När Joe Biden besöker Italien för att träffa de andra G7-ledarna är det fortsatt stöd till Ukraina som ligger i fokus.
Under toppmötet kommer också frågor kopplade till spridningen av artificiell intelligens, migration, den ryska militären och Kinas ekonomiska inflytande att diskuteras.
USA:s president Joe Biden reste under onsdagen till Italien inför G7-mötet som inleds idag och där fokus bland annat förväntas ligga på möjligheterna att omvandla beslagtagna ryska tillgångar till miljarder dollar som sedan ska ges till Ukraina.
Biden och hans kollegor från Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan får under toppmötet i södra Italien sällskap av påve Franciskus, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
En annan fråga som ska lyfta är den nationalistiska och invandringskritiska högerns framgångar i det nyss avslutade EU-valet, något som enligt kanalen ”skakat om det globala politiska etablissemanget”.
– Man hör detta ofta när man talar med amerikanska och europeiska tjänstemän: Om vi inte kan få det här gjort nu, oavsett om det handlar om Kina eller tillgångarna, kanske vi inte får en ny chans, säger Josh Lipsky, chef för den globalistiska tankesmedjan Atlantic Councils GeoEconomics Center.
– Vi vet inte hur världen kommer att se ut om tre månader, sex månader, nio månader från och med nu, fortsätter han.
Fortsatt Ukrainastöd – oavsett vem som styr
Enligt Biden-administrationen är det av yttersta vikt att det militära och ekonomiska stödet till Ukraina fortsätter, oavsett vilka partier som styr EU.
– Vi har fullt förtroende för att vi, oavsett vilka som fyller platserna i Europaparlamentet, kommer att fortsätta att arbeta nära våra EU-partners i alla frågor som rör våra gemensamma intressen över hela den europeiska kontinenten. Det inkluderar stöd till Ukraina, uppger Vita husets talesman för nationell säkerhet, John Kirby.
Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffades så sent som förra veckan i Paris men kommer att mötas igen under dagens toppmöte för att diskutera fortsatt och ökat stöd till Kiev. Han kommer också att ha ett enskilt möte med Italiens premiärminister Giorgia Meloni, påven och andra ledare.
260 miljarder dollar
USA:s president har precis som många europeiska politiker deklarerat att stödet till Ukraina inte har någon gräns, och hans administration beslutade i veckan att ytterligare missilsystem kommer att skickas till landet.
Det kan också nämnas att Zelenskyj och flera av hans allierade krävt att motsvarande 260 miljarder dollar i beslagtagna ryska tillgångar ska konfiskeras och ges till Ukraina istället – något europeiska tjänstemän har motsatt sig med hänvisning till juridiska och finansiella stabilitetsfrågor.
En annan möjlighet är att bara använda räntan från de ryska pengarna för att finansiera Ukraina – det skulle innebära cirka 3 miljarder dollar årligen. G7-länderna har också diskuterat möjligheten att ge ett större lön till Ukraina och använda vinsterna från de ryska tillgångarna för att betala av detta.