MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025


Spanskt säkerhetsbolag spionerade på Assange – åt CIA

Fallet Julian Assange

publicerad 5 april 2023
– av Markus Andersson
Julian Assange talar från den ecuadorianska ambassadens balkong i London den 19 augusti 2012.

E-postmeddelanden från ägaren till säkerhetsbolaget UC Global, Michelle Wallemacq, visar att han sålde information om Julian Assanges juridiska försvarsstrategi till den amerikanska underrättelsetjänsten – något som också ledde till att Wikileaks-grundaren kunde arresteras.

Håll utkik imorgon för att se vad ni kan få… och få det att fungera”, skrev UC Globals verksamhetschef Michelle Wallemacq den 20 december 2017 till två tekniker som övervakade säkerheten vid Ecuadors ambassad i London.

Vid tidpunkten bodde Julian Assange i ambassadbyggnaden efter att ha beviljats asyl där. Wallemacq uppmärksammade teknikerna på att Assange nästa dag skulle träffa chefen för Ecuadors säkerhetstjänst och överlämna konfidentiell information till denne.

Ecuadors säkerhetstjänst hade anlitat det lilla företaget UC Global för att bistå med säkerheten för landets diplomatiska kår i London. Man var dock inte medvetna om att bolaget planerade att spela in mötet med Assange, hade placerat ut dolda kameror och mikrofoner runt om i ambassadbyggnaden och att bolagets ägare också skickat vidare all information från Assanges möten med sina advokater till CIA, rapporterar El Pais.

Ecuadors dåvarande president Lenin Moreno hade beordrat sin ambassadpersonal att tillsammans med Assanges advokater hitta ett sätt att få ut Wikileaks-grundaren ur landet, ge honom ett ecuadorianskt medborgarskap och ett diplomatpass, en plan som bara sex personer ska ha känt till.

När UC Globals dolda kameror och mikrofoner spelade in mötet mellan Assange, hans advokat och företrädare för Ecuadors ambassad och säkerhetstjänst fick företaget också reda på att ”flykten” skulle ske inom fyra dagar – den 25 december, och att Assange skulle lämna ambassaden i en diplomatbil och köras till Schweiz och sedan vidare ut i Sydeuropa.

Informationen skickades snabbt vidare till CIA och USA svarade omedelbart genom att utfärda en arresteringsorder mot Assange till den brittiska regeringen och flyktplanen fick överges.

Två år senare kastades Assange ut från Ecuadors ambassad och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under en pågående överklagan. USA hävdar att Assange gjort sig skyldig till 18 påstådda brott, vilket kan leda till ett 175 år långt fängelsestraff.

El Pais noterar också att en rådgivare till landets utrikesministerium blev misshandlad av maskerade män och bestulen på sin arbetsdator bara dagar innan Ecuadors säkerhetstjänst träffade Assange. Mannen ifråga ska ha varit en av mycket få personer som haft information om Assanges planer att lämna London.

Kort därefter tvingade sig flera maskerade män även in i Assanges advokaters kontor och ska där ha letat efter en särskild datorserver. Advokaterna i fråga ska precis ha återvänt från ett möte med Assange i London där man planerade att forsla ut honom ur Storbritannien. Polisen kunde inte gripa någon misstänkt i samband med attacken.

El Pais noterar att UC Globals ägare David Morales har en bakgrund som elitsoldat och sedan tidigare haft ett nära samarbete med företrädare för CIA. En av säkerhetsföretagets klienter var den judiske republikanen och miljardären Sheldon Adelson och det var genom honom som Morales först kom i kontakt med den amerikanska underrättelsetjänsten.

Morales frihetsberövades i september 2019 efter att El Pais först avslöjat att hans företag spionerade på Assange och dennes advokater. Han utreds nu för ett flertal integritetsrelaterade brott samt förskingring, mutor och penningtvätt. Flera av hans anställda har blivit nyckelvittnen i rättegången och den spanska domstolens ordförande har också kontaktat USA för att begära ut information om CIA:s inblandning i spionaget mot Assange.

Julian Assange är en australisk journalist och grundare av Wikileaks.  Han släppte år 2010 en rad hemligstämplade dokument som bland annat avslöjade krigsförbrytelser mot civila som begåtts av USA i samband med invasionen och ockupationen av Irak.

