Aftonbladet: ”Böneutrop är svensk kultur”

Islamiseringen i Europa

publicerad 13 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Anders Lindberg ser böneutrop som en svensk kulturyttring.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vänsterpopulistiska Schibsted-tidningens Anders Lindberg, (Aftonbladet) skriver nu på ledarplats att han anser att muslimska ”böneutrop är lika mycket del av svensk kultur som allt annat som människor i Sverige ser som sin kultur”.

Lindberg som genom åren profilerat sig som motståndare till nationalism, invandringskritik och Sverigedemokraterna, skriver om att Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad, som han beklagar, ”har en direkt effekt på Sveriges Natoansökan”. Sverigedemokraterna har i samma veva lanserat en kampanj för att förbjuda muslimska böneutrop i Sverige, vilket Schibsted-tidningens ledarskribent också insinuerar hör ihop med påverkanskampanjer från Ryssland. Själv fortsätter ledarskribenten att relativisera den pågående islamiseringen av Sverige genom att skriva att landets ”superkraft har alltid varit vår öppenhet” och att ”vad som är svenskt ändras ständigt och ska få ändras”.

Kampanjen använder sloganen ’Böneutrop hör inte hemma i Sverige’. Så låt oss börja där. Det är nämligen struntprat. Sverigedemokraterna försöker införa en syn på svenskhet och svensk kultur som något fruset i tiden. Som att 50-talets Sverige var det fullbordade landet. Eller i SD:s fall kanske snarare 30-talet”.

Sanningen är att böneutrop är lika mycket del av svensk kultur som allt annat som människor i Sverige ser som sin kultur. Det mesta av det som idag är ‘urgamla svenska traditioner’ är varken urgamla eller svenska”, fortsätter han.

Lindberg tycks dock inte vara särskilt positiv till att få höra böneutrop hemmavid. När Chang Frick från Nyheter Idag meddelar (på Twitter) att han kan tänka sig att betala ansökan för ett demonstrationstillstånd till den som vill spela upp islamska böner med högtalare utanför Lindbergs bostad blir svaret inte positivt.

Det här är vad SD-gänget uppmanar till mot motståndare… Och nej. Det är alltså inte något skämt när det kommer från det hållet. Och det vet ni. Är det så här ni vill att politiken i Sverige ska fungera?”, skriver Schibsted-skribenten på Twitter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!