Efter kritiken: Nu stoppas geoengineering-experimentet i Kiruna

publicerad 7 april 2021
- av Sofie Persson
Uppskjutning i Kiruna av REXUS20 vid Esrange Rymdbas 2016.

Harvard-forskare associerade till ultraglobalisten Bill Gates ville testa utrustning för klimatmanipulering vid Sveriges rymdbas Esrange, men får nu nej efter flera protester.

I Kiruna ligger Sveriges enda rymdbas, European Space and Sounding Rocket Range, även kallad Esrange. Den ägs av Svenska rymdaktiebolaget, SSC, och sänder varje år upp sonder.

Det var i februari i år som Esrange hamnade i hetluften då forskare från Harvard ville testa utrustning för klimatmanipulering vid rymdbasen, rapporterade statskanalen SR. Noteras kan att den ökände ultraglobalisten Bill Gates även är involverad i projektet som finansiär och partner med Harvard University.

Testerna skulle kretsa kring så kallad geoengineering och användas för att manipulera planetens klimat. I praktiken skulle enorma parasoller skickas upp i rymden för att reflektera solens strålar så att de inte når jordens yta.

Geoengineering har fått såväl kritik som lovord. SpaceX-profilen och transhumanisten Elon Musk har visat intresse av projektet liksom den tidigare astronauten och VoF-aktivisten Christer Fuglesang som skrivit i DN debatt att det kan bli ”plan B mot den globala uppvärmningen”.

Däremot har också kritiken strömmat in mot tekniken och många säger att det finns allvarliga miljömässiga risker med metoden. Bland annat har Johanna Sandahl, ordförande vid Svenska naturskyddsföreningen, sagt att man vill att regeringen stoppar planerna. Samtidigt har även utländska organisationer som Greenpeace pekat på skadliga konsekvenser för naturens ekosystem. Även Samerådet och klimatforskare har kritiserat planerna.

Nu har rymdbasen Esrange bestämt sig för att stoppa planerna på Geoengineering i Kiruna. SSC säger att man efter dialoger med experter kommit fram till att det inte är lämpligt med sådana tester som forskarna vid Harvard vill göra.

Uppmärksamheten som den här kritiken har fått har faktiskt hjälpt oss att ha dialoger med både experter och intressenter. Tillsammans har vi kommit fram till att det inte är lämpligt, säger Stefan Gustavsson, strategichef för SSC till SR.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!