Covid-symptom varierar mellan etniska grupper

Coronavirusets spridning

publicerad 27 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Covid-19 tycks ha påverkat etniska grupper olika.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


1542 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en ny studie har forskare kommit fram till att svarta och latinamerikaner som testats positivt för covid-19 drabbades av fler symptom än vita som testade positivt.

Studien, som publicerats i Journal of General Internal Medicine, tittade på journaler från 62 339 vuxna personer i New York City som testats positiv för covid-19 under mars 2020 och oktober 2021. Man jämförde huruvida symptomen skiljde sig mellan etniska grupper där man använde hälsodata från 29 331 vita, 20 370 latinamerikaner och 12 638 svarta personer. Forskarna tittade också på hur hälsan skiljde sig åt mellan grupperna ett halvår efter att det positiva testet tagits och jämförde med 247 881 personer som inte testat positivt för covid-19.

Det visade sig att svarta och latinamerikaner i högre grad var tvungna att bli inlagda på sjukhus än vita. För både svarta och latinamerikaner hade en av fyra som var inlagda svåra symptom. Hos vita var det bara en av sju som upplevde allvarliga symptom.

Angående hälsan under det följande halvåret hade svarta som haft svåra symptom större risk att diagnostiseras med exempelvis diabetes och uppleva huvudvärk, värk i bröstet och i lederna i jämförelse med vita. Latinamerikaner upplevde i större grad huvudvärk, andnöd, ledvärk och värk i bröstet. Även bland de som inte blev inlagda hade både latinamerikanska och svarta personer större risk att utveckla andra symptom de följande sex månaderna, i jämförelse med vita. Exempelvis kunde svarta i högre grad utveckla blodproppar i lungorna än vita, medan vita istället hade större risk att få skador på hjärnan.

Dr. Dhruv Khullar, ledande forskare vid studien, menar att man inte kan förklara varför man ser en sådan skillnad mellan olika etniska grupper och att det behövs mer forskning inom ämnet.

Vi hoppas att vår studie uppmuntrar kliniker, forskare och beslutsfattare att uppmärksamma potentiella skillnader i långa covid-symptom mellan olika ras- och etniska grupper och att stimulera till mer forskning och diskussion, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!