MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 28 april 2025

måndag 28 april 2025


Tips för hösten och vintern – som alla har råd med

publicerad 2 oktober 2022
– av Sofie Persson
Den unika, transportabla bastun Solar Egg i Kiruna 2017.

I de tuffa ekonomiska tider vi genomlever blir plånboken kanske tom för många redan efter elräkningen eller bara en tur till affären.

Kanske känner man att man inte riktigt har råd att göra något roligt i höst och vinter, men det finns mycket att göra även under vinterhalvåret som inte kostar allt för mycket pengar.

När mörkret kommer till Sverige är det vanligt att känna sig lite nere och att modet sjunker. Bättre blir det inte med de ständigt ökade elpriserna och att maten snabbt blir dyrare. Många familjer har kanske har fått ställa in semestrar eller bara en sådan sak som att kunna ha fredagsmys med barnen. Därför har vi spanat lite extra efter tips att göra både för barn och vuxna under de mörka månaderna som är snälla mot plånboken.

Träffa nya människor

I många städer kan man hitta olika gratis-evenemang för barn. Exempelvis anordnar Kulturhuset i Bollnäs tillsammans med Bollnäs filmklubb familjelördag i november med gratis film för barn. I Hässleholm vill Göingebygdens Biologiska Förening satsa mer på familjeaktiviteter för att man vill engagera fler i föreningen. Därför anordnar man olika aktiviteter i naturen vid några tillfällen som passar både stora och små, där man säkerligen kan stöta på nya bekantskaper.

Har du hund och vill lära känna nya vänner anordnar exempelvis Norrtäljes lokala kennelklubb hundpromenader med teman i Rimbo och Norrtälje under hösten. Extra tips för hundägare är att många hundklubbar erbjuder gratis prova på-aktiviteter för dig och din hund som exempelvis nosework eller agility, där kan man både lära sig något nytt men också lära känna andra hundägare.

De lokala biblioteken har ofta också mer än bara böcker, ofta anordnar de olika evenemang som exempelvis författarbesök, barnaktiviteter, poesikvällar och mycket annat. Även läxhjälp kan erbjudas på vissa bibliotek för barnen.

I många större städer, men även små, anordnar man ibland så kallade öppna scener för den som har en talang att visa upp. Det kan vara att spela musik, läsa en dikt eller kanske köra lite stand up. Där kan man kanske hitta fler bekantskaper med liknande intressen, om inte annat brukar det vara en trevlig upplevelse. I Piteå har man exempelvis en öppen scen på Kaleido den 26 oktober.

Ett annat tips är att kika in på studiefrämjandet och kika vad det finns för olika aktiviteter i staden man bor i.

Många hundar uppskattar agility. Foto: Linnea Björk Timm/CC BY-NC-SA 2.0

Kreativitet

Istället för att bygga en snögubbe, varför inte pröva något helt nytt? Skapa skulpturer, byggnader, snödjur eller vad man än känner för. Ett tips är att skapa en konstutställning med era kreationer i trädgården, eller i den lokala parken. För snäppet färggladare: Blanda vatten tillsammans med hushållsfärg och låt barnen måla kreationerna eller bara i snön.

Pyssla med barnen med vad som finns hemma. Börja spara på tomma toarullar, äggkartonger eller trasiga kläder att ta tygbitar från. En gammal stålgalge kan exempelvis göras om till en bas för en krans. Gamla böcker kan bli ett roligt pyssel som kanske passar bättre för de vuxna eller äldre barn. Ett tips är att kolla på loppisar då många ofta antingen säljer böcker väldigt billigt eller ibland skänker bort. Ofta kan man även hitta annat bra och billigt (ibland gratis) pysselmaterial. Ofta är det enbart fantasin som sätter gränserna när det kommer till pyssel.

Ett gammalt hederligt knep är trolldeg, som ofta uppskattas av barnen. Finns det utrymme i plånboken att köpa lite fågelfrön och kokosfett finns det flera sätt att låta barnen skapa egna fågelmatare att hänga upp till vinterhungriga småfåglar.

