En ledartext i vänsterpopulistiska Schibsted-tidningen Aftonbladet menar att det är på tiden att namnsdagarna i almanackan görs om rejält. Andemeningen i texten är att svenska namn, som skribenten hävdar är ”förlegade”, bör kastas ut ur almanackan till förmån för namn som exempelvis Mohamed och Ali.
– Maka på dig Brynolf, gör plats åt Bilal, inleder den kvinnliga skribenten sin ledartext och uttrycker vidare att ”Det skulle både bli mer festligt – ju fler som firar desto bättre – och få namnsdagarna att kännas mer à jour”.
En namnsdag är den dag som enligt almanackans så kallade namnlängd är tillägnad en persons förnamn. Den svenska almanackan har sitt ursprung i den romersk-katolska helgonkalendern.
Sedan 1972 är det fritt att publicera almanackor med valfria namnlängder, vilket också skett vid ett par tillfällen och 1993 fick språkforskaren Katharina Leibring att syrligt uttrycka att ”den stora namnsdagsröran har brutit ut”.
Svenska namn ”föråldrade”
Nu propagerar Aftonbladet för att vad man beskriver som svenska ”föråldrade” namn endera tas bort helt eller delar namnsdagen med till exempel Mohamed eller Ali.
– Den populära nykomlingen Mohamed i sina olika stavningar totalt är tilltalsnamnet på drygt 25 000 folkbokförda svenskar. På samma sätt skulle Algots dag den 30 juli kunna livas upp med hjälp av 16 590 stycken Ali.
Dags att Mohamed får egen namnsdag https://t.co/88KJDUwWVr
— Anders Lindberg (@anderslindberg) July 31, 2023
Förslaget att stöpa om den svenska almanackan till mer mångkulturell skrud har fått många att säga ifrån på exempelvis Twitter.
Helt obegripligt att vissa i Sverige vill att vi ska kröka rygg inför religiösa diktaturstater. Vad blir nästa steg, överlämna nycklarnas till riksdagen? pic.twitter.com/x8kz8xpYDF
— Michel Thorsson 🇺🇦 (jurist – ekonom – filosof) (@MichelThorsson) July 31, 2023
Aftonbladet har under lång tid gått i frontlinjen för ett mångkulturellt samhälle såväl vad gäller att driva på den eskalerande demografiska förändringen i landet som till stöd för det faktum att islam flyttat fram sina positioner.
Huruvida Namnlängdskommittén, alltså den del av Svenska Akademien som beslutar om ändringar i den officiella almanackan, eller privata aktörer kommer att svara på Schibsted-tidningens utspel är i nuläget inte klarlagt.