Storbritanniens tidigare chefsläkare: “Nedstängningarna har skadat en generation”

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 22 juni 2023
- av Sofie Persson
Den tidigare chefsläkaren talar inför Storbritanniens pågående utredning gällande covid-19.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sally Davies anser att nedstängningarna i Storbritannien skadat en generation barn och menar att särskilt skolan har “oerhört mycket arbete kvar att göra”.

I Storbritannien har man påbörjat en utredning gällande regeringens handlade under coronakrisen, för att “dra lärdomar för framtiden”. Där hör man bland annat åtskilliga personer som varit delaktiga på ett eller annat vis.

Under veckan talade professor Sally Davies, som var chefsläkare för England 2011 till 2019, om coronakrisen och menar att barnen tagit stor skada av just nedstängningarna, rapporterar The Telegraph.

Jag vet att de i förskolan inte har lärt sig hur man socialiserar och leker ordentligt, de har inte lärt sig att läsa i skolan. Vi måste ha planer för dem, konstaterar hon.

Vidare menar Davies, som idag är chef på Trinity College i Cambridge, att nedstängningarna inte var planerade och att även om hon anser att det var rätt beslut att stänga ner i början så borde man ha gjort det annorlunda.

Det är tydligt att ingen tänkte på nedstängning. Jag tycker fortfarande att vi borde ha låst ner, fast en vecka tidigare. Men under tiden borde vi ha funderat på om vi behöver gå vidare, säger hon.

En ny studie i Storbritannien pekar på att bland annat nedstängningarna i landet skapade en markant ökning av ätstörningar hos unga flickor. Studien visade att det tillkommit 2000 extra diagnoser bland flickor tio till 24 år i landet, en ökning på 42 procent. Davies menar att nedstängningarna har skadat “en hel generation”.

–  De skador jag nu ser på barn och elever från covid, och de pedagogiska konsekvenserna, säger mig att skolan har oerhört mycket arbete kvar att göra, säger hon. Vi har skadat en generation och det är fruktansvärt att som chef för ett college i Cambridge se hur dessa unga människor kämpar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!