Träna

När det blir mörkare och kallare ute kanske många föredrar att hålla sig inne och det kan bli en hel del stillasittande framför teven. Ett tips är att testa stadens gym, ofta får man testa en gång gratis och finns det några gym har man träning en stund framöver varje vecka… På vissa orter kan det också finnas prova på gratis, eller billigt, inom olika sporter som exempelvis yoga, klättring eller tennis. Stockholms barnidrottsförening erbjuder exempelvis gratis prova på för barn i exempelvis parkour och bamsegympa. Ett tips om man använder Facebook är att söka på ”prova på” under evenemang. Kanske hittar man på vägen ett nytt intresse.

Ett tips på svettig träning är (om det faller sig) är att plumsa i hög snö. Om inte annat blir en dag i pulkabacken ett rejält pass om man springer upp för backen (eller efter barnen) i några timmar.

Ett annat tips är att ta med högtalaren ut och kör dansstopp med barnen, något som fungerar lika bra på höst eller vinterkvällar som på sommaren.

Gå ut

Även om man är frusen av sig så slår det sällan fel att faktiskt lämna hemmet och ta sig ut i naturen en stund. Det gör gott för både kropp och själ. Ett tips är ta med barnen ut i skogen när snön fallit och titta efter spår från djur. Försök identifiera djuret och lär er om det, hur det lever och äter. Ofta behöver man inte gå långt i skogen för att stöta på djurspår. Ta samtidigt med matsäck eller bestäm er för att stanna och grilla någonstans. Vi har exempelvis tidigare tipsat om hur man bäst gör upp eld i naturen. Är man less på korvgrillning (vem som nu blir det) kan man testa att grilla pinnbröd, som är både enkelt och billigt att göra.

Håll koll på när det ska vara norrsken och försök hinna på ljusfenomenet när det kommer. Det ses bäst utanför staden och längre norrut i landet.

I flera städer samlas ofta änder och andra sjöfåglar, ett resultat av att det fötts upp för många i jaktsyfte som sedan inte blivit skjutna och som inte lärt sig om flyttning, vilken kan vara roligt för barnen att titta på. Det går bra att mata fåglarna, men man ska helst inte mata med bröd, menar Stockholm Vildfågel. Välj istället havre- och kornkross, sallad, fågelfrön (ej oskalade fågelfrön då skalet kan skada fågeln) eller vindruvor.

Vill man ut och vandra men känner sig osäker eller vill ha sällskap finns det på flera håll i landet gratis guidade turer i skog och mark. Exempelvis har man i Kristianstads kommun guidade vandringar kring Kjugekull varje tisdag. I Örebro län har man varje månad något som kallas Månadens reservat där man besöker olika naturreservat tillsammans med guider.

Foto: Sofie Persson/Nya Dagbladet

Skrämseltaktik

När mörkret faller över Sverige kan det vara extra mysigt att bli lite rädd, i gott sällskap. Varför inte skippa den traditionella skräckfilmen och berätta spökhistorier för varandra i mörkret? Har man ingen bra historia finns det mängder med skräckpoddar man kan sätta igång. Extra mysigt kanske det är att gå ut i skogen om kvällen och tända en brasa, att bara sitta där i mörkret och lyssna på ljuden omkring kan ge rysningar längs ryggraden.

I Gamla stan i Stockholm har det sedan lång tid funnits spökvandringar, men något relativt nytt är att man kan ladda ner en app som ger en autoguide till en historisk spökvandring anpassad för barn. Guiden är gratis att använda.

Inne i värmen

I Sverige har vi många allmänna bastur som ofta inte kostar många kronor att besöka, men däremot finns också tillgång till gratis bastubad på flera håll i landet. Besöker man Göteborg kan man gå till den allmänna bastun, även kallad Svettekörka, i Jubileumsparken. Den har under året varit under reparation, men ska öppna igen i höst.

På uppdrag av Riksbyggen skapade konstnärerna Bigert & Bergström den nu världsberömda bastun Solar Egg 2017.  Bastun är portabel och förutom på flera platser i Sverige har den även besökt Köpenhamn och Paris. Bastun har tidigare varit gratis att boka för ett besök, men än är det oklart vart den kommer hålla hus i år. Håll koll på Riksbyggens hemsida för information.

