Forskare anklagas för att ha “köpts” av Fauci

Coronavirusets spridning

publicerad 19 mars 2023
- av Markus Andersson
Anthony Fauci och Kristian Andersen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tidigt under coronakrisen stack forskaren Kristian Andersen ut hakan när han påpekade att coronaviruset inte verkade ha ett naturligt ursprung – utan snarare gav intrycket av att vara artificiellt skapat.

Efter samtal med smittskyddstoppen Anthony Fauci gick forskaren dock snabbt ut och fördömde spekulationer om mänsklig inblandning som “konspirationsteorier”, vilket gör att Andersen anklagas för att ha “köpts ut” – bland annat mot bakgrund av att den statliga finansieringen av hans forskning ökade efter att han bytt fot i frågan.

Kristian Andersen, forskare och professor vid institutionen för immunologi och mikrobiologi vid Scripps Research Institute i San Diego, kontaktade redan den 31 januari 2020 den amerikanske smittskyddschefen Anthony Fauci per e-post och varnade för att mycket tydde på att viruset inte alls kom från något djur.

Man måste titta riktigt noga på alla sekvenser för att se att vissa av funktionerna (potentiellt) ser konstruerade ut… Eddie (Holmes), Bob (Garry), Mike (Ferguson) och jag själv anser alla att genomet är oförenligt med förväntningar utgående från evolutionsteori”, skrev han .

Nästa dag organiserade Fauci ett konferenssamtal med 11 virologer runt om i världen – inklusive Kristian Andersen som mindre än ett dygn tidigare skickat e-postmeddelandet om att viruset framstod som konstruerat. Faucis chef, hälsodepartementstoppen Robert Kadlec, var dock inte inbjuden till konferensen.

Vad som sades under samtalet är inte känt, men fyra dagar efter att konferensen ägt rum svängde Kristian Andersen plötsligt 180 grader och gick ut offentligt och varnade för konspirationsteorier om att covid skulle ha skapats av människor – trots att han själv alltså nyss varnat för samma sak.

De huvudsakliga konspirationsteorierna som cirkulerar för närvarande handlar om att viruset på något sätt är konstruerat … och det är bevisligen falskt”, deklarerade Andersen vid tillfället.

På fyra dagar bytte Andersen uppfattning om virusets ursprung. Foto: Prachatai/CC BY-NC-ND 2.0

Ekonomiska motiv?

Ett par veckor senare författar Kristian Andersen, och tre andra deltagare från videokonferensen med Fauci, en vetenskaplig artikel som publiceras i Nature Medicine där man bland annat hävdar att ”våra analyser visar tydligt att SARS-CoV-2 inte är en laboratorieprodukt”. Enligt The Federalist ska Andersen också ha erbjudit Fauci att redigera artikeln innan publicering.

The Federalist pekar i sin artikel från 2021 på att informationen från Faucis mejl vittnar om att han redan 1 februari 2020 kände till forskares oro för att covid skapats på mänsklig väg. Ändå valde han att hemlighålla denna information från sina överordnade och det amerikanska folket, personer som spekulerade i att viruset skulle ha läckt från ett laboratorium i Wuhan avfärdades som konspirationsteoretiker och karaktärsmördades.

Kristian Andersen förklarar själv sin tvärvändning i en intervju i New York Times med att hans interna varningar till Fauci baserats på ”begränsad data” och ”preliminära analyser” – som han kort därefter reviderade när mer information framkom.

En rapport från forskaren och epidemiologen Andrew G Huff – tidigare vice ordförande för EcoHealth Alliance – en New York-baserad grupp som arbetat nära det beryktade laboratoriet i Wuhan, menar dock att det kan ha varit rent ekonomiska motiv som fått Andersen att tvärt byta uppfattning i frågan.

Kristian Andersen, som i slutet av januari skrev till Fauci och uttryckte sin oro för att SARS-Co-V-2 innehöll sekvenser som verkade vara konstgjorda, ledde en grupp som publicerade en artikel i Nature den 17 mars 2020, till stöd för teorin att viruset överförs från djur till människor. Efter detta fick Andersen ett generöst bidrag från National Institutes of Health. I dagsläget har vi inget sätt att veta om detta var en form av quid pro quo, men det kan åtminstone konstateras att detta inte klarar ‘lukttestet’”, skriver han.

Han betonar att myndigheten National Institutes of Health, som finansierar medicinsk forskning i USA, ”dramatiskt ökade” sin finansiering av Andersens forskning efter att han ändrat åsikt i frågan om ursprunget för covid-19 och börjat argumentera för ett naturligt ursprung istället för ett artificiellt sådant.

Kristian Andersens finansiering, enligt Huff.

Uppmärksammas på nytt

Huffs rapport släpptes redan i september 2022 – men uppgifterna om det kan ha funnits ekonomiska motiv för forskare att revidera sin hållning om virusets ursprung har fått stor spridning på nytt. Detta i samband med att bland annat ett konto tillhörande Libertarianska partiet i USA uppmärksammat det hela och hänvisar till dokument som styrker teorin.

Mannen till vänster är Kristian Andersen, en brittisk forskare som skickade ett mejl till Fauci den 31/1/20 och sa att viruset ser ut att vara tillverkat i ett laboratorium. Mannen till höger är Kristian Andersen, den man som Fauci ringde upp den 20/2/1/20 och beordrade att offentligt säga att viruset inte var tillverkat i laboratorium, vilket han gjorde. Fauci gav honom sedan ett bidrag på 1,88 miljoner dollar, + ytterligare 16,5 miljoner dollar”, skriver man.

Många tolkar uppgifterna som ett exempel på att forskare framförallt är lojala till de som finansierar dem – och att Faucis agerande utgör ytterligare en indikation på att USA var direkt inblandade i att ta fram Sars-cov-2-viruset. Samtidigt ifrågasätts Huffs sammanställning också som slarvigt genomförd, där det bland annat pekas på att Andersen presenteras som en brittisk forskare – trots att han är dansk, samt att det i nuläget inte kan bevisas att hans ändrade uppfattning är en följd av ökad finansiering.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!