Aftonbladet: “Gör Stockholms moské till svenskt kulturarv”

Islamiseringen i Europa

publicerad 5 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Stockholms moské drivs av Islamiska förbundet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Inför Sveriges firande av 500 år som självständig nation imorgon passar vänsterpopulistiska Aftonbladet genom sin ledarskribent Noor Karim på att lobba för att Stockholms moské ska klassas som ett svenskt kulturarv.

Det är en vacker byggnad fylld av färgglad mosaik på väggarna. En institution som skapar gemenskap för hundratusentals muslimer. En viktig del av svensk kultur för en stor del av befolkningen”, hävdar hon.

Schibsted-tidningens ledarskribent hänvisar till MSB:s rapport om att Sverige behöver stärka beredskapen för kulturarvet i händelse av krig och menar att detta även borde innefatta muslimsk kultur – och inte bara klassisk svensk kultur som regalskeppet Vasa eller konstsamlingarna på Nationalmuseet i Stockholm.

Karim påstår att muslimer i Sverige lättare skulle känna ”försvarsvilja till det här landets gränser, värderingar och identitet” om kulturarvet blev mer ”generöst” och ”inkluderade fler”.

Stockholms moské – ett viktigt svenskt kulturarv, enligt Aftonbladet.

Hon tillägger att det minsann funnits muslimer i Sverige sedan 1950-talet och att ”nästan tio procent av Sveriges befolkning är muslimer” idag – men att muslimerna beklagligt nog ändå inte finns representerade i det svenska kulturarvet.

Kanske borde inte bara kyrkor vara en del av kulturarvet, vad sägs om att inkludera Stockholms Moské som en del för försvaret att skydda om kriget kommer”, föreslår hon och menar vidare att den muslimska kulturen är en mycket viktig del av svensk kultur.

I händelse av att ett krig kommer till Sverige borde Stockholms moské skyddas. För att kommande generationer ska veta att även i Sverige fanns det en levande muslimsk kultur som var en del av det gemensamma”, avslutar hon sin ledarkrönika.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!