Den 29 oktober anordnas Trollcon i Trollhättan som bjuder på ”en rad nördiga och spelrelaterade aktiviteter” som exempelvis cosplay-tävling, utställningar och föreläsningar.

Var publik! Kanske framför allt i Stockholm spelas många program in och flera kräver publik. Ofta är det gratis och först till kvarn som gäller. Gillar man dans ska man dock ta sig till Uppsala där Danskarusellen går av stapeln och behöver publik den 25 november.

Gå på en föreläsning. Flera universitet som exempelvis Uppsala erbjuder öppna föreläsningar för allmänheten. Det går även att kika efter digitala föreläsningar. På tal om universitet, passa på att sök en högskolekurs antingen via sen ansökan eller inför vårterminen. Flera går att läsa på distans.

Hör gärna av dig om du har tips som du tror andra läsare vore intresserad av.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Svenska myndigheter varnar för kärnvapenapokalyps

Det nya kalla kriget

publicerad 25 april 2025
– av Isac Boman
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilförsvar håller upp domedagsfoldern.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanar svenskarna att förbereda sig för terrorattacker, dödliga pandemier, flygbombningar – och till och med kärnvapenkrig.

Trots den apokalyptiska tonen, där det framstår som att fullt världskrig snart är verklighet, menar minister Carl-Oskar Bohlin att syftet med informationen i själva verket är att ”skapa lugn”.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har tagit fram en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som nu börjat skickas ut till alla svenska hushåll. Skriften präglas av en förestående undergångsstämning och en svart syn på den närmaste framtiden.


Artikeln publicerades första gången den 24 november 2024.


Noterbart är att den nya skriften är betydligt tjockare än den förra som togs fram 2018 (31 sidor istället för 20) och MSB hävdar själva att detta beror på att ”läget i världen kraftigt har försämrats sedan den tidigare broschyren skickades ut”.

Krig pågår i vår omvärld, extremväder blir allt vanligare. Terrorhot, cyberattacker och vilseledande information används för att skada och påverka oss. Sverige har även gått med i försvarsalliansen Nato”, heter det – och det betonas vidare att alla således måste ”hålla ihop och ta ansvar för vårt land”.

Myndigheten larmar också om att cyberattacker, påverkanskampanjer, terrorism och sabotage ”kan inträffa när som helst, och mycket pågår här och nu” och förkunnar för svenska folket att dessa inte kan ta ”sin frihet för given” utan måste visa ”vilja och mod att försvara vårt öppna samhälle – även om det innebär uppoffringar”.

Tonläget är mycket alarmistiskt i MSB:s nya broschyr. Foto: MSB

Alla måste ”kraftsamla”

Man lyfter också fram det svenska Natomedlemskapet som en essentiell del av Sveriges motståndskraft mot påstådda yttre hot, och hävdar att ”syftet med alliansen är att länderna tillsammans ska vara så starka att det avskräcker andra från att angripa oss”.

Svenskarna får veta att krig eller akut fara för krig är någonting som kan vara att vänta mycket snart och att hela samhället då måste ”kraftsamla för att kunna möta en angripare och för att se till att det viktigaste i samhället fungerar”.

Totalförsvarsplikt gäller alla svenska medborgare, både de som bor i Sverige och i utlandet… Vid höjd beredskap är du skyldig att inställa dig på den plats du fått besked om i din krigsplaceringsorder”, betonas det.

MSB uppmanar vidare svenskarna att lära sig hur de olika varningssystemen och larmen fungerar och hur man skiljer ett skarpt flyglarm från ett beredskapslarm.

Ta dig genast till närmaste skyddsrum, källare eller annan skyddad plats. Du har bättre skydd inomhus än utomhus, främst i ett rum utan fönster”, uppmanas det.

Kärnvapen och biologiska vapen

Myndigheten hävdar också att det finns risk att Sverige blir angripet av kärnvapen och att svenskarna ”vid anfall med kärnvapen, kemiska eller biologiska vapen” bör ”ta skydd på samma sätt som vid ett luftangrepp” – helst i ett skyddsrum.

