vi kan inte vänta, det gäller att rappa på. Beslut och finansiellt stöd behöver komma tidigt, slår han fast.

Istället är det påstådd rysk desinformation, påverkanskampanjer och cyberattacker som hotar Sverige, enligt den tidigare överbefälhavaren – som påstår sig vara särskilt orolig för att svenska väljare ska låta sig påverkas av pro-ryska budskap.

– Det kan vara otroligt allvarligt när de inte bara kan påverka valsystemet utan även människorna när det gäller vad man ska rösta på, heter det.

Dubbla måttstockar

Exakt hur Ryssland påstås gå till väga för att påverka det svenska valresultatet framgår dock inte, men enligt Myndigheten för psykologiskt försvar handlar det bland annat om att ”manipulera informationsflödet” och sprida vilseledande information ”i syfte att påverka opinionen” eller ”störa och försvaga samhället”.

När ryska medier och opinionsbildare rapporterar kritiskt eller negativt om europeiska etablissemangspolitiker och istället lyfter fram nationalistiska eller konservativa alternativ som Alternativ för Tyskland, brukar detta exempelvis lyftas fram som exempel på påstådd rysk valpåverkan.

Kritiker har länge pekat på att debatten om främmande valpåverkan ofta förs på ett medvetet oärligt och alarmistiskt sätt – och att de som förfasar sig över effekterna av rysk propaganda på väljarkåren samtidigt blundar för det inflytande amerikanska medier, lobbygrupper och tankesmedjor eller vänsterliberala internationella NGO:er som George Soros Open Society Foundations haft över svensk politik i decennier.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.