Efter obekräftade anklagelser om sexuella övergrepp efterlystes Assange av Sverige under samma år 2010 då han begärdes utlämnad, varefter han sannolikt skulle riskera att utlämnas till USA där han står inför dödsstraff eller livstids fängelse. Assange lyckades undkomma utlämningen genom att få asyl på Ecuadors ambassad i London, där han stannade i sju år tills hans asyl upphävdes 2019. Journalisten greps därefter av brittiska myndigheter och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under en pågående överklagan.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Wikileaksgrundaren frisläppt

Fallet Julian Assange

publicerad 25 juni 2024
– av Sofie Persson
Julian Assange har enligt uppgifter gått med på att erkänna sig skyldig till röjande av statshemligheter.

Assange har beviljats borgen och släpptes enligt uppgifter under måndagen fri från högsäkerhetsfängelset i Storbritannien. Detta ska ha skett efter en uppgörelse med USA, där Assange förväntas erkänna sig skyldig till röjande av statshemligheter.

Wikileaksgrundaren har suttit i i brittiskt fängelse sedan 2019 där USA har arbetat hårt för att få honom utlämnad till landet och därmed straffas för det hemligstämplade materialet han avslöjade för allmänheten under 2010.

Under måndagen blev 52-åringen befriad från högsäkerhetsfängelset, uppger Wikileaks på X. Han ska ha beviljats borgen av High Court i London där han sedan fått lämna landet för att återvända hem till Australien.

Efter mer än fem år i en cell på 2×3 meter, isolerad 23 timmar om dygnet, kommer han snart att återförenas med sin fru Stella Assange och deras barn, som bara har känt sin far bakom galler”, skriver man.

 

Enligt uppgifter ska Assange ha kommit till en uppgörelse med USA, där han har gått med på att erkänna sig skyldig till brotten han anklagas för. På onsdag ska han infinna sig i en amerikansk domstol på ön Saipan, som ligger i närheten av Australien. Där ska uppgörelsen godkännas av en domare. Assange ska därefter avtjäna ett fängelsestraff på 62 månader. Troligen kommer tiden i det brittiska fängelset att räknas med som avtjänat straff.

Oavsett vilka åsikter människor har om Julian Assange och hans aktiviteter har fallet dragit ut på tiden för länge, det finns inget att vinna på att han fortsätter att sitta fängslad och vi vill att han ska föras hem till Australien, säger Australiens premiärminister, enligt The Guardian, som också har bekräftat att Assange är på väg hem.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Assanges överklagan prövas i juli

Fallet Julian Assange

publicerad 12 juni 2024
– av Sofie Persson
Aktivister kräver att Julian Assange friges.

Wikileaks-grundarens överklagan mot utlämning från Storbritannien till USA kommer att behandlas nästa månad. Prövningen kommer att hållas i High Court i London.

Det var under förra månaden som två brittiska domare beslutade att låta Assange överklaga beslutet att utlämnas till USA. Assanges advokat, Edward Fitzgerald, ifrågasatte om man kunde åberopa det första tillägget i den amerikanska konstitutionen, som omfattar yttrandefrihet och pressfrihet för Assange. Där James Lewis, som företrädde den amerikanska regeringen, sade till domstolen att Assanges agerande ”helt enkelt inte skyddas” av det första tillägget.

Första tillägget i amerikanska konstitutionen gäller inte för någon ”i samband med publicering av olagligt erhållen information om det nationella försvaret, där oskyldiga källor namnges och utsätts för en allvarlig och överhängande risk att skadas”, menar Lewis och domstolen valde därmed att inte låta Assange lämnas ut till USA.

Prövning av överklagan kommer att pågå 9–10 juli vid High Court i London, rapporterar Reuters.

Hade Assange förlorat förra månadens prövning skulle han troligen snabbt ha blivit utlämnad till USA, där han riskerar att dömas till 175 års fängelse för bland annat spioneri. Dödsstraff har även varit en möjlighet, men Vita huset hävdar dock att man inte kommer att begära att Wikileaks-grundaren avrättas.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Assange får överklaga utlämning

Fallet Julian Assange

publicerad 21 maj 2024
– av Sofie Persson
Demonstration för frigvning av Assange i Melbourne under 2022.

Wikileaksgrundaren får återigen överklaga beslutet om utlämning till USA. Detta efter argument om att han kanske inte skulle kunna åberopa sin rätt till yttrandefrihet i en amerikansk domstol.