Efter ett par dagar har strålningen minskat kraftigt”, lovar man.

Skyddsrum skyddar mot tryckvågor och splitter från bomber. De skyddar även mot tryckvågor och värmevågor från kärnvapen. Skyddsrum ger bättre skydd än andra platser mot radioaktivt nedfall, gaser från kemiska vapen samt biologiska stridsmedel”, betonas det vidare.

Den som inte har tillgång till skyddsrum uppmanas istället att söka sig till källare, garage och tunnelbanestationer under mark – eller gömma sig i tunnlar eller bakom murar. Hinner man inte ta sig till en sådan plats ska man istället krypa ihop ”i en grop eller ett dike” och stanna där tills myndigheterna bedömt att faran är över.

I Ulf Kristerssons Sverige utmålas kärnvapenkrig som någonting nära förestående. Montage. Foto: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0, Vadimrysev/iStock

Dela bara ”pålitliga källor”

Sverige riskerar inte bara ett krig med kärnvapen enligt MSB, som betonar att man ser propaganda och desinformation som ett akut hot.

Främmande makt och andra aktörer utanför Sverige använder desinformation, vilseledning och propaganda för att påverka oss. Försök att påverka sker dagligen, främst på nätet och i sociala medier. Syftet är att skapa misstro och bryta ner vår vilja att försvara oss”, heter det.

Den psykologiska krigföringen menas bland annat ske genom spridandet av berättelser som är ”falska eller delvis sanna men tagna ur sitt sammanhang” eller förfalskade filmklipp, röstinspelningar och bilder. Fientliga aktörer uppges också bedriva krigföring mot Sverige genom att ”väcka känslor kring en fråga eller händelse för att göra oss oroliga eller misstänksamma mot varandra”.

Denna typ av angrepp mot Sverige motverkas bäst genom att svenskarna är uppmärksamma, och delar information från vad man betecknar som ”pålitliga källor”. Vilka källor som MSB menar är pålitliga framgår inte uttalat i sammanhanget förutom att man uppmanar till att söka ”bekräftad information från myndigheter”.

”Extremväder” hotar Sverige

Cyberattacker och terrorattentat lyfts fram, där det förkunnas att ”terrorattentat och väpnat våld kan riktas mot människor eller viktig infrastruktur som elförsörjning och transporter” – och även här uppmanas medborgarna att vara redo att fly och söka skydd, om de bevittnar ett attentat.

Därtill ska också ”extremväder” hota det svenska folket, enligt MSB och man hävdar att ”extremväder som skyfall, översvämningar och värmeböljor blir allt vanligare” samt att ”risken för naturolyckor som jordskred och skogsbränder ökar”.

Påstått dödliga pandemier uppges också hota Sverige. Foto: PIKSEL/iStock

Om en smittsam sjukdom börjar spridas kommer myndigheterna att gå ut med råd om hur du kan skydda dig själv och andra… Hjälp till att minska smittspridningen genom att följa råden från myndigheterna”, heter det.

Uppmärksammas internationellt

Broschyren innehåller också mer vardagliga tips kring hemberedskap och prepping, hur man stoppar blödningar och hur man bör förbereda sig för exempelvis ett längre strömavbrott – men det är just den domedagsmässiga tonen som fått många att reagera starkt.

Att svenska myndigheter uppmanar sin befolkning att förbereda sig för eventuella kärnvapenangrepp har också väckt internationell uppmärksamhet, där brittiska The Times skriver att Sverige tycks förbereda sig för en ”global apokalyps” medan franska Le Parisien nöjer sig med att konstatera att svenskarna uppmanas göra sig redo för krig.

Tyska Focus menar att hela skriften präglas av en ”undergångsstämning” och flera andra medier uttrycker förvåning kring broschyrens innehåll och formuleringar.

Rädda Barnen varnar i sin tur för att det alarmistiska tonläget riskerar att skapa rädsla hos barn, medan andra pekar på att det är svårt att fokusera på att styra upp vardagen när myndigheterna samtidigt uppmanar till att göra sig redo för kärnvapenattacker.

