Turkiets parlament säger ja till Finland i Nato

Det nya kalla kriget

publicerad 31 mars 2023
- av Isac Boman
Finlands statsminister Sanna Marin ser nu ut att få bli militär allianspartner med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiets parlament röstar nu ja till att acceptera Finland i Nato. Finlands statsminister Sanna Marin uttrycker sin tacksamhet på Twitter för att man nu av allt att döma ser ut att få ansluta till militäralliansen.

För exakt två veckor sedan meddelade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att man är redo att godkänna Finland som medlem i Nato, men inte Sverige. Under gårdagskvällen godkände Turkiets parlament just detta med 276 röster för och ingen emot.

Alla medlemsländer har ratificerat Finlands ansökan, och Finland går med i Nato. Tack till alla länder för stödet under processen. Som allierade både får och ger vi trygghet. Vi försvarar varandra. Finland står även framöver vid Sveriges sida och stöder dess medlemskapsansökan.”, skriver Sanna Marin på Twitter.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver även han på Twitter i ett uttalande att Finlands inträde i alliansen ”kommer att göra hela Natofamiljen starkare och säkrare”.

Sverige och Finland ansökte i maj 2022 samtidigt om att ansluta till Nato och blev i somras officiellt inbjudna till en gemensam ceremoni. Den uttalade ingången var att man skulle gå hand i hand genom hela ratificeringsprocessen.

För Sveriges del fattas ännu ratificering inte bara från Turkiet utan även från Ungern.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!