I somras lyckades USA efter åtskilliga försök få utlämning av Assange beviljad  genom högsta domstolen, där han står åtalad för bland annat spioneri. Tidigare i år lade Wikileaksgrundarens advokater in det troligen sista överklagandet mot domstolsbeslutet, eftersom han därmed sannolikt förbrukat sina rättsliga möjligheter i Storbritannien.

Under förra måndagen påbörjades förhandlingar vid London High Court om huruvida Assange kommer att beviljas ytterligare en överklagan mot att utlämnas till USA. Amerikanska makthavare har tidigare lovat att inte avrätta 52-åringen, men domstolen i London har bett USA om fler garantier. Assange medverkade inte på förhandlingarna då hans hälsotillstånd uppges vara dåligt.

Två domare beslöt under måndagen att 52-åringen får tillstånd att överklaga domen, rapporterar Reuters. Assanges advokater argumenterade för att han troligen inte skulle kunna förlita sig på USA:s yttrandefrihet enligt det första tillägget, och domaren gick på samma linje.

”Enorm påfrestning”

Stella Assange, som tidigare uppgett att hon ser mörkt på den sista överklagan, hoppas nu att USA ska titta närmare på fallet och sedan lägga ner det.

Vi vet inte hur länge det här kommer att pågå och det är en enorm påfrestning för honom, säger hon. Signalerna bör vara tydliga om att det är dags att lägga ner det.

Om domaren hade följt USA:s begärda linje är det sannolikt att Assange suttit på ett plan inom 24 timmar.

Nästa steg är att överklagandet ska behandlas, något som uppges kunna ta flera månader, därefter kommer överklagan att tas upp i Storbritanniens högsta domstol.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Wikileaks chefredaktör: ”Rättsfallet är riggat mot Julian”

Fallet Julian Assange

publicerad 17 maj 2024
– av Sofie Persson
WikiLeaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson talar till pressen utanför High Court i London den 24 januari 2022.

Domstolen i London har bett att USA:s regering ger fler garantier inför behandlingen av Julian Assanges eventuella utlämning till USA. WikiLeaks chefredaktör menar dock att rättsprocessen är både ”korrupt” och ”riggad”.

Under måndagen kommer man att hålla förhandling i domstolen för att besluta huruvida Assange kommer att beviljas en ny överklagan mot att överlämnas till USA eller inte, ett sådant beslut skulle också kunna tas vid ett senare tillfälle under rättegångens period. Assange riskerar upp till 175 års fängelse om han blir utlämnad, men amerikanska makthavare har lovat att inte avrätta 52-åringen.

Kristinn Hrafnsson, WikiLeaks chefredaktör, menar dock att hela processen är ”riggad” mot Assange.

Det står naturligtvis helt klart att processen i domstolen i Storbritannien är korrupt. Rättsfallet är riggat mot Julian, säger han enligt NDTV.

Stella Assange pessimistisk

86 australiska parlamentariker röstade tidigare under året ja till en motion där man uppmanade USA och Storbritannien att låta Assange få komma hem till Australien. Landets premiärminister Anthony Albanese hoppades då att åtalet skulle kunna ”lösas i samförstånd”, men länderna har inte svarat på Australiens motion.

Stella Assange sade under onsdagen att hon hoppas att hennes man närvarar vid förhandlingarna, men att hon inte tror att domarna kommer att döma till hans fördel.

Jag förväntar mig inte ett rationellt utfall från domstolarna, det är jag rädd för att säga, säger hon.

Julian Assange är en australisk journalist och grundare av Wikileaks. 2010 släppte han en rad hemligstämplade dokument som bland annat avslöjade krigsförbrytelser mot civila som begåtts av USA i samband med invasionen och ockupationen av Irak.

Efter obekräftade anklagelser om sexuella övergrepp efterlystes Assange av Sverige, under samma år 2010 då han begärdes utlämnad, varefter han sannolikt skulle riskera att utlämnas till USA där han riskerar dödsstraff eller livstids fängelse. Assange lyckades undkomma utlämningen genom att få asyl på Ecuadors ambassad i London, där han stannade i hela sju år tills hans asyl upphävdes 2019. Journalisten greps därefter av brittiska myndigheter och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under pågående överklagan.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.