Carl-Oskar Bohlin och MSB:s Charlotte Petri Gornitzka presenterar broschyren. Foto: Regeringskansliet/Niklas Forsström

”Pågår här och nu”

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, uppger å sin sida att syftet med broschyren är att ”informera” och ”skapa lugn” och menar att krigshotet mot Sverige inte är omedelbart förestående.

Å andra sidan, tillägger Bohlin samtidigt, kan påverkanskampanjer, terrorism och sabotage ”inträffa när som helst”, och mycket av det uppges redan ”pågå här och nu”.

Ministern menar vidare att svenskarna inte bör ”springa och gömma sig i skogen och inte ha något att göra med resten av samhället” utan att det istället handlar om att vara förberedd, ta ansvar och vara solidarisk med resten av samhället.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Gängen styr skolvalet – säkrar makten över narkotikahandeln

Ökade otryggheten

publicerad 24 april 2025
– av Jan Sundstedt
Gängkriminella nätverk med företrädesvis bakgrund i MENA-länder styr enligt en ny granskning barns val av skola - skolvalet.

Kriminella nätverk placerar nu unga i utvalda skolor för att upprätthålla kontrollen över droghandel och territorier. Regeringen uppger att man har kallat till krismöte med tre myndigheter för att motverka utvecklingen.

Flera skolor i storstadsområden har blivit nav i gängens strategiska maktutövning, rapporterar statskanalen SVT:s Uppdrag granskning.

Genom att påverka skolvalet placerar nätverken ungdomar med koppling till kriminella miljöer i specifika utbildningsmiljöer – ett sätt att trygga fortsatt narkotikaförsäljning och bevaka rivaler.

Skolvärdar och lärare har slagit larm om hur ungdomar på order av gängkriminella nätverk fördelas ut i skolor enligt gängens önskemål.

Grupperingar delar enligt uppgift upp städer mellan sig, i syfte att undvika konflikter och säkra marknaden.

Som jag upplever det blir de tillsagda uppifrån att välja skolor för att de ska bibehålla sin makt, sitt område eller en viss skola, uppger en anonym skolvärd.

Långsiktig strategi av gängen

Planeringen inför skolvalet sker ofta utanför skolans område, där äldre kriminella träffar yngre. Valet av gymnasieskola blir en del av gängens långsiktiga strategi för att hålla försäljningskanaler öppna under de tre år eleverna studerar.

Samtidigt förvarar vissa elever både vapen och droger i skolans lokaler och i vissa fall används skolan som rekryteringsbas för våldsuppdrag. Polis och skolpersonal rapporterar om en oroande ökning av sådana fall.

Om vi säger ett område som jag har många fiender i, som jag vet att jag har drabbat folk i. Om de går i en skola så vill jag absolut inte börja i den skolan. För de kommer hämnas på mig, säger gängkriminelle ”Hassan”.

”Hassan”, som egentligen heter något annat, läser sitt sista gymnasieår och har band till kriminella nätverk. För honom och andra elever i liknande miljöer styr skolvalet deras säkerhet.

Lägenhetshotell mordplaner kriminella
Foto: faksimil/Hem&hyra/Youtube

Tusenprocentig ökning

Statistik från Åklagarmyndigheten visar att antalet misstänkta 15–17-åringar i mordutredningar ökat med över tusen procent på ett decennium. Under årets första kvartal åtalades 128 ungdomar i 190 olika mordutredningar.

Barn under 15 år har misstänkts för 136 fall av mordplanering – en tredubbling jämfört med förra året. Utvecklingen har fått regeringen att kalla till sig Skolverket, Skolinspektionen och Polismyndigheten.

Syftet är att samordna arbetet och motverka att skolor utnyttjas som en del av den kriminella infrastrukturen.

Skolan ska vara en trygg plats för lärande – inte en arena där kriminella krafter får fäste. Att lärare skräms till tystnad av elever med våldskapital, strategiskt placerade av kriminella nätverk, är fullkomligt oacceptabelt, säger utbildningsminister Johan Pehrson.

