En ny omfattande studie visar att den genetiska mångfalden hos djur och växter minskar världen över.
Studien bygger på analyser av över 80 000 vetenskapliga artiklar och påvisar att fåglar och däggdjur är särskilt drabbade. Samtidigt lyfter forskarna fram flera bevarandeåtgärder som kan bromsa den negativa utvecklingen.
Genetisk mångfald spelar en central roll för att djur och växter ska kunna anpassa sig till förändringar i omgivningen. En stor variation i arvsmassan ökar chanserna att vissa individer utvecklar egenskaper som gör dem mer motståndskraftiga mot exempelvis torka eller höga temperaturer. Dessa egenskaper kan sedan föras vidare till kommande generationer och bidra till artens överlevnad.
Ett internationellt forskarteam, där bland annat Uppsala universitet, Stockholms universitet och Naturvårdsverket ingår, har analyserat genetiska förändringar hos 628 arter under en period av över 30 år. Studien, som publicerats i tidskriften Nature, visar en global minskning av genetisk variation.
– Studien visar att förlusten av genetisk variation är utbredd, vilket är alarmerande, men verktygen för att motverka vidare förlust finns, vilket är hoppfullt, säger Sara Kurland, postdoktor vid Institutionen för geovetenskaper, vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.
Återställa viktiga livsmiljöer
Forskarna lyfter fram fem centrala åtgärder för att bevara genetisk mångfald. En av dessa är att tillföra nya individer till populationer för att motverka genetisk utarmning. I vissa fall kan det även vara nödvändigt att begränsa fortplantningen av vissa individer för att förhindra inavel.
Att skydda och återställa viktiga livsmiljöer är en annan åtgärd som kan stärka arters genetiska variation. Exempelvis kan återställande av våtmarker bidra till att skapa stabila ekosystem där populationer kan växa och diversifieras.
I de fall där en art hotas av sjukdomar, konkurrens eller predation från andra arter kan kontroll av dessa faktorer vara en lösning. Den svenska fjällräven är ett exempel där återhämtningen hämmas av konkurrens från rödräv.

Återinförande av arter
Den sista åtgärden som lyfts fram är att införa eller återinföra populationer i områden där genetisk variation gått förlorad. Detta är en omdiskuterad metod men kan i vissa fall bidra till att stärka den genetiska mångfalden och öka arters överlevnad.
– Överlag visar studien att det finns effektiva metoder för bevarande och data som gör det möjligt att strategiskt rikta åtgärder. Men då måste den genetiska komponenten övervägas, säger Kurland.
– Genom att ta in genetiska överväganden när bevarandeåtgärder planeras och genomförs kan vi skydda den biologiska mångfalden och stärka ekosystemens motståndskraft mot nuvarande och framtida utmaningar, tillägger Catherine Grueber, forskare vid University of Sydney och ledare för studien.

Hoppas på ökat politiskt stöd
I Sverige använder forskare redan DNA-baserade indikatorer för att övervaka arter som lax, öring och älg i ett samarbete med Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket.
– Arbetet har identifierat särskilt känsliga bestånd av dessa arter men också sådana där läget ser bra ut genetiskt, berättar Linda Laikre, professor i populationsgenetik vid Stockholms universitet och en av medförfattarna till studien.
Forskarna hoppas att resultaten leder till konkreta åtgärder och ökat politiskt stöd för naturvårdsarbete.