VoF-ledaren Pontus Böckman utses till ”Årets förvillare” 2021

publicerad 15 januari 2021
- av Isac Boman
Pontus Böckman
Pontus Böckman, ordförande för skeptikerrörelsens förening Vetenskap och Folkbildning (VoF).

Pontus Böckman, ordförande för den så kallade skeptikerrörelsens förening Vetenskap och Folkbildning (VoF) utses till ”årets förvillare” av NewsVoice. Utmärkelsen följer på att VoF själva delat ut ett ”fulpris” som årets förvillare till den finlandssvenska vaccinkritikern Linda Karlström.

Varje år delar VoF ut ett ”fulpris” som man menar ska gå till enskilda människor eller organisationer som enligt den så kallade skeptikerrörelsens mening har ”motverkat vetenskapen”. Föreningen, med Pontus Böckman i ledningen, delade ut 2020 års pris till Linda Karlström, fembarnsmamma och chefredaktör på Vaccin.me, eftersom man anser att vaccinkritiker sprider felaktig information om vacciner och uppfattar Karlström som ”den mest synliga representanten för den svenska antivaccinationsrörelsen”.

Som en replik har webbtidningen NewsVoice nu i sin tur utsett Pontus Böckman till Årets Förvillare 2021.

Pontus Böckman som civilekonom saknar själv kompetens om vacciners risker och effektivitet samtidigt som Karlström å sin sida lagt ner 1000-tals timmar under många år på studier av vacciners innehåll, forskning och rapporter om biverkningar, säger NewsVoice redaktör Torbjörn Sassersson om ”förvillarutmärkelsen” till Böckman.

Han fortsätter med att påpeka föreningen har lång historia av att punktmarkera enskilda individer som föreningen ogillar och att man allmänt genomsyras av ett emotionellt omoget och etiskt ovärdigt tillvägagångssätt i sin relation såväl till vetenskap som till andra människor – med en  ”sekteristisk framtoning och banalt synsätt på vetenskap som rimmar ytterst illa med de ideal man anspelar på”.

– Visionära vetenskapsmän som exempelvis Nicola Tesla eller Galileo Galilei har alltid brutit mot rådande ortodoxi medan VoF tvärtom gör allt för att befästa den, betonar Sassersson.

Sassersson menar vidare att föreningen därtill lider av bristande etik.

Historiskt har VoF länge varit en mansdominerad förening som företrädesvis hängt ut kvinnor genom åren. De började hänga ut människor redan 1987 som Årets Förvillare och de låter aldrig sina offer kommentera utnämningarna innan de skickas ut som pressmeddelanden till media, avslutar Torbjörn Sassersson.


Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) är en svensk gren av den internationella så kallade skeptikerrörelsen som årligen delar ut ett smädelsepriset "Årets förvillare".

Man beskriver själva sitt syfte som att "främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat", med en särskilt fientlig inställning mot det alternativmedicinska fältet.

Man har bland annat uppmärksammats för den profilerade medlemmen Christer Fuglesangs omtöcknade medverkan i SVT:s "Debatt" efter att hållit ett jippo i Almedalen 2011 för att bevisa verkningslösheten av ett homeopatiskt sömnmedel.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!