Brottsförebyggande rådet rapporterar samtidigt att lagföringsbesluten för 15–17-åringar ökade med tio procent under 2023, jämfört med året innan.

Forskare varnar dock för att repressiva åtgärder ensamma inte räcker – förebyggande arbete och sociala stödinsatser lyfts fram som avgörande för att bryta utvecklingen.

Regeringen har aviserat att fler förslag är på gång. Myndigheternas återrapportering väntas inom de närmaste veckorna.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Hotade att mörda pizzabagare – HD stoppar utvisning

Ökade otryggheten

publicerad 24 april 2025
– av Redaktionen
Högsta domstolen
Högsta domstolen (HD) river upp hovrättens utvisningsbeslut vad gäller den grovt brottsbelastade Gerardo Ugarte Rojas.

Högsta domstolen väljer att stoppa utvisningen av Gerardo Ugarte Rojas – en man med ett digert belastningsregister som sträcker sig över två decennier. Domstolen anser att brottsligheten inte är av det ”svåraste slaget” – trots hot, misshandel och grova vapenbrott.

Högsta domstolen beslutade den 23 april att inte bifalla åklagarens begäran om att utvisa Rojas till Chile, rapporterar Samnytt. Beslutet innebär att den 37-årige mannen, som har bott i Sverige sedan barndomen och dömts för en lång rad brott, får stanna i landet trots allt.

Domstolen motiverar sitt avgörande i målnummer B 2849-24 med proportionalitetsprincipen, och menar att utvisningen inte väger upp mot Rojas starka anknytning till Sverige. HD skriver att brottsligheten – trots att den är allvarlig – inte når upp till nivån ”det svåraste slaget”.

Rojas dömdes senast 2023 efter att ha riktat en pistol mot huvudet på en pizzabagare i Tingsryd och hotat att skjuta. Händelsen inträffade inne i en restauranglokal, där gärningsmannen enligt domen uttalade att han ”ändå skulle få tio år” om han avlossade vapnet.

Göta hovrätt dömde i april 2024 chilenaren till fyra års fängelse och tio års utvisning till sitt hemland. Han fälldes då för grovt olaga hot, grovt vapenbrott samt tre fall av olaga hot och misshandel.

Hovrätten motiverade beslutet med hans ”asociala levnadssätt med kriminella värderingar”, och bristande integration i samhället. Högsta domstolen väljer nu alltså att upphäva utvisningsdelen av Hovrättens straff.

På sociala medier har flera användare ifrågasatt HD:s beslut.

Luddig lagstiftning

Gerardo Ugarte Rojas har dömts upprepade gånger sedan han blev straffmyndig och brottskatalogen omfattar grovt olaga hot, grovt vapenbrott, misshandel, narkotikabrott och skadegörelse. I sitt beslut beskriver hovrätten honom som en tydlig återfallsförbrytare.

HD motiverar sitt beslut med nyare lagstiftning som trädde i kraft 2022, där proportionalitet mellan brott och åtgärd betonas tydligare än tidigare. Europakonventionens artikel 8, om rätten till privat- och familjeliv, spelar en central roll i domstolens resonemang.

I en ledartext i Schibsted-ägda Svenska Dagbladet kritiseras domstolarnas skiftande tolkningar av lagen: – Domstolarnas tolkning visar att även den senaste lagändringen inte räcker. Det krävs ytterligare skärpningar om allmänheten ska kunna lita på att grovt kriminella utvisas.

Tidöregeringen har tidigare tillsatt en utredning med uppdrag att skärpa regelverket kring brottsbaserad utvisning ytterligare, och förslag väntas under våren 2025. Målet är att bättre kunna hantera fall där individer med långvarigt och grovt kriminellt beteende annars undgår utvisning.

Högsta domstolens beslut gäller som prejudikat och väntas påverka framtida mål med liknande omständigheter.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Regeringen vill införa permanent ”pandemilag” – munskydd kan bli obligatoriskt

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 24 april 2025
– av Redaktionen
"Vi behöver en smittskyddslag som tar höjd för en pandemi", slår Jakob Forssmed fast.

