Blodbrist under graviditet kan orsaka ADHD och autism

publicerad 24 september 2019
- av Markus Andersson

Enligt en svensk studie kan blodbrist under den tidiga delen av graviditeten göra så att barnet i magen utvecklar autism, ADHD och intellektuell funktionsnedsättning. En teori är att det leder till järnbrist i fostrets hjärna.

Det är en grupp forskare vid Karolinska institutet som kommit fram till den här slutsatsen efter att statistiskt ha jämfört antalet gravida kvinnor med blodbrist innan vecka 31 med antalet barn som senare diagnostiseras med autism, ADHD eller intellektuella funktionsnedsättningar, skriver TT.

De förklaringar man bedömer som mest sannolika är antingen järnbrist i hjärnan eller att att fostrets blod får syrebrist.

– Järn är nödvändigt för att neuronerna i hjärnan ska kunna skapa synapser mellan varandra, men också för att bilda ett skyddande hölje kring nervcellerna som hjälper dem att skicka sina signaler, säger forskningsledaren Renee Gardner till nyhetsbyrån.

Barn till mödrar som drabbats av blodbrist innan vecka 31 har enligt studien 44 procent högre risk att utveckla autism, 37 för att utveckla ADHD och hela 120 procent högre risk för att utveckla en intellektuell funktionsnedsättning. Däremot ses inget sådant samband om mammorna får blodbrist i ett senare skede av sin graviditet.

– Fostret tar upp mycket av mammans järn, så på många sätt verkar det som att barn till mammor som diagnostiseras med blodbrist under den senare delen av graviditeten redan har fått det järn som de behöver.

Knappt en procent av alla gravida kvinnor i Sverige diagnostiseras med blodbrist före vecka 31, betydligt vanligare är att diagnosen ställs i ett senare skede av graviditeten. I studien som publicerats i Jama Psychiatry ingick nästan 300 000 kvinnor och fler än 500 000 barn.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!