Den moderatledda regeringens utredare föreslår att Sverige inför en ny pandemilag – denna gång en permanent sådan.

Exakt hur en sådan lag ska utformas är i dagsläget oklart – men krav på att bära munskydd, tvångstester, deltagarbegränsningar och utegångsförbud lyfts fram som tänkbara scenarion.

Under coronakrisen 2020–2021 skyndade svenska makthavare att klubba igenom diverse tillfälliga lagar och restriktioner som på olika sätt begränsade medborgarnas fri- och rättigheter – där syftet påstods vara att minska smittspridningen.

Bland annat infördes munskyddstvång på många platser, föräldrar fick inte följa med sina barn in på sjukhus och äldre personer lämnades isolerade under långa perioder – och fick inte träffa sina anhöriga.

Elever fick heller inte gå i skolan, reserestriktioner infördes och svenskarnas möjligheter att delta i allmänna sammankomster, evenemang eller samhällslivet i allmänhet begränsades kraftigt.

Makthavarna passade också på att införa covidpass – ett slags ”digitalt bevis” på att man låtit vaccinera sig – där ovaccinerade inte fick delta i samhällslivet på samma villkor som de som låtit injicera sig.

Just covidpasset blev också föremål för mycket hård kritik och anklagades för att användas för att diskriminera dem som inte ville ta de experimentella vaccinen och skapa ett medicinskt apartheidsamhälle.

Rättigheter ska inte inskränkas ”mer än nödvändigt”

Nu föreslår regeringens utredare Jan Albert en ny – och permanent – lag om ”samhällsinriktade smittskyddsåtgärder” som uppges ge regeringen möjlighet att snabbt agera och föreskriva smittskyddsåtgärder i samhället vid en påstådd pandemi.

Samtidigt som man hävdar att svenskarnas fri- och rättigheter inte ska inskränkas ”mer än absolut nödvändigt” vill utredaren se lagändringar som bland annat gör det möjligt att genomföra en mer storskalig testning och smittspårning än tidigare.

– Samhället har nu kunnat dra många viktiga lärdomar från covid-19-pandemin för att säkerställa att vi är bättre förberedda inför framtida kriser. Den här utredningen är ett viktigt steg i arbetet med att stärka vår pandemiberedskap och skydda människors liv och hälsa, påstår socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Det går inte att utesluta att Sverige utsätts för en ny pandemi, det är tvärtom mycket sannolikt, hävdar han vidare.

Ingen ”total lockdown”

Trots pratet om att värna svenskarnas friheter föreslår utredningen ändå en rad repressiva tvångsåtgärder – det ska bland annat bli möjligt för myndigheterna att stänga ner olika verksamheter om det bedöms vara hög risk för smittspridning. Dessa åtgärder ska dessutom kunna införas utan att de först godkänts av riksdagen.

– Man kan gissa att det kommer att handla om liknande åtgärder som deltagarantal och avstånd, säger Jan Albert, men lovar samtidigt att man inte har några planer på att stänga ner hela samhället.

– Total lockdown eller utegångsförbud har vi inte med som möjliga åtgärder, heter det.

Ska ”återkomma” om utegångsförbud

Beroende på hur smittspridningen bedöms se ut kan det dock bli aktuellt att tvinga svenskarna att låta sig testas – och man utesluter heller inte att införa krav på att bära munskydd. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 september 2026.

– Det kan vara något som är lämpligt. Det förutsätter i så fall att det görs bedömningar och kanske har kommit ny kunskap som visar att de gör stor nytta, fortsätter Albert.

– Vi behöver en smittskyddslag som tar höjd för en pandemi, slår Jakob Forssmed fast, men vill inte svara på om den moderatledda regeringen också vill ha möjlighet att utfärda utegångsförbud.

– Det får vi återkomma till, säger han.

Nya Dagbladet har skrivit ett mycket stort antal artiklar om coronakrisen, de kritiserade massvaccinationskampanjerna och nedstängningspolitikens skadeverkningar – många av dessa går att